Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Jakie zabezpieczenie emerytalne wchodzi w grę dla osób prowadzących działalność gospodarczą?

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim, jak wiadomo, dla samozatrudnionych nie zawsze jest łatwo odkładać coś na emeryturę obok wszystkich innych wydatków. Dlatego do tej pory nie zrobiliśmy wiele w tej sprawie. Mam tylko niewielkie ubezpieczenie na życie, które nie stanowi prawdziwej emerytury. Zostanie wypłacone, gdy skończę 55 lat, i to w jednorazowej sumie. Dlatego pilnie potrzebuję dobrych wskazówek, jak mogę w wieku 42 lat nadal skutecznie płacić składki na emeryturę, która zostanie mi wypłacona miesięcznie w wieku około 65 lat. Czekam na sugestie. Bernhard

Re: Jakie zabezpieczenie emerytalne wchodzi w grę dla osób prowadzących działalność gospodarczą?

Napisany przez eichi
Kilka dodatkowych informacji byłoby już interesujących:
* Czy chcesz płacić składki na produkty finansowe?
* Czy chcesz ewentualnie także samodzielnie gromadzić pieniądze?
** Jeśli tak, jakie ryzyko i czas jesteś gotowy/a ponieść?
* Czy myślisz o nieruchomości lub już ją posiadasz?
* Jaki miesięczny wkład możesz lub chcesz na to przeznaczyć?

Co do Twojego ogólnego pytania mogę powiedzieć: szukaj w Google lub kup książkę.
Dobrym początkiem dla ogólnego przeglądu jest książka Private Altersvorsorge: 7.,aktualisierte Auflage: Amazon.de: Susanne Meunier,Theodor Pischke: Bücher

Wskazówka: Nie podejmuj pochopnych decyzji, a przez 2-3 miesiące dobrze się zinformuj. W tym czasie możesz już odłożyć pieniądze na konto oszczędnościowe i zobaczyć, na ile możesz sobie pozwolić.

Napisany przez AV-Planer
Cześć Bernhard,

jako fundament budowy zabezpieczenia emerytalnego, rozsądnym pierwszym krokiem jest ubezpieczenie emerytalne. Dzięki temu jest zapewniona dożywotnia wypłata od momentu rozpoczęcia emerytury, o którą nie musisz się dalej martwić.

Jeśli do tej pory jako osoba prowadząca własną działalność miałeś problemy z finansami, może się to zdarzyć ponownie w ciągu 23 lat, które pozostają Ci na zbudowanie zabezpieczenia emerytalnego. Wśród osób prowadzących własną działalność jest to dość częste.

Dlatego powinieneś wybrać miesięczną składkę, którą jesteś pewien, że będziesz w stanie regularnie opłacać, oraz skonsultować się z doradcą, który pozwoli Ci na (nieregularne) dodatkowe wpłaty. Tłem tego jest obciążenie kosztami związanymi z zawarciem umowy i rozprowadzeniem, które są naliczane od sumy składki. Dzięki dodatkowym wpłatom płacisz tylko te koszty, które są niezbędne. Zawsze drożej wychodzi, gdy chce się obniżać składki w trakcie trwania umowy.

Lub możesz od razu wybrać tzw. plan netto, w którym nie są pobierane prowizje, a wynagrodzenie doradcy odbywa się poprzez honorarium.

Ponadto pojawia się pytanie, czy wybrać ubezpieczenie emerytalne z tzw. Trzeciej Warstwy (Schicht 3) czy zabezpieczenie emerytalne podstawowe. W przypadku Trzeciej Warstwy opłacasz składki ze swojej pensji netto i w wieku emerytalnym podlegasz bardzo niskiemu opodatkowaniu (w wieku 65 lat wynosi to 18%, które musisz doliczyć do swoich pozostałych dochodów podlegających opodatkowaniu i opodatkowane zostaną według indywidualnej stawki podatkowej). W przypadku zabezpieczenia podstawowego, możesz odliczyć składki od dochodu w ramach ulgi na składki na rzecz zabezpieczenia społecznego (w 2012 roku było to 74%) i opodatkować później otrzymywaną emeryturę (udział podatku zależy od chwili rozpoczęcia wypłaty emerytury, dla Ciebie będzie to około 90%).

Większość moich klientów decyduje się raczej na zabezpieczenie emerytalne z Trzeciej Warstwy, ponieważ daje więcej swobody, podczas gdy zabezpieczenie podstawowe ma pewne ograniczenia, takie jak np. ograniczoną dziedziczność, możliwość jedynie wypłaty w postaci renty, dostępność nie wcześniej niż 62. rok życia, itp.

Napisany przez Markus P.
Cześć BernhardM!

Altersvorsorge to zawsze trudna sprawa! Pytanie brzmi, kogo chcesz zabezpieczyć? Tylko siebie czy także swoją rodzinę? W takim razie masz kilka możliwości, ale osobiście nie mogę ci pomóc w dokonaniu odpowiedniego wyboru.

Jednak przeczytałem artykuł na stronie versicherungsjournal o narzędziu zwanych Rentomat. To narzędzie lub kalkulator ma na celu zapewnić pierwsze rozeznanie w temacie emerytury i wskazać w jakim kierunku powinieneś podążać jeśli chodzi o emeryturę. Następnie można poprosić o niezobowiązującą i darmową ofertę, którą obsługują niezależni i niezwiązani brokerzy.

Rentomat był rzekomo bardzo pomocny i dobrze przyjęty przez ludzi. Jeśli nadal nie wiesz, co jest najlepsze dla ciebie jeśli chodzi o temat emerytury, może warto sprawdzić, czy ten kalkulator może ci w czymś pomóc?

Pozdrowienia Markus

Napisany przez eichi
Osobiście nie mam zbyt dobrego zdania na temat tego Rentomatu. Jest dość ograniczony i skupia się wyłącznie na wynikach, które w moim przypadku okazały się bardzo nieoptymalne.
Jak już wcześniej wspomniałem, najlepiej jest sięgnąć po książkę Prywatne zabezpieczenie emerytalne wydaną przez Fundację Finanztest. Istnieje również wiele innych publikacji o takich tytułach jak Zabezpieczenie emerytalne dla osób wchodzących w późniejszym wieku lub Zabezpieczenie emerytalne od 40 roku życia. Sam nie znam konkretnej książki, ale myślę, że wydanie 50-100€ na książki z tego tematu to dobry pierwszy krok w inwestowanie w zabezpieczenie emerytalne.
Skoro kupili Państwo polisę na życie, zakładam, że kupili Państwo produkt, o którym powiedziano im, że jest dobry dla nich, a następnie podpisali umowę.

Proszę poświęcić trochę czasu na samodzielną lekturę w tym temacie, zanim oddacie swoje pieniądze jakimkolwiek optymalnym radom od sprzedawców czy Rentomatu.

Napisany przez tequila
doradca finansowy na emeryturę: Tom Friess; Michael Huber - Książka - Centrum majątkowe VZ Monachium | Frankfurt| Düsseldorf | Norymberga - VZ

Zdecydowanie bardziej sensowne niż ta okropna praca Fundacji.

Napisany przez Markus P.
Cześć Eichi,

oczywiście zgadzam się z tobą: po prostu nie powinno się odkładać na dziko na jakieś oferty i zostawić to w spokoju. Zawsze sensowniej jest samemu zapoznać się z zrozumiałymi lekturami i dowiedzieć się więcej na temat danej kwestii! Jednak to już jakiś początek, gdy mniej więcej wie się, w którą stronę powinno zmierzać lub można zmierzać w tym przypadku zabezpieczenia emerytalnego.

Przyjrzałem się temu Rentomatowi bardziej szczegółowo i sam wypełniłem ten kwestionariusz i muszę powiedzieć, że u mnie wyszło właściwe wyniki. Oczywiście, Rentomat nie pokrywa wszystkiego dokładnie, ale jest to już wsparcie! Po tych 7 pytaniach (a trzeba zauważyć, że one obejmują największą część!) można pozyskać więcej informacji, korzystając z tej oferty. Ponieważ nie są one wiążące i nic nie kosztują, nie szkodzi zdobyć kilka możliwości i następnie spokojnie je przeanalizować i porównać z innymi.

Ponadto, dla tych, którzy zupełnie nie znają się na tym temacie i nie mają zielonego pojęcia, jakie są ich możliwości w ogóle, ta strona jest zrozumiała i przykładowo zorganizowana. Daje wgląd w ten obszerny temat i nie pozwala, aby ludzie tonęli w „powieściach” i „grypsie”. (Rzadko widzę tak prostą i przejrzystą stronę! Duży plus!)

Moim zdaniem ten kalkulator nie jest więc taki zły, oczywiście Eichi: każdy ma inny gust i myśli o tym na różne sposoby! Więc: zdanie do wiadomości przyjęte!

Pozdrowienia

Markus P.

Napisany przez optiabge
Jednym ze sposobów na znalezienie odpowiedniej emerytury jest wypróbowanie platformy optimalabgesichert.de. Tam dostępne jest darmowe narzędzie do analizy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata