Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Podatki w szkole zawodowej?

Napisany przez freakfinan
Cześć czytelniku,

nasz syn odbywa szkolenie na kucharza. Chcieliśmy zapytać, czy ktoś wie, czy można odliczyć to podatkowo. Ponieważ martwi się tym i zawsze pyta, czy musi to zgłosić urzędowi skarbowemu.

Czy musi płacić podatki podczas nauki zawodu, jeśli tak, jak dokładnie to jest uregulowane? Czy ktoś mógłby coś powiedzieć z doświadczenia lub dać radę? Kiedyś tak było, że podczas nauki zawodu nie musiał się płacić podatków, ale jak to teraz wygląda?

Napisany przez Daukind
[cytat=freakfinan">
Hallo czytelniku,

nasz syn odbywa szkolenie na kucharza. Chcielibyśmy zapytać, czy ktoś wie, czy można odliczyć to podatkowo. Bo on zastanawia się nad tym i ciągle pyta, czy musi to zgłosić urzędowi skarbowemu.

Czy musi płacić podatki za szkolenie i jeśli tak, to jak dokładnie to jest uregulowane? Czy ktoś może nam coś powiedzieć na podstawie doświadczenia lub dać jakiś wskazówkę? Dawniej w szkoleniu nie trzeba było płacić podatków, ale jak teraz jest?
[/cytat]
Jakiekolwiek dochody powyżej progu zwolnienia (~8600 euro) muszą być opodatkowane. Co dokładnie chce odliczyć syn? A od czego odliczyć, jeśli nie płaci podatków?

Napisany przez Suxxess
Jako kucharz nie będzie płacił podatku, a jedynie składki na ubezpieczenie społeczne. Ten, kto nie płaci podatków, nie może ich otrzymać zwrotnie.

Kwota wolna od podatku w 2014 roku: 8 354 €
Kwota wolna od podatku w 2015 roku: 8 472 €

Oznacza to, że nie musi składać deklaracji podatkowej, a nawet jeśli to zrobi, niczego nie odzyska. (Skąd miałby coś odzyskać?) Czy jest już właścicielem nieruchomości lub ma inne dochody poboczne wystarczająco wysokie? Raczej nie.

Powinien po prostu spojrzeć na swoją kartę wynagrodzenia, wątpię, czy z niej są potrącane podatki. Brak potrąceń podatku = poniżej kwoty wolnej od podatku = Składanie deklaracji podatkowej nie ma sensu.

Napisany przez freakfinan
Super, obejrzę to z moim synem! Mam nadzieję, że jakiś praktykant może mi coś na ten temat powiedzieć?

Napisany przez Suxxess
Byłem kiedyś również na praktykach. Sprawdź ostatnie rozliczenie, czy pobrano od niego podatek dochodowy. Jeśli nie, to nie musisz składać zeznania podatkowego, a jeśli tak, to możesz je złożyć, aby w najlepszym przypadku odzyskać te kwoty.

Ale w 99% przypadków zarobi tak mało, że nie będzie musiał składać zeznania podatkowego. Możesz sobie obliczyć: 8 354 € / 12 miesięcy = 696,17 € brutto lub więcej musiałby zarabiać miesięcznie na praktykach, aby musieć płacić podatki dochodowe.

Ponownie powtarzam, jeśli nie wynajmuje mieszkania ani nie ma znaczących dochodów z kapitału (powyżej 801 € rocznie), nie widzę sensu składania zeznania podatkowego.

Napisany przez drdree
Cześć..

Odpowiedzi tutaj zdają się być już pomocne. Ale ja sam jestem świeżo po szkoleniu i chętnie mogę podzielić się z Tobą informacjami na ten temat.
Więc jeśli Twój syn jest w trakcie szkolenia przez co najmniej dwanaście miesięcy i pracuje więcej niż 20 godzin tygodniowo, od 1 stycznia tego roku można to odliczyć podatkowo. Konieczne jest przedstawienie potwierdzenia zakończonego szkolenia.
Można to sprawdzić tutaj: Prawo podatkowe 2015 - ważne zmiany | Ogólne.

Tak samo ja to sobie kiedyś obejrzałem i muszę powiedzieć, że byłem świetnie poinformowany i dostałem wiele informacji, których wcześniej nie znałem. Można tam przeczytać wiele różnych klauzul czy też kwestii związanych z umowami.

Niech spróbuje swojego szczęścia i tam się rozejrzy.

Napisany przez Daukind
Gdzie jest napisane, że posiada Pan/Pani już ukończone pierwsze wykształcenie?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata