Czy to ma znaczenie, czy moje
konto depozytowe ma osłonę ubezpieczeniową czy nie, w końcu to się nie różni.
W obszarze ubezpieczeń nie jestem zbyt obeznany. Ale firmy ubezpieczeniowe, które znam, nie oferują klientom konta, lecz odzwierciedlają jedynie aktywa związane z ich umową.
Towarzystwa ubezpieczeniowe, które inwestują w nasze fundusze, nabywają je poprzez centralnego rozliczyciela i przechowują udziały w centralnym depozycie (np. w State Street).
Klient ma więc swoiste fikcyjne
konto.
Sądzę, że nie byłoby zgodne z prawem zawiesić osłonę ubezpieczeniową na jednym koncie. Przynajmniej według niemieckiego prawa. W Liechtensteinie, zdaje się, że można to zrobić od określonej wielkości depozytu... .
W gruncie rzeczy nie istnieje znaczenie, czy klient ubezpieczeniowy ma własne
konto z punktu widzenia prawnego.
Dla ubezpieczyciela wyzwaniem jest po prostu zapewnienie tych samych możliwości.
Cytat Matthewa Pryora
O co dokładnie chodzi Ci z informacjami o koncie?
Mówię tutaj o informacjach niezbędnych do wdrożenia strategii.
Przykład 1:
Moją strategią jest, aby w portfelu zawsze mieć mieszankę 50% akcji, 30% obligacji i 20% alternatywnych strategii.
Waga ta ciągle się zmienia z powodu ruchów rynkowych.
Muszę być więc w stanie pogrupować fundusze w kategorie i codziennie oceniać ich wagę w portfelu.
Następnie określiłbym limity tolerancji, np.: Moja proporcja akcji nie może spaść poniżej 35% ani przekroczyć 60%.
Jeśli któryś z tych wartości zostanie osiągnięty, uruchamiane jest przeprowadzenie ponownej alokacji środków.
Idealnie byłoby, gdyby narzędzie konta zaproponowało mi, jakie dokładnie wymiany muszę dokonać, aby ponownie zbliżyć się do proporcji 50:30:20.
Przykład 2:
Moja strategia zakłada, że maksymalne straty mają wynieść 20%. Dlatego potrzebuję funkcji alarmowej, która powiadomi mnie, gdy mój portfel przekroczy ten poziom.
Dobrze by było mieć tę funkcję również na poziomie funduszy, ponieważ np. alternatywne strategie oceniam według maksymalnych strat.
Podobnie dobrze byłoby móc powiedzieć: jeśli osiągnąłem pewien procent zysku z mojego portfela lub z jednego z funduszy, chciałbym otrzymać informację, aby móc zabezpieczyć zyski.
Oczywiście można jeszcze bardziej zagłębić się w temat i monitorować poszczególne klasy aktywów.
Ale dla większości indywidualnych inwestorów byłoby to już trochę zbyt wiele dobra...
Cytat Matthewa Pryora
Istnieją dostawcy, którzy wykonują restrukturyzację na następny dzień roboczy po złożeniu wniosku. Wtedy czyste
konto funduszy nie ma przewagi.
Jeśli tak jest, to byłby to najważniejszy punkt.
Istnieją także różnice w drobnych szczegółach, które sprawiają, że
konto jest jeszcze bardziej wygodne. Na przykład w kwestii terminów
waluty i dokładnej wymiany. Jednak nie są one już decydujące, lecz tylko miłym dodatkiem.
Co do mojego cytowanego twierdzenia:
Jest tam napisane: z mojego punktu widzenia.
To powinno jasno wskazywać, że to moja osobista ocena, a nie absolutne stanowisko. Inna osoba może mieć inne spojrzenie na sprawę. A być może moje spojrzenie się jeszcze zmieni po przyswojeniu nowych informacji.
Dziękuję za rzeczowe podejście.
Miłego weekendu.
Paule