Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: deklaracja podatkowa

Napisany przez Atakan123
Cześć, mam pytanie, ponieważ nie mam pojęcia o rozliczeniach podatkowych. Pracuję jako czeladnik od miesiąca i na pewno będę musiał złożyć zeznanie podatkowe pod koniec tego roku.

Gdzie można to zrobić?
Jakie dokumenty są potrzebne?
Czy dostanę zwrot podatku, jeśli mieszkam u rodziców i mam klasę podatkową 1?

A co, jeśli pobiorę ślub pod koniec roku i wezmę klasę podatkową 3, czy wtedy zwiększają się moje szanse na większy zwrot podatku?

Dzięki i przepraszam za długi tekst...

Napisany przez Ex-Studentin
Cześć Atakanie,

najpierw kilka ważnych wskazówek dotyczących deklaracji podatkowej:
1. Podatki zostaną zwrócone tylko temu, kto je zapłacił.
2. Obliczenie podatku dotyczy całego roku.
3. Podczas zawarcia małżeństwa oszczędza się na podatkach głównie dzięki nierównym stosunkom dochodów (jeden zarabia dużo, drugi mało).
4. Na początku przyszłego roku otrzymasz roczne zaświadczenie podatkowe, na którym będą wszystkie informacje (jakie wynagrodzenie brutto, jakie potrącenia itp.).
5. Nie każdy musi składać deklarację podatkową, ale często jest to zalecane.

To oznacza, że jeśli nigdy wcześniej nie składałeś deklaracji podatkowej, możesz:
a) zlecić to zadanie doradcy podatkowemu. Kosztuje to jednak kilkaset euro.
b) użyć oprogramowania do składania deklaracji podatkowej Elster. Sprawdź w Internecie, czy teraz jest dostępne za darmo.
c) całkowicie samodzielnie zrobić to ręcznie, ale nie polecam tego za pierwszym razem.

Ogólnie w tym roku najprawdopodobniej otrzymasz zwrot podatku, ponieważ prawdopodobnie zarabiałeś niewiele w pierwszej połowie roku. Na przykład, możesz wpisać swoją roczną pensję do kalkulatora brutto-netto w Internecie i porównać, ile w tym roku musiałeś zapłacić, a ile rzeczywiście zapłaciłeś.

Ponadto: koszty przeprowadzki (jeśli są zawodowo uzasadnione lub skracają czas dojazdu o 1 godzinę dziennie), koszty związane z poszukiwaniem pracy, koszty dojazdu, ryczałt na potrzeby służbowe, opłaty za prowadzenie konta.. itp. to wszystko są sprawy, które być może również możesz odliczyć od podatku. Ale tutaj także warto trochę poszperać w popularnych wyszukiwarkach.

Napisany przez Atakan123
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.

Moja dziewczyna (z którą planuję się ożenić) obecnie uczęszcza do szkoły zawodowej i zarabia netto 400 euro.

Myśleliśmy, że ja wezmę klasę podatkową 3, a ona 5.

Teraz nie rozumiem: na początku roku otrzymuję decyzję o podatku dochodowym. Z nią udaję się do doradcy podatkowego. Czy mogę więc złożyć zeznanie podatkowe z klasą podatkową 3 za rok 2015 z wstecznym terminem?

Tak, masz rację, może się to nie opłacać, ponieważ w tym roku będę pracować tylko 6 miesięcy jako czeladnik, ale szczerze mówiąc, nie mam ochoty płacić podatku lub podobnie...

Napisany przez Ex-Studentin
Stawek podatkowych nie można zmieniać wstecz.

Klasa podatkowa nie ma wpływu na zeznanie podatkowe przy wspólnym rozliczeniu. Dochód ciebie i twojej żony jest każdego roku wrzucany do jednego wora, pewne rzeczy są odliczane, a następnie dochód do opodatkowania jest odpowiednio opodatkowany. Ponieważ twój partner zarabia tak mało, musisz płacić mniej podatku niż singiel.

Wybór klasy podatkowej służy jedynie temu, żeby już z góry płacić mniej podatku, zamiast otrzymać go na koniec roku. Ale niezależnie od tego, czy 4/4 czy 3/5, na koniec roku wychodzi to samo.

Kolejny punkt: Szczególnie w roku zakończenia nauki warto złożyć zeznanie podatkowe. Jeśli na przykład zarabiałeś 800 zł brutto każdego miesiąca, oznacza to 9600 zł rocznie do opodatkowania. Czyli podatek do zapłacenia każdego roku był odejmowany co miesiąc jako 1/12. Jeśli teraz zarabiasz 2000 zł miesięcznie, to oznacza, że rocznie do opodatkowania jest 24000 zł i tym samym 1/12 tego co miesiąc. Ale jeśli np. przez pół roku byłeś w nauce, a przez drugie pół w zawodzie, zarobiłeś tylko 6x800+6x2000=16800 zł rocznie. Otrzymasz więc zwrot podatku, ponieważ średnio zarabiałeś w zasadzie tylko 1400 zł miesięcznie, jeśli uśrednimy cały rok. Stawka podatku wzrasta wraz z wynagrodzeniem, dlatego np. w przypadku jednorazowych wypłat, takich jak premie świąteczne, obowiązują bardzo wysokie potrącenia. Jednak w skali całego roku obowiązuje niższa stawka podatkowa.

Mam nadzieję, że ten przykład trochę ci pomoże. Sprawdź swoje rozliczenie płac, ile podatku dochodowego zapłaciłeś w tym miesiącu. Nie otrzymasz więcej niż (plus kolejne miesiące) (ew. jeszcze podatek kościelny).

Napisany przez Suxxess
1) Istnieje wolny od podatku kwota wolna od podatku w wysokości 8.354 w 2015 roku na jedną osobę. (Jako małżeństwo zostaniecie opodatkowani razem, czyli musielibyście zarabiać razem ponad 16.708 € rocznie, aby musieć płacić podatki)

2) Jeśli pracujesz tylko przez 6 miesięcy i na pewno zarobisz mniej niż 8.354 € / 16.708 €, możesz zrezygnować z złożenia zeznania podatkowego.

3) Po prostu nie płacisz wtedy żadnych podatków i nie możesz odzyskać niezapłaconych podatków.

4) Będziesz przede wszystkim płacić składki na ubezpieczenie społeczne, a nie podatki, składek na ubezpieczenie społeczne nie można jednak odzyskać. Może się to opłacać tylko w przypadku, gdy otrzymasz premię świąteczną, za którą pracodawca musiałby odprowadzić podatek dochodowy w tym jednym miesiącu.

Podsumowanie:
Tak, jak napisała była studentka, jeśli zarabiasz mniej niż ~700 € miesięcznie i nie płacisz podatku dochodowego, to składanie zeznań podatkowych nie ma sensu. Chyba że przekroczyłeś ten limit w danym miesiącu, na przykład dzięki premii świątecznej, wtedy ponownie opłaca się składać zeznanie podatkowe, ponieważ zazwyczaj odzyskasz wszystkie podatki, które zapłaciłeś w tym miesiącu.

Co do 3. roku nauki, to również się zgadza, przypuśćmy, że zarabiasz
w miesiącach 1-7 po 600 € każdego i później 2.000 €, to opłacało by się złożyć zeznanie podatkowe, ponieważ zapłaciłeś podatki od miesięcznych 2.000 €, mimo że rocznie otrzymywałeś znacznie mniej z powodu wynagrodzenia za naukę w pierwszym półroczu.

I również się zgadza z klasą podatkową, niezależnie od klasy podatkowej, jaką masz, pod koniec roku zapłacisz dokładnie tyle samo podatków.

*Edycja*
W innym wątku napisałeś, że jesteś teraz czeladnikiem. Czeladnik z 1.800 € netto? W takim razie zapomnij, co napisałem: Tutaj możesz pobrać program Elster na początku 2016 roku https://www.elster.de/elfo_down.php Twoi rodzice na pewno Ci pomogą w tym. :smile: Albo rzeczywiście wydaj trochę pieniędzy na doradcę podatkowego i następnie dostosuj szablon rokrocznie.

P. S.
Gratulacje, że chcecie się tak wcześnie pobrać.

Napisany przez Atakan123
@Była studentko, dziękuję za odpowiedź. Również otrzymuję bonus świąteczny (czyli 13 pensję). Na pewno przekroczę kwotę zwolnioną z podatku w wysokości 8 354 euro (zarabiałem netto 800-1000 euro w 3. etapie nauki). Będę musiał się jeszcze lepiej poinformować... ale rozjaśniłaś mi umysł, dziękuję!

---

@Suxxess, dziękuję najpierw za odpowiedź i gratulacje. Istnieją również takie stowarzyszenia, gdzie trzeba zapłacić około 80-100 euro jednorazowo, czy poleciłabyś mi coś takiego?

Muszę jeszcze bardziej się poinformować, ale powoli zaczynam rozumieć, jak to wszystko funkcjonuje... Nie mogę zapytać moich rodziców, bo sami tego nie wiedzą.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata