Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Specjalne ubezpieczenie zdrowotne za granicą dla freelancerów.

Napisany przez SHenry
Cześć wszystkim,

Jestem freelancerem i wkrótce wybieram się służbowo do krajów bałkańskich oraz Grecji na 3-4 tygodnie (jednorazowo).

Czy zwykłe ubezpieczenie zdrowotne zagraniczne za 10 euro w roku wystarczy, czy muszę o coś zadbać?

Dziękuję!

Pozdrawiam

Henry

Napisany przez uwehaensch
Tak, dobrze. Powinieneś zmierzać do zapewnienia jak najlepszych warunków w przypadku ewentualnego transportu powrotnego. Formuła powinna brzmieć: medycznie uzasadniony i wykonalny transport powrotny (również w samolocie karetki).

Finanztest (Wiele rzeczy, które są tam porównywane i oceniane, patrzę raczej krytycznie) regularnie oferuje dobry przegląd rynku i zrozumiałe kryteria testów w tej dziedzinie.

Napisany przez Peter Wolnitza
Cześć Shenry,

muszę trochę się sprzeciwić koledze. Ponieważ podróżujesz służbowo, może być problemy z tymi 10 €, ponieważ zazwyczaj są one przeznaczone dla prywatnych podróży turystycznych, co jest również określone w warunkach umowy. Istnieją specjalne polisy na podróże służbowe zagranicą, delegacje itp. - wszystko możliwe. Może kosztować dodatkowe 3,50 €, ale w zamian otrzymujesz potrzebne zabezpieczenie.
Najlepiej odwiedzić stronę internetową brokera specjalizującego się w tego typu kwestiach - . Mogę polecić firmę Care-Concept
https://www.care-concept.de/
Powodzenia!

Napisany przez EasyD
Care Concept uważam również za godny polecenia.

Innym pomysłem jest również roczna polisa ARAG. Tutaj nie ma różnicy między podróżą służbową a wakacyjną i kosztuje zaledwie 8 euro rocznie dla osób poniżej 70 roku życia.

W każdym przypadku, proszę sprawdzić dokładny opis świadczeń, czy wszystko jest zgodne z oczekiwaniami.

Witaj Shenry,

Muszę się trochę sprzeciwić mojemu koledze. Ponieważ podróżujesz służbowo, w przypadku tych za 10 euro mogą wystąpić problemy, ponieważ zazwyczaj są one przeznaczone na prywatne wycieczki, o czym również jest wspomniane w warunkach umowy.

Oczywiście, trzeba to sprawdzić, ale są wystarczająco dobre dziabnięte za 10 euro, które nie robią różnicy.

I Care-Concept nie jest pośrednikiem (ale mimo to dobrze), lecz córką lub usługodawcą Hanse-Merkur.

Napisany przez Peter Wolnitza

Oczywiście, to trzeba sprawdzić, ale jest wystarczająco dużo tych dziesięciu euro, które nie robią różnicy.

Niekoniecznie źle - ale brzmi to trochę inaczej niż:

Cytat od uwehaensch

Tak, wystarczy.

Istnieją społeczeństwa, które nie robią różnicy między zawodowym / wakacyjnym - Pan wie, ja także, kilka innych osób tutaj również - ale: Czy TO również wie? Dlatego uważam, że Twoje uogólnienie było trochę zdecydowane.

Cytat od uwehaensch

I Care-Concept nie jest maklerem (mimo to dobry ), ale córką czy też usługodawcą Hanse-Merkur.

Faktycznie nie byłem tego świadomy - ale dotychczas zawsze mogłem zadowalająco rozwiązać problemy z pobytami za granicą moich klientów.
Dzięki za informację.

Napisany przez RonMcDon
Chciałbym stwierdzić, że zwykłe ubezpieczenie zdrowotne na zagraniczne wakacje za 10 euro może być używane wyłącznie podczas urlopu (zazwyczaj maksymalnie 6 tygodni). Być może w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym istnieją specjalne taryfy dla pracowników za granicą lub również dla samozatrudnionych, co pracownicy prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego z pewnością najlepiej mogą odpowiedzieć. Jeśli istnieje ubezpieczenie GKV (dobrowolne ubezpieczenie jako wolny zawodowiec ??): Ponieważ kraje bałkańskie/Grecja są państwami zgodowymi, podstawowe zabezpieczenie byłoby już dostępne. Najlepiej skontaktować się z Niemieckim Biurem Łącznikowym Zagranicznym (DVKA.de). Oni najlepiej wiedzą. Na stronie internetowej można znaleźć formularze zapytań do wszystkich krajów. Nawet w ramach UE przepisy różnią się między krajami.... Pozdrawiam i udanej podróży.

Twierdzę, że zwykłe ubezpieczenie podróżne za granicę za 10 euro może być używane wyłącznie na cele wakacyjne (zazwyczaj maksymalnie 6 tygodni).

Fałszywe twierdzenie, istnieje wiele polis większych firm ubezpieczeniowych, które nie robią różnicy.

Napisany przez Ophelia
Dobre firmy mogą również czasami oferować ubezpieczenie za 10 euro. To wszystko nie musi być zawsze takie drogie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata