Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Czy pracodawcy mogą narzucić swoim pracownikom czas pracy?

Napisany przez ADMCI4
Cześć,

W naszym zakładzie wszyscy mamy umowę, której warunki określają, że w ciągu pięciu dni w tygodniu musimy odpracować określoną liczbę godzin.

Jednakże nie ma tam określonego, w jaki sposób te godziny muszą być rozłożone na poszczególne dni.

W naszym przypadku zapotrzebowanie na obecność w dane dni zawsze różni się znacznie.

Dlatego chcielibyśmy samodzielnie decydować, jak rozłożyć nasz czas pracy na poszczególne dni.

Niestety pracodawca nie zgadza się na to i chce nas rozmieszczać według swoich preferencji, nawet jeśli nie ma to sensu.

Czy on może samodzielnie decydować o podziale godzin czy mamy prawo do współdecydowania w praktyce?

Dziękuję & Pozdrowienia

Napisany przez Durchdacht
Cześć,

Zazwyczaj warunki umowy powinny określać ustalone godziny pracy.
Przykładem tego może być sytuacja, w której przy 8-godzinnym dniu pracy pracownik musi pojawić się najpóźniej o godzinie 10 i może wyjść najwcześniej o 17.
Pozwala to pracownikom przychodzić do pracy wcześniej w niektóre dni i wyjść również wcześniej.
W przypadku obowiązkowej przerwy obiadowej trwającej 30 minut, pracownik musiałby pojawić się o 8:30, aby skończyć pracę o 17.

Przy rozkładaniu czasu pracy na cały tydzień, zazwyczaj ustala się podobne godziny pracy jako rdzeń.

Napisany przez Gabriel
Pod warunkiem, że pracodawca nie narusza przepisów prawnych, na przykład zmuszając pracowników do pracy przez 12 godzin, istnieje niewiele możliwości wpływania na tę sytuację. Pracownicy nie mają prawa do dostosowania godzin pracy tylko dlatego, że pracują dla przedsiębiorstwa.

Napisany przez Fynn84
Mogę tylko zgodzić się z moimi poprzednikami, także trochę poszukałem informacji - jeśli potrzebujesz dodatkowych informacji, mogę polecić Ci następujący przewodnik dotyczący prawa pracy.

Tam mogłem już sprawdzić kilka rzeczy i znaleźć poradę. Ponadto, możesz również przejrzeć swój umowę o pracę i ewentualną umowę dotyczącą regulacji czasu pracy, być może to również pomoże.

Pozdrowienia
Fynn

Napisany przez agnes-lange
Cześć,

w zasadzie istnieją różne modele, takie jak elastyczne godziny pracy, praca zmianowa, system modułowy itp.
Ostateczną decyzję dotyczącą wyboru modelu podejmuje szef. Jednakże może być otwarty na Wasze propozycje, ponieważ możecie mu dać przydatne wskazówki, jak jeszcze skuteczniej zorganizować Waszą pracę.

Napisany przez maestro
To wszystko jest uregulowane w umowie? Jeśli nie, to wykonujesz swoje 8 godzin

Napisany przez klnma
Nie jesteś w pełni swobodny w tej kwestii. To tylko bardzo dziwne, że w umowie nie zostało to uregulowane. Ale zazwyczaj pracodawca może to ustalić.

Napisany przez Hanomag

Ale zazwyczaj może to ustalić pracodawca.

Tak, w ramach obowiązujących przepisów prawnych. Ponieważ 30 lat temu tworzenie grafiku pracy było częścią mojej pracy zawodowej, znam kilka ograniczeń rozporządzenia dotyczącego czasu pracy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata