Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Odmowa kredytu Santander, dlaczego?

Napisany przez bonehelm
Cześć wszystkim,

jestem nowym użytkownikiem na forum i mam nadzieję, że możecie mi pomóc. Chciałem wczoraj skorzystać z finansowania w dużej marce elektroniki. Niestety wniosek kredytowy został odrzucony. Pracuję na czas nieokreślony od 2 lat, z regularnym miesięcznym dochodem netto w wysokości prawie 1900 euro. Posiadam już 2 kredyty w Santanderbank. Jeden z nich został spłacony 1 października 2012 roku, a drugi nadal trwa, przynosząc około 75 euro miesięcznie, pozostało jeszcze około 18 miesięcy (łączna kwota kredytu to prawie 2300 euro). Oba zawsze były regularnie spłacane. Mam również jeden kredyt w Audibank na kwotę około 22000 euro, rozpoczęty 1 sierpnia 2012 roku.

Nie mam wpisu w Schufa. Dlaczego Santanderbank odrzucił wniosek kredytowy na kwotę prawie 1000 euro? Przekroczony limit? Co mogę zrobić, aby dowiedzieć się dlaczego? Zadzwoniłem już do banku, ale nie mogą udzielić mi informacji, a w markecie elektronicznym również mi nie pomagają. Mam nadzieję, że mi pomożecie.

Z góry dziękuję.

Z poważaniem

Napisany przez 2Escorpio
Dlaczego tak się stało, może mieć wiele przyczyn. Na przykład Santander może udzielać jednocześnie tylko dwóch kredytów konsumpcyjnych. Może też się zdarzyć, że twoja zdolność kredytowa na bank jest wyczerpana... Obok wymienionych przez ciebie kredytów na pewno masz również karty kredytowe, debet, inne zobowiązania takie jak umowy telefoniczne. Kryteria udzielania kredytów są różne w każdym banku... Ponadto zazwyczaj nie są one publicznie dostępne. Dlatego nikt nie będzie w stanie podać ci dokładnego powodu, dlaczego kredyt został odrzucony, a jedynie opcje, co mogło być tego przyczyną. Sprzedawca i tak nie ma wglądu w powód odmowy.

Napisany przez bonehelm
Ok dzięki za informację.
Czy możliwe jest zatwierdzenie kredytu, jeśli stary kredyt kończący się w październiku został zakończony i całkowicie spłacony?
Czy ma to jakieś negatywne konsekwencje dla Schufy, jeśli złożę ponownie wniosek kredytowy i zostanie on odrzucony z jakichś powodów?

Pozdrawiam

Napisany przez 2Escorpio
Tak, dobrze możliwe, że kredyt zostanie zatwierdzony po wygaśnięciu/innej spłacie kredytu. Zwłaszcza że w Schufa zawsze widnieje pełna kwota kredytu, a nie pozostała. Można to oczywiście obliczyć na podstawie kwoty, raty i daty rozpoczęcia kredytu, ale wiele bankowych komputerów tego nie robi i wymaga to ręcznej oceny.

Jeśli chodzi o Schufę... to takie delikatne sprawy. Teoretycznie i prawnie zapytanie o kredyt nie powinno pogorszyć twojej Schufy... ale niektóre banki używają niewłaściwego kodu zapytania, co może spowodować pogorszenie oceny w Schufie. Można się przeciw temu bronić, ale to wymaga pracy i czasu.

Napisany przez bonehelm
Więc czy nie zaszkodzi, jeśli złożę wniosek o kredyt u handlowca na początku października, czy może poczekać trochę? Czy mogę to zrobić od razu po obciążeniu mojego konta bankowego ostatnią ratą starym kredytem?

Pozdrawiam

Napisany przez Birgit
Chodzi o niemal 1000 €. <
> <
> To przecież nie tak dużo. <
> <
> Czemu nie zaoszczędzisz sobie tego i potem kupisz.

Napisany przez Arbitrage
Dokładnie. Jest całkowicie bezsensowne finansowanie każdej większej inwestycji za pomocą kredytów, korzyść z tego czerpie tylko bank, a nie Ty. Zawsze bardziej opłacalne jest oszczędzanie pieniędzy, a następnie inwestowanie, zwłaszcza jeśli nie ma pilnej potrzeby kredytowej. Jesteś idealnym klientem dla banku: stały, uregulowany dochód, kilka kredytów, które są regularnie spłacane z odsetkami, oraz niezachwiana chęć dodatkowych kredytów.

Bank cieszy się, że Twoje finanse nie...

Napisany przez bonehelm
Tak, macie rację. Najchętniej zapłaciłbym gotówką, ale ponieważ potrzebuję tego produktu tak szybko jak to możliwe, trudno mi to zrobić natychmiast. Czy mogę wnioskować o kredyt i spłacić całą pozostałą kwotę, jak tylko ją otrzymam? Czy ma to jakiekolwiek negatywne konsekwencje dla moich bonusów? Czy w ogóle źle jest brać kredyt, nawet jeśli spłacam go bez problemów? Czy to tylko zła sytuacja dla bonusów, gdy zapomnę raz na jakiś czas zapłacić rachunek? Dziękuję. Pozdrawiam

Napisany przez Birgit
Spłacanie kredytu z wyprzedzeniem prawdopodobnie wiąże się z koniecznością zapłacenia odszkodowania za przedterminową spłatę.

Jeśli regularnie spłacasz kredyt, to zazwyczaj wpływa pozytywnie na Twój wynik w bazie danych Schufa.

Dowodzi to, że płacisz terminowo.

Jeśli na przykład nigdy nie miałeś kredytu, to trudno oszacować Twój zwyczaj płatniczy.

Jednak jeśli zdarzyło Ci się nie spłacić raty, to bardzo źle wpłynie to na Twój wynik w Schufa.

Będzie to oznaczać negatywne zachowanie płatnicze.

Należy jednak unikać nadmiernego korzystania z kredytów, ponieważ generuje to dodatkowe koszty w postaci odsetek.

Masz już 2 kredyty.

Oblicz sobie, ile odsetek musisz za nie rocznie płacić.

Nie jest to konieczne.

Lepiej regularnie odkładać pieniądze na konto oszczędnościowe.

W razie większych wydatków można je pokryć z tych oszczędności.

W ten sposób oszczędzasz na płaceniu odsetek.

Napisany przez bonehelm
Dotychczasowe dwa pożyczki, które miałem, miały oprocentowanie 0%.
Ale ile to będzie kosztować, jeśli spłacę wszystko z góry przy pożyczce w wysokości 1000 euro?

Pozdrawiam

Napisany przez 2Escorpio

Jeśli regularnie spłacasz kredyt, to raczej dobrze wpływa na twój wynik w Schufa.

To pokazuje, że spłaciłeś terminowo.

No cóż... Mniej więcej... Spłacony kredyt jest korzystny dla Schufa, masz rację w ogólnym sensie. kredyt w trakcie spłaty nigdy nie jest dobry, obniża wynik w Schufa i zdolność kredytową. Małe kredyty także nie są zbyt korzystne dla Schufa... Partnerzy umów zauważają wtedy, że klient nie jest nawet w stanie spłacić 1000 euro i musi to sfinansować kredytem... Nie wygląda zbyt dobrze, gdy bankier to widzi.

Napisany przez 2Escorpio

Dwa kredyty, które miałem dotychczas, miały oprocentowanie 0%.
Ale ile to będzie kosztować, jeśli spłacę wszystko z wcześniejszego kredytu w wysokości 1000 euro?

Pozdrawiam

To zależy od umowy i jest zupełnie różne w zależności od kredytu i banku. W niektórych przypadkach spłata kwoty przed czasem jest darmowa, a w innych może kosztować pozostałe odsetki plus opłaty manipulacyjne.

Napisany przez bonehelm
Właściwie myślałem, że ubiegam się o pożyczkę, abym mógł mieć towar, ponieważ potrzebuję go jak najszybciej, a następnie odkładam jak najwięcej pieniędzy co miesiąc, aby jak najszybciej spłacić resztę. Jeśli uda mi się to załatwić w ciągu 3-4 miesięcy i spłacę pożyczkę, czy nie będzie wszystko takie samo jak przed podjęciem kredytu?

Z pozdrowieniami

Napisany przez 2Escorpio

Właściwie myślałem, że złożę wniosek o kredyt, aby mieć towar, ponieważ potrzebuję go jak najszybciej, a następnie odkładam jak najwięcej co miesiąc, aby móc spłacić resztę jak najszybciej. Jeśli uda mi się to załatwić w ciągu 3-4 miesięcy i spłacę kredyt, czy nie będzie wszystko znowu takie jak przed jego wzięciem?

Pozdrawiam

hm... wynik chyba potrwa trochę dłużej, zanim się podniesie. Spłacony kredyt jest oczywiście pozytywny, ale przy kwocie 1000 euro to też nie jest jakiś mistrzowski wyczyn *uśmiech*.

Napisany przez bonehelm
Co oznacza dłużej?

Pozdrowienia

Napisany przez 2Escorpio

Co oznacza dłużej?

Pozdrowienia

Schufa nie informuje, co robi i kiedy oraz w jaki sposób to robi... myślę, że nawet sami nie wiedzą tego dokładnie.

Chcę powiedzieć... to może być 3 miesiące, ale także 2 lata... zawsze zależy od konkretnej sytuacji, osoby i różnych innych czynników.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata