Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Akcje notowane w CHF.

Napisany przez Ille1968
Czy opłaca się lokować swoje euro w akcje firm notowanych w szwajcarskich frankach? Czy ewentualny większy kryzys euro ma również wpływ na kursy szwajcarskich firm?

Napisany przez eichi
Z akcjami kupujesz przede wszystkim udziały w firmach. To oznacza, że jesteś wtedy częścią firmy. Jest to całkowicie niezależne od waluty.

Załóżmy, że kupiłeś akcje firmy Nestle. Wtedy oznacza, że posiadasz milionty udział w Nestle. To jest całkowicie niezależne od waluty. Jeśli chciałbyś sprzedać udziały, możesz to zrobić na dowolnej giełdzie, gdzie znów do gry wkracza waluta.

To, co faktycznie Cię interesuje w przypadku akcji, to jak będzie wyglądało Nestle za 2 lata (ewentualnie po kryzysie lub w trakcie). To samo mogłeś zrobić z Daimlerem lub Adidasiem. Jeśli posiadasz milionty udział w Adidasiem, to nie ma znaczenia, w jakiej walucie akcje będą później głównie handlowane.

Dlatego kluczowa jest dla ciebie kondycja firmy, jak pożądane są udziały w tej firmie, a nie to, na której giełdzie są one głównie handlowane i jaka waluta jest tam preferowana.

Możesz na przykład kupić akcje szwajcarskich i amerykańskich firm także na niemieckiej giełdzie.

Akcja = towar/produkt
Giełda = miejsce handlu

To tak jak zioła włoskie, które można kupić w niemieckim supermarkecie. W sumie jest mniej ofert niż we włoskim supermarkecie, ale od czasu do czasu coś można znaleźć.

Mam nadzieję, że teraz masz ogólne pojęcie o związku i mam nadzieję, że nie napisałem nic głupiego.

Napisany przez Ille1968
Faktycznie, miałem na myśli Nestlé :-) Jeśli dobrze rozumiem, to znaczy, że z walutowego punktu widzenia nie ma znaczenia, czy zdecydujesz się na szwajcarską firmę czy na zakup udziałów np. Unilevera. Oczywiście pod warunkiem, że rynek zbytu obu firm będzie się rozwijać podobnie...
Dziękuję za szybką odpowiedź!

Napisany przez eichi
Chciałbym jeszcze dodać jedno:

Przy większości (wszystkich?) brokerów płacisz wyższą opłatę za transakcje na zagranicznych giełdach przed dokonaniem zakupu lub sprzedaży. Dlatego najlepiej najpierw sprawdzić, czy możesz kupić akcje Nestlé na niemieckiej giełdzie (lub nawet bezpośrednio poza giełdą).

To samo dotyczy ewentualnej sprzedaży. Jednak akcje firm w swoim kraju zazwyczaj są najczęściej handlowane, dlatego być może będziesz musiał kupić na giełdzie szwajcarskiej. Niemniej jednak na pewno znajdziesz również sprzedających akcje Nestlé tutaj, w kraju.

Oczywiście wszystko zależy od kwoty, jaką chcesz zainwestować.

Przyjmując, że zakup na niemieckiej giełdzie kosztuje 5€, a na szwajcarskiej 15€.

Jeśli to dotyczy zakupu za 20 000€, różnica nie będzie duża, ponieważ przy dodatniej zmianie kursu 0,07% koszty zakupu zwrócą się już dosyć szybko.
Jeśli jednak kupujesz akcje za 150€ i płacisz za to 15€, musisz najpierw osiągnąć wzrost kursu o 10%, aby pokryć koszty zakupu, a jeszcze nie uwzględniając kosztów sprzedaży. W takim przypadku opłaty w wysokości 5€ są zdecydowanie korzystniejsze, ponieważ 3,4% zysku wystarczy na pokrycie kosztów.

Dodałem tę uwagę, bo wydajesz się być dość nowy w tym temacie, a podstawy są bardzo ważne.

Napisany przez DayTrading
Szwajcarzy niedawno osłabili swoją walutę do 1,20 w stosunku do euro.

Dlaczego CHF miałoby być silniejsze?
Kryzys finansowy/gospodarczy najprawdopodobniej miałby poważny wpływ na wiele firm notowanych na giełdzie.

Napisany przez DayTrading

Ja, uwaga w tej sprawie:

U większości (wszystkich?) brokerów płacisz wyższą opłatę za transakcje na zagranicznych giełdach przed kupnem i sprzedażą. Dlatego najlepiej najpierw sprawdź, czy możesz zakupić akcje Nestle na niemieckiej giełdzie (albo nawet poza giełdą)

To samo dotyczy ewentualnej sprzedaży
Ale ponieważ akcje firm w kraju macierzystym zazwyczaj są najbardziej aktywnie handlowane, możesz być zmuszony kupić na giełdzie szwajcarskiej. Chociaż na pewno znajdziesz również sprzedawców Nestle tutaj.

Oczywiście wszystko zależy także od tego, za ile pieniędzy dokonujesz zakupu.

Na przykład, zakup na niemieckiej giełdzie kosztuje 5€
na szwajcarskiej giełdzie kosztuje 15€.

Jeśli to dotyczy zakupu za 20.000€, nie ma to dużego znaczenia, ponieważ przy dodatniej zmienności kursu 0,07% już odzyskujesz koszty zakupu, co dzieje się dosyć szybko.
Natomiast jeśli kupujesz akcje za 150€ i płacisz za nie 15€, musisz osiągnąć wzrost kursu o 10%, aby w ogóle odzyskać koszty zakupu, nie wspominając jeszcze o kosztach sprzedaży. Wtedy opłaca się bardziej zapłacić 5€, ponieważ zyskując 3,4%, już odzyskujesz koszty.

Dodałem tę uwagę, ponieważ wydaje się, że jesteś stosunkowo nowy w tej dziedzinie, a podstawy są bardzo ważne.

Płacę u brokera lynx na giełdzie xetra 0,14% i na virtx 0,15% - różnica nie jest tak duża w przypadku lynx.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata