Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Zrezygnować z ubezpieczenia na życie z 3,25% oprocentowaniem gwarantowanym czy zaryzykować

Napisany przez sunshineh
Cześć,

mam ubezpieczenie na życie z kapitałem zgromadzonym (lub ubezpieczenie emerytalne) w Allianz od 2001 roku.
Ma ono gwarantowaną stopę procentową w wysokości 3,25% na część oszczędnościową.

Ponieważ MFW i Bundesbank już ostrzegają, że towarzystwa ubezpieczeniowe na życie nie wytrzymają długo obecnej sytuacji, z rentownością obligacji skarbowych zbliżającą się do 0% lub nawet być może negatywnej, zastanawiam się nad wypowiedzeniem mojego ubezpieczenia.

Od pewnego czasu mam dokuczające poczucie niepokoju, zwłaszcza w kontekście sytuacji euro i zadłużenia publicznego. Z drugiej strony zbliżam się powoli do momentu, w którym opłaty zostały już uregulowane, a moje bogactwo mogłoby zacząć rosnąć. Ponadto wypłata w przyszłości byłaby zwolniona z podatku, a moje ubezpieczenie jest w Allianz, która raczej nie upadnie jako pierwsza firma ubezpieczeniowa.

Ponadto obecnie brakuje mi sensownej alternatywnej inwestycji. Nie jestem przekonany do złota, ani do nieruchomości, a euro też nie jest zbyt bezpieczne...

Co o tym myślicie?

Re: Zrezygnować z ubezpieczenia na życie z 3,25% oprocentowaniem gwarantowanym czy zaryzykować

Napisany przez florianmeier
Problem rozpoznane poprawnie.

Jeśli nie ma się długów, które można sensownie spłacić, taki stary polis na życie nie jest tak złą inwestycją, ponieważ jest również zwolniona z podatku.

Allianz nie jest również najgorszym ubezpieczycielem.

Jeśli oczekujesz, że będzie naprawdę źle, to złoto jest prawdopodobnie jedynym bezpiecznym schronieniem.

Chciałbym zainwestować swoje pieniądze w uchodźców, gdybym mógł. Rynek wzrostu.

Napisany przez sunshineh
Po przeczytaniu zmian w ustawie o ubezpieczeniach §89, zgodnie z którą towarzystwa ubezpieczeniowe mogą „tymczasowo” zawieszać wypłaty świadczeń ubezpieczeniowych, a klienci nadal muszą opłacać składki ubezpieczeniowe, jestem pewien, że chcę zrezygnować.

To wszystko pasuje do mojego obrazu i czuję, że tylko kwestią czasu jest, aż ubezpieczenia i świat finansowy runą.

Przeczytałem, że proConcept i facto-fs oferują możliwość rozwiązania umowy ubezpieczenia wstecz i otrzymanie nie tylko wartości wykupu.

Czy ktoś tu ma doświadczenia z takimi spółkami i rozwiązaniem umowy wstecznie?

Napisany przez EasyD

Cześć,
chcę jako wolny konsultant pokazać klientom, jakie możliwości mają i jakie interesujące inwestycje są dostępne (od opcji zabezpieczenia poprzez zamknięte Fundusze inwestycyjne).
Robię to od około 12 lat z dużym sukcesem, teraz nawet dla całej rodziny.
Planuję proponować różne rozwiązania, zwracać uwagę na ryzyka (również ryzyka ekonomiczne, takie jak inflacja), ale klient sam podejmuje decyzję i dokonuje zakupu.
Czy mogę po prostu zaoferować tę usługę doradztwa finansowego, czy nie?!

To napisali w 2010 roku. Teraz zastanawiam się, jak osoba zajmująca się od co najmniej 1998 roku produktami finansowymi i od dawna udzielająca doradztwa finansowego może zadawać takie pytania tutaj?

Nawet w 2003 roku przy zawieraniu tradycyjnego ubezpieczenia emerytalnego pasowałoby inne rozwiązanie do ich profilu ryzyka. Na podstawie ich rzekomej wiedzy powinni to wtedy już wiedzieć.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata