Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Irańczyk mieszkający w Iranie chce ubiegać się o kartę kredytową w Niemczech.

Napisany przez OceanDrive
Dobry wieczór,

Brat mojej dziewczyny jest obywatelem Iranu i mieszka w Iranie.
Teraz wielokrotnie w ciągu roku przyjeżdża do Niemiec na kilka miesięcy i chciałby otworzyć konto kredytowe lub jeśli konieczne, również konto bieżące w Niemczech.
Jest architektem i ma bardzo dobrą pensję.
Czy może on złożyć wniosek o kartę kredytową w Niemczech i jeśli tak, w jakim banku mógłby to zrobić?
W Comdirect, moim banku, niestety to nie działa!

Macie jakieś pomysły?

Re: Irańczyk mieszkający w Iranie chce ubiegać się o kartę kredytową w Niemczech.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Możliwa jest karta kredytowa z saldem.
Czy Twój przyjaciel ma zaświadczenie meldunkowe, jeśli jest tutaj w Niemczech?

Napisany przez credere
Wydaje się, że trudno jest określić narodowość (kraj ryzyka wg FATF), jeśli osoba nie ma stałego miejsca zamieszkania w Niemczech.
W zasadzie równie dobrze nie widzę potrzeby posiadania karty kredytowej zagranicą tylko dlatego, że przebywam tam przez kilka miesięcy (wizyta?). Mogę bowiem płacić swoją krajową kartą kredytową za wszystko, a opłaty również są niewielkie.

Napisany przez brainy
Nie wiedziałem, że istnieją irańskie firmy kart kredytowych!

Która firma?

Islam Card?

Czy bez odsetek?

Zakaz odsetek? Wikipedia

Napisany przez credere

Nie wiedziałem, że istnieją irańskie firmy oferujące karty kredytowe!

Która konkretnie?

Islam Card?

Czyli bez odsetek?

Zabrania się pobierania odsetek? Wikipedia

Co ma to a) do islamu i b) do irańskich firm oferujących karty kredytowe?

W Niemczech karta kredytowa na podobnej zasadzie nie jest nazwana Christen Card!?

Rzeczywiście nie płacę odsetek od mojej karty kredytowej wewnętrznej, saldo jest rozliczane miesięcznie i po problemie.... Więc i ten problem jest rozwiązany.

Firmy kart kredytowych w Niemczech, takie jak Visa/Master/Barclay itp., nie są niemieckimi firmami i działają na całym świecie z ich kartami. Czy i jakie karty kredytowe są dostępne w Iranie, nie musimy chyba tutaj badać.

Napisany przez 2Escorpio

Co ma to wspólnego a) z islamem, b) z irańskimi firmami kart kredytowych?

W Niemczech karta kredytowa nie nazywa się zgodnie z Twoją logiką Karta Chrześcijan!?

Faktycznie nie płacę odsetek od mojej karty kredytowej wewnętrznej, saldo jest rozliczane miesięcznie i to wszystko... Problem również został rozwiązany.

Firmy kart kredytowych działające w Niemczech, takie jak Visa/Master/Barclay, nie są niemieckimi firmami i działają na całym świecie z ich kartami. Nie musimy tu, mam wrażenie, badać, czy w Iranie istnieją jakieś karty kredytowe i jakie.

Twierdzi, że w Iranie nie ma Visa/Mastercard, Amex itp. w systemie płatności. Dlatego brat też nie może posiadać karty, którą używa w Niemczech.

Mimo to, poza ewentualnie kartą prepaid, nie widzę tu dużej szansy na uzyskanie karty kredytowej. Nawet uważam, że uzyskanie karty prepaid jest raczej bardzo trudne.

Napisany przez florianmeier
Zamówienie karty Neteller (Prepaid Mastercard) na niemiecki adres powinno być możliwe.

W każdym przypadku powinno być możliwe uzyskanie wirtualnej karty Neteller.

Napisany przez 2Escorpio

Zamówienie karty Neteller (Prepaid Mastercard) na niemiecki adres powinno być możliwe.

Bez względu na to, zawsze można otrzymać wirtualną kartę Neteller.

Nie jest to dobry pomysł... Neteller często blokuje konta wraz z saldem i żąda dowodów tożsamości, że jest się tym, za kogo się podaje, i że faktycznie mieszka się pod podanym adresem.

To może stać się problemem.

Napisany przez florianmeier
Jak dawno temu miały miejsce takie przypadki?

Obecnie Neteller w ogóle nic nie wysyła. Nawet wygasłą kartę zostaje bez wymiany.

Nie pamiętam też, żebym musiał robić Postident przy karcie Netellercard. Mogę się mylić, ale zazwyczaj taką kartę dostaje nawet owczarek niemiecki.

Napisany przez 2Escorpio
Tak, mam znajomego, który musiał około pół roku temu przesłać skan kopii swego dowodu osobistego i rachunku za prąd.

Napisany przez brainy
Rozwiązanie wydaje się być w zasięgu wzroku:

Nowe prawo : konto bankowe dla wszystkich od początku 2016 roku

Napisany przez 2Escorpio

Rozwiązanie wydaje się być na wyciągnięcie ręki:

Nowa ustawa: konto bankowe dla wszystkich od początku 2016 roku.

Ale dotyczy to tylko osób posiadających dłuższe zezwolenie na pobyt... Wiza turystyczna nie będzie wliczana.

To również nie zmienia faktu, że dalej będą istnieć listy zagrożeń dla pewnych krajów, do których Iran niestety należy.

Napisany przez kiel2015
Czy dostanie kredyt od banku? Mam wątpliwości, ponieważ w razie potrzeby bank praktycznie nie będzie w stanie skontaktować się z nim w Iranie.

Czy otrzyma kredytu na swoje konto, mam wątpliwości. Ponieważ w ostateczności bank nie ma praktycznie możliwości skontaktowania się z nim w Iranie. Tak właśnie jest. Odwiedziłem kilka banków osobiście i wszystkie mi powiedziały to samo. Nie jest możliwe uzyskanie karty kredytowej w jego przypadku.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Tak, również już tak napisałem. Karta kredytowa z górnym limitem powinna działać. Jednak nie na kredyt, czyli nie na minusie. Zawsze tylko na plusie, czyli z górnym limitem.

Tak, już tak napisałem. Jednak karta kredytowa z góry ustawionym saldem powinna być odpowiednia. Jednakże nie na kredyt, czyli na minusie. Zawsze tylko na plusie, czyli z saldem.

Dobrze, spróbuję jeszcze raz z kartą prepaid...dziękuję!

Napisany przez 2Escorpio

Tak, to już napisałem. Karta kredytowa z saldem powinna działać. Ale nie na kredyt, czyli na minusie. Zawsze tylko na plusie, czyli ze środkami na koncie.

Iran jest na liście podejrzanych... Nie widzę szans na wizytę turystyczną.

kredytu i konta debetowego i tak by nie było.

Może karta partnerska byłaby alternatywą... Niemniej jednak nie mogę teraz powiedzieć, czy to nie stworzyłoby problemów.

Iran znajduje się na Liście Zastrzeżeń... Z wizą turystyczną nie widzę tu szans.

kredytu i debetu i tak by nie było.

Być może partnerstwo to alternatywa... Niemniej jednak nie mogę teraz powiedzieć, czy pomimo tego mogłoby to sprawić problemy.

Szczerze mówiąc, również czułem to zastrzeżenie w bankach za każdym razem, gdy wspomniałem słowo Iran... Trochę szkoda... No cóż

Napisany przez 2Escorpio

Szczerze mówiąc, również odczuwałem to poczucie niepewności w bankach za każdym razem, gdy wspominałem słowo Iran...Szkoda, że tak jest...Ale cóż.

Całe życie opiera się na tym... Jeśli spośród 100 000 osób 3 zrobią coś głupiego (przepraszam za użyte słowo), to cierpią wszyscy pozostali 99 997 ludzi.

To jest tak na całym świecie... Niestety.

Jak już wspomniałem, możliwe, że można działać przy użyciu dodatkowych kart, ponieważ kontrole tam są mniejsze... Mogę również sobie wyobrazić, że Iran ma sąsiednią kraj, która współpracuje z Visa i/lub Mastercard i zajmuje się dokładnie takimi przypadkami... Ale to trzeba sprawdzić/poznać na miejscu.

To również dobry pomysł!

Sprawdzę to... Dzięki
To również jeszcze jedna dobra sugestia!

Sprawdzę to... Dzięki

Myślę sobie, że Iran ma sąsiada, który współpracuje z Visa i/lub Mastercard i zajmuje się dokładnie takimi przypadkami... Ale musi to on ustalić na miejscu / dowiedzieć się.

Na przykład w Turcji widziałem nawet reportaż o tym, że nawet sprzedawca precelków był posiadaczem 6-8 kart kredytowych i całkowicie się zadłużył.

Karty kredytowe zostały mu przyznane pomimo jego bardzo niskiej zdolności kredytowej.

Napisany przez Daukind

Całkiem szczerze, także zawsze czułem tę niepewność w bankach, gdy wspomniałem słowo Iran... Szkoda... Ale cóż

To nie ma nic wspólnego z obawami. Jeśli banki prowadzą (zbyt wiele) interesów z Iranem lub Iranem, łamią amerykański bojkot Iranu i w najgorszym przypadku ryzykują zrujnowanie swojego amerykańskiego biznesu. Nikt nie podejmuje tego ryzyka...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata