Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Który bank uzna urlop rodzicielski jako dochód?

Napisany przez Undercover
Cześć wszystkim, mam 32 lata, a moja dziewczyna 29 lat i planujemy zakup nieruchomości (zbudowana w 2006 roku)! Cena nieruchomości: 200 000 € Podatek od nabycia: 10 000 € Notariusz: 3000 € Prace remontowe: 10 000 € = 223 000 € Dzisiaj byliśmy w naszym banku (Raiffeisen) i zasięgnęliśmy porady! Bank zaproponował nam takie finansowanie. 15 000 € pochodzi z kapitału własnego 50 000 € kredyt KFW 124, rata miesięczna 185 € (2,6%) 144 000 € kredyt bankowy na 10 lat z oprocentowaniem 2,938% (600 €) lub 144 000 € kredyt bankowy na 30 lat z oprocentowaniem 3,727% (660 €) 14 000 € umowa oszczędnościowa miesięcznie na 8 lat, 84 € (4,25%) To daje miesięczne obciążenie w wysokości 929 € (30 lat z oprocentowaniem) lub 869 € na 10 lat z ograniczeniem oprocentowania. Bank współpracuje z Hypothekenbank München, która niestety nie uznaje dochodów mojej dziewczyny (859 € zasiłek rodzicielski) Jesteście może w stanie polecić bank, który uznaje zasiłek rodzicielski jako dochód? Wiem, że to, co przyniesie przyszłość, jest niewiadome, ale od stycznia moja dziewczyna wraca do pracy i będzie miała ponownie stały dochód.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Undercover,

ile zarabiasz? Masz kredyty? Ile masz dzieci?

Mamy jedno dziecko i co miesiąc zarabiamy 3010€.

Ja: 1967€
Urlop rodzicielski: 859€
Świadczenie rodzinne: 184€

Od stycznia moja dziewczyna wraca do stałej pracy, co oznacza dodatkowe 580€ dla nas, więc razem 3590€.

Jako zobowiązanie mam jeszcze spłatę samochodu i miesięczną ratę w wysokości 355€. (Pozostała kwota do spłaty 15.800€).

Napisany przez Elke
Zgłosiłbym się do banku spółdzielczego, na przykład Volksbank. Są one BARDZIEJ CZŁOWIECZE

Za około tydzień będę miał rozmowę z Interhyp, oni znajdą odpowiedni bank. Pozdrowienia, Jan

Napisany przez Christiane1978
Nie jestem pewien, czy bank w ogóle uznaje świadczenie rodzicielskie.

To idzie naprzód, a nasz kredyt jest uzyskany, nawet teraz, gdy moja dziewczyna jest na urlopie macierzyńskim!

Umowę uzyskaliśmy poprzez Interhyp.

Niestety, udało nam się obniżyć cenę domu tylko do 210 000 €.

Cena nieruchomości: 210 000 €
Podatek od nabycia nieruchomości: 10 500 €
Notariusz: 3150 €
Prace remontowe: 10 000 €
= 233 650 €

Wkład własny: 20 000 €
Program KFW 124: 50 000 € na 10 lat, oprocentowanie 2,6%, rata 185 € miesięcznie
DSL Bank: 164 000 € spłata 2% na 20 lat, oprocentowanie efektywne 3,36% = 732,5 € miesięcznie

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Undercover,

oprocentowanie KfW w wysokości 2,6% nie może być poprawne, ponieważ w DSL Bank jest ono w wysokości 2,55%. Standardowo wynosi 2,8%, a ze wsparciem ze strony DSL w wysokości 0,25%, spada do 2,55%.

Nie rozumiem również, jak przy cenie zakupu 210 000 euro, kosztach remontu w wysokości 10 000 euro, oraz kosztach pobocznych w wysokości 13 000 euro przy wkładzie własnym w wysokości 20 000 euro, można osiągnąć poziom długu poniżej 90% (który jest wymagany do uzyskania warunków w DSL Bank na takim poziomie), ponieważ jest on potrzebny do wygenerowania warunków kredytu Banku DSL, o których mówisz.

Wartość zabezpieczenia wynosi 220 000 euro, a kwota do sfinansowania 214 000 euro, co daje poziom zadłużenia wynoszący 97%!!! Dlatego warunki na 20 lat, o których wspomniałeś, nie mogą być spełnione!

Ktoś tutaj coś mieszka, albo wniosek w DSL Bank został złożony w inny sposób, być może nie odzwierciedlający rzeczywistości (biorąc pod uwagę przekazane przez Ciebie parametry).

W opisanej przez Ciebie sytuacji nie może chodzić o DSL Bank! Zarówno warunki KfW, jak i warunki DSL są niepasujące!

kredyt KWF nie jest udzielany bezpośrednio przez bank DSL, ale jest zawierany bezpośrednio przez Bank Inwestycyjny SH.

Możesz mi śmiało wierzyć, dlaczego miałbym opowiadać tu straszne historie.

Pamiętam, że Interhyp powiedział mi, że kredyt KW w Investitionsbank SH jest traktowany przez bank DSL jak kapitał własny?!

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Undercover,

To musi być tak, ponieważ jeśli kredyt bankowy KfW nie zostanie złożony przez bank DSL, to również nie jest zobowiązane, co oznacza, że wskaźnik obciążenia (220.000/164.000) wynosi 74%. Wyjaśnia to również dlaczego warunki wynoszą 2,6%, co jest oficjalnym oprocentowaniem KfW!

Teraz muszę jednak zapytać, gdzie i w jaki sposób złożyłeś wniosek o kredyt KfW osobno? Który bank przekazuje ten kredyt i w ten sposób przejmuje zobowiązanie????

Pomysł jest inteligentny i genialny, ale jak można to załatwić?

Cześć noelmaxim,

kredyt KFW jest zarządzany bezpośrednio przez Investitionsbank Schleswig-Holstein, sprawdziłem to właśnie ponownie w Interhyp.

Napisany przez MH82
Cześć,

czy ktoś ma jeszcze doświadczenia z obsługą tego kredytu KfW? Ta opcja również wydaje się interesująca dla nas, ponieważ również mamy ofertę DSL-Bank z dość wysokim stopniem obciążenia.

Jakie mogą być negatywne skutki tego podejścia dla refinansowania w przyszłości, gdy pożyczka KfW pochodzi od innego instytutu kredytowego?

Czy znane są inne banki (np. Ing DiBa), które traktują udział KfW w tym przypadku jako kapitał własny?

Z poważaniem

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata