Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Kiedy jest coroczne wypłacenie naszego funduszu?

Napisany przez RheinPirat
OtWarzyło się, że kilka miesięcy temu, po narodzinach naszego dziecka, otworzyliśmy dwa plany oszczędnościowe w funduszach w IngDiba, do których co miesiąc wpłacamy po 100 euro (Nasdaq100 oraz TecDax). Jako oszczędności dla nas oraz dla przyszłego pokolenia. Teraz zastanawiam się tylko, kiedy nasze fundusze zasadniczo wypłacają zyski (niezależnie od tego, czy są to fundusze kapitalizujące czy dywidendowe)?

W internecie nie mogłem znaleźć żadnych informacji na ten temat. Tylko coś o końcu okresu ekonomicznego. Ale kiedy to jest?

Napisany przez 2titan1981
W spółce inwestycyjnej powinna być dostępna cała informacja. Tak naprawdę powinno się to zrobić już przed zakupem.

Ta odpowiedź niestety mi nie pomogła i w ogóle nie odpowiada na moje pytanie. Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś mógł odpowiedzieć bez arogancji.

Napisany przez 2titan1981
Ponieważ nie podałeś konkretnych informacji dotyczących funduszy (WKN/ISIN), nie jest możliwe udzielenie ci bardziej konkretnej pomocy. Istnieje wiele funduszy, którymi można inwestować zarówno w indeks Nasdaq100, jak i TecDax.

Niemniej jednak nie zmienia to faktu, że warto dowiedzieć się o tym przed zakupem. Czy kupujemy nowy samochód, nie sprawdzając wcześniej jego wyposażenia? Kombinacje wyposażenia są podobnie różnorodne jak w przypadku funduszy. Diesel/Benzyna, klimatyzacja/brak klimatyzacji, dywidendy/kapitalizacja zysków itp.

Musisz posiadać te informacje, niestety nie podzieliłeś się nimi dotąd, dlatego nikt inny prawdopodobnie nie odpowiedział, ponieważ informacje podane przez ciebie były zbyt skąpe, by w ogóle mieć szansę udzielić ci odpowiedzi, i to nie ma nic wspólnego z lekceważeniem.

Aby odpowiedzieć na twoje pytanie, wyszukaj dane funduszu, które tylko ty masz, w google. Znajdziesz tam firmę zarządzającą funduszem, a następnie na ich stronie znajdziesz swoje informacje o funduszu i wiele innych.

Napisany przez xlarge
To jest podobne do sytuacji, w której pytam...: Kupiłem samochód - kiedy powinienem następnym razem zatankować? Bez znajomości pojemności zbiornika, ilości paliwa w nim oraz średniego dziennej spalonego paliwa, trudno to określić. Zazwyczaj Google powinien pomóc, wprowadzając WKN.

Potrzebujecie jeszcze baner dla Waszej krucjaty edukacyjnej?

Chciałbym serdecznie podziękować za pomocne elementy zawarte w Waszych komentarzach. A dla Waszego zbawienia duszy krótka wyjaśnienie: Mimo intensywnego badania jako laik w tej dziedzinie, udało mi się uwzględnić wiele rzeczy i uzyskać informacje poprzez pytania/googlowanie. Jednak kiedy następuje wypłata, nie zdawałem sobie z tego sprawy z góry. Jeśli ktoś zapyta mnie o to w przyszłości, będę mógł odpowiedzieć bez zbędnego szumu: sprawdź roczne sprawozdanie finansowe spółki.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata