Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Częściowa rezygnacja z prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego przez Versicherung może być trudna do ogarnięcia, co teraz?

Napisany przez Oldschool
W pogodne popołudnie,

Niestety, doszło do nieprzyjemnej sytuacji. Mój mąż musiał złożyć wniosek o upadłość prywatną z powodu swojej dobroci w zeszłym roku.
Jest urzędnikiem i był ubezpieczony w PKV w 50%, a nasze dzieci w 20%. W trakcie postępowania pieniądze były bardzo niskie, byliśmy dłużni ubezpieczycielowi dwie składki miesięczne, które zrekompensowaliśmy świadczeniami. Potem nie mieliśmy już żadnych zaległości, płaciliśmy regularnie co miesiąc.
Ubezpieczyciel bez naszej wiedzy częściowo zrezygnował z niektórych elementów ubezpieczenia, w tym z dodatkowego ubezpieczenia szpitalnego, dodatkowego ubezpieczenia stomatologicznego itp. Zauważyliśmy to dopiero, gdy mój mąż musiał na początku roku zostać hospitalizowany i nie otrzymał zasiłku szpitalnego..
Zapytaliśmy więc o to i telefonicznie otrzymaliśmy informację, że te obszary zostały zrezygnowane.
Powiedziano mu, że musi złożyć ponownie wniosek o te dodatkowe ubezpieczenia. Tak też zrobiliśmy. Teraz otrzymaliśmy odmowę. Ubezpieczyciel nie chce ubezpieczać mojego męża i dzieci na te dodatkowe taryfy.
Pozostaje nam tylko podstawowe ubezpieczenie. Nie jestem pewna, czy to związane z upadłością czy z wcześniejszymi chorobami (syn ma padaczkę, mąż wysokie ciśnienie krwi itp.).
Jestem teraz zrozpaczona. Inne ubezpieczenie PKV nie będzie nas trójki ubezpieczać, a sam podstawowy pakiet nie będzie wystarczający.
Pod względem finansowym wszystko jest teraz uregulowane, ale cały czas płacenie części rachunków lekarzy samodzielnie nie jest możliwe.
Czy ktoś ma dla mnie jakąś radę? Byłabym bardzo wdzięczna!

Re: Częściowa rezygnacja z prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego przez Versicherung może być trudna do ogarnięcia, co teraz?

Napisany przez EasyD
Cześć Oldschool,

tylko po to, abym dobrze zrozumiał: Oznacza to, że masz teraz ubezpieczenie w ramach podstawowej taryfy, prawda?

Jeśli te terminy nic ci nie mówią: Jakie dokładnie rachunki musisz teraz pokryć?

Napisany przez Oldschool
Z powodu braku pisemnego potwierdzenia nie wiem, czy teraz znajdujemy się tylko w podstawowej taryfie. Zostaliśmy wyrzuceni z dodatkowej taryfy ubezpieczenia zdrowotnego (np. terapie naturalne, stomatologia, okulary itp., terapie rehabilitacyjne i kuracyjne, oraz zabiegi wyborowe, co do czego jeszcze nie do końca się zorientowałam, co obejmuje). Ponadto zostało zlikwidowane ubezpieczenie dziennych składek szpitalnych oraz ochrona zagraniczna. Na przykład, mamy przyznaną kurację latem dla naszego małego. Teraz musimy zapomnieć o tym, bo liczyłam na dodatkową dzienną kwotę... Mój mąż był tam ubezpieczony przez 17 lat, i dopiero w zeszłym roku był problem przez dwa miesiące, gdy nasze konto zostało zablokowane do końca procedury. Niestety, nie podano nam powodu, dlaczego nie mogliśmy skorzystać z tej taryfy. Szczerze mówiąc, martwię się bardzo, gdy myślę o ewentualnych aparatach na zęby dla dzieci.

Napisany przez EasyD
Najlepiej byłoby skontaktować się z ich ubezpieczycielem zdrowotnym, aby dowiedzieć się dokładnie, w jakiej sytuacji się znaleźli.

Jeśli chodzi o męża i jedynie nadciśnienie, to istnieje dobra szansa, że mógłby zostać objęty innym pakietem ubezpieczenia w innej firmie z dodatkowym opłatami za ryzyko.

Możliwość znalezienia odpowiedniego miejsca dla ich dzieci z epilepsją i wizytą u ortodonty w innej placówce również zależy od szczegółowych raportów lekarskich.

Aby móc jednak zaoferować konkretne porady lub rozwiązania, konieczne byłoby poznanie wszystkich szczegółów.

Na podstawie dotychczasowych informacji oceniam jednak szanse jako całkiem dobre na to, że uda się ponownie ubezpieczyć ich w normalnym pakiecie u innej firmy.

Napisany przez 2Escorpio

Najlepiej byłoby skontaktować się z ubezpieczycielem zdrowotnym, aby dowiedzieć się dokładnie, gdzie się znaleźli.

Jeśli chodzi o męża i jego problem ze zwyżkowanym ciśnieniem krwi, istnieje duża szansa, że można by go przenieść do innej taryfy w innym towarzystwie ubezpieczeniowym z dodatkową składką ryzyka.

To, czy dzieci pod względem padaczki i ortodoncji mogą być odpowiednio zakwaterowane gdzie indziej, zależy również od dokładnych raportów lekarskich.

Jednak aby móc zaoferować konkretne rekomendacje lub rozwiązania, konieczne byłoby poznanie wszystkiego w szczegółach.

Na podstawie dotychczasowych informacji oceniałbym szanse jako nie takie złe, że mogliby być ponownie ubezpieczeni w innej firmie w normalnej taryfie.

To jedno. Ale najpierw należy dowiedzieć się, na jakiej podstawie zostały anulowane poszczególne obszary lub doszło do zmiany taryfy i czy jest to zgodne z prawem. W przypadku zwłoki w płatnościach, ubezpieczyciel może wypowiedzieć umowę po upływie określonej liczby miesięcy lub kwoty. Zmiana taryfy wymaga jednak zgody obu stron (PKV i klienta). Jednak jak ja to rozumiem, klient nic o tym nie wie?!

Natomiast jeśli posiada się podstawową taryfę i dodatkowe ubezpieczenia, sytuacja może wyglądać inaczej. Jednak zazwyczaj dodatkowymi ubezpieczeniami są jedynie ubezpieczenia chorobowe i szpitalne... Wszystko inne byłoby wtedy, z definicji, zawarte w sposób niewłaściwy. (Co jednak mimo wszystko może być zgodne z prawem).

DOMYŚLAM SIĘ, że klient zawarł jakąś umowę dotyczącą rozliczenia zwrotu świadczeń, o której klient nie był świadomy.

Napisany przez Ophelia
Wygląda na to, że lepiej byłoby skontaktować się bezpośrednio z ubezpieczycielem

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata