Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Jak zabezpieczyć finansowanie w przypadku śmierci małżonka, który nie ma ubezpieczenia na życie?

Napisany przez klaus82
Cześć wszystkim,

moja żona (34 lata) i ja (33 lata) planujemy obecnie zbudować lub sfinansować Dom. Finansowanie w Sparkasse jest na dobrej drodze. Jednakże martwi mnie, co się stanie, jeśli ktoś umrze.

Kwota kredytu wynosi 450 000 euro, ze względu na niewielki wkład własny miesięczna rata wynosi 1700 euro (minimalna wymagana stopa spłaty to 2,5%), na okres 15 lat z zabezpieczeniem oprocentowania na poziomie 2,25%.

Ogólnie wszystko jest w porządku, nasze pensje są wystarczające (ok. 2500 euro netto każde), aby poradzić sobie z tą sumą, nawet dodatkowe wpłaty są możliwe. Problem pojawiłby się jednak, gdyby któraś z nas nagle zmarła, ponieważ nie bylibyśmy w stanie pokryć raty 1700 euro samodzielnie. Konkretnie brakowałoby około 500 euro miesięcznie.

Oczywiście można by powiedzieć, że można to zabezpieczyć ubezpieczeniem na życie. Tutaj pojawia się problem - moja żona jest przewlekle chora (nie ma spodziewanej skróconej długości życia) i żadne ubezpieczenie by jej nie przyjęło. Ja, jako osoba zdrowa, mogę się ubezpieczyć, ale ona nie.

Myślę, że mielibyśmy wystarczająco dużo oszczędności, aby przez około rok samodzielnie spłacać ratę. W tym czasie musiałbym sprzedać Dom.

Mam kilka pytań:

1.) Czy możliwa jest sprzedaż w trakcie trwającej umowy kredytowej, jeśli uzyskane środki poszłyby na korzyść banku?
2.) Czy banki w takim przypadku potrafią być łagodne i umożliwiają mniejsze spłaty jako rozwiązanie awaryjne, czy trzymają się umowy i wolą licytować/sprzedać Dom?
3.) Czy banki (np. Sparkasse) generalnie wymagają zawarcia ubezpieczenia na życie?
4.) Czy ktoś zna inny plan awaryjny w takiej sytuacji, gdy nie można uzyskać ubezpieczenia na życie?

Dziękuję z góry,
Pozdrowienia,
Klaus

Re: Jak zabezpieczyć finansowanie w przypadku śmierci małżonka, który nie ma ubezpieczenia na życie?

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Klaus....

1) Dom może zostać sprzedany w dowolnym momencie, a uzyskana kwota może zostać zwrócona, jednak należy uiścić bankowi odszkodowanie za wczesną spłatę, co może być kosztowne.
2) Absicherung für den Todesfall jest opcjonalna
3) Ustal opcję zmiany wskaźnika spłaty między 1-5 %, która jest standardem w dobrych ofertach.
4) Istnieją ubezpieczenia na życie bez pytań o zdrowie, ale mogą być zbyt drogie. Interesującą propozycją jest przyjęcie oferty banku oferującej ubezpieczenie pozostałej kwoty zadłużenia, a przynajmniej zabezpieczenie na wypadek śmierci. Może być interesująca opcja Zrzeczenie się odszkodowania za wcześniejszą spłatę w przypadku śmierci przy następnym sprzedaży.

Jak wysokie są koszty produkcji (koszty ogólne bez pośredników, opłat notarialnych itp.) w stosunku do kwoty finansowania?

Napisany przez credere
Cześć,

co do 1.) Tak, sprzedaż jest oczywiście możliwa w dowolnym momencie. Jednakże bank nałoży wtedy karę za wcześniejszą spłatę, która w zależności od pozostałego czasu kredytu może być znacząca. Po 10 latach istnieje jednak prawo do odstąpienia od umowy, dzięki czemu nie obowiązuje 15-letni okres wiązania z oprocentowaniem.
co do 2.) Tak, w przypadku takiego zdarzenia bank na pewno podejdzie do Ciebie z możliwością anulowania lub podobnie. To decyzja indywidualna i oczywiście nie można udzielić ogólnej odpowiedzi.
co do 3.) Nie, ubezpieczenie na wypadek ryzyka nie jest standardowym elementem kredytu hipotecznego.
co do 4.) Jeśli chodzi o zabezpieczenie się na wypadek śmierci kredytobiorcy, spontanicznie nie mam alternatywy dla ubezpieczenia ryzyka na życie. Inną możliwością jest dodanie opcji zmiany wskaźnika spłaty w umowę kredytową, dzięki czemu można dostosować obsługę kapitału do ewentualnie zmienionej sytuacji życiowej, niezależnie od najgorszego scenariusza (czyli śmierci).

Pozdrowienia

Napisany przez ThomasRomer
Cześć klaus82,

sprawdziłeś kiedyś, czy Twoja żona może być ubezpieczona, czy po prostu zakładasz? W drugim przypadku możecie po prostu zrobić wstępną ocenę zdrowia w ubezpieczalni, w najgorszym przypadku może być odmowa. Oczywiście zależy to również od choroby, ale na waszym miejscu spróbowałbym.

Pozdrowienia
Thomas

Napisany przez Peter Wolnitza
Cześć i dobry wieczór,
właśnie to zobaczyłem. Dlatego krótko: Istnieje renomowany ubezpieczyciel, który oferuje ubezpieczenie na życie w wysokości do 200 000 euro, wymagając tylko jednego prostego pytania dotyczącego zdrowia:
(No cóż, tak naprawdę jest to już kilka pytań zawartych w jednym, ale może pasuje)
Oświadczam,
- że w chwili obecnej jestem w pełni zdolny do pracy i w ciągu ostatnich 2 lat nie byłem niezdolny do pracy dłużej niż 2 tygodnie bez przerwy i
- że w tym czasie nie zdiagnozowano ani nie leczono u mnie żadnej z następujących chorób:
Choroby serca i układu krążenia, nowotwór, udar mózgu, niewydolność nerek, cukrzyca i choroby wątroby, zaburzenia psychiczne, zakażenie HIV/ AIDS.

Jeśli można złożyć to oświadczenie, zawarło się umowę kredytową w ciągu ostatnich 6 miesięcy I przy składaniu wniosku nie ma się więcej niż 45 lat,
to przynajmniej stanowi to częściowe rozwiązanie.

A ubezpieczyciel jest również korzystny cenowo, warto to sprawdzić (lub skonsultować), zanim skieruje się zapytanie do innych ubezpieczycieli.
Powodzenia.

Napisany przez Luqman
@Peter Wolnitza: Czy to jest Ali?

Napisany przez NaTwoim13

den Darlehensvertrag innerhalb der letzten 6 Monate abgeschlossen hat

Czy muszę poczekać, aż podpiszę umowę kredytową, jeśli zamierzam coś kupić, czy mogę to zrobić jednocześnie?

Napisany przez Peter Wolnitza
@luqman: Córka

@noelmaxim: kiedy czytam..zakończyła.. najpierw myślę: Nie, prawdopodobnie się nie uda.

Ale to nie jest warunkiem ogólnych warunków ubezpieczenia (AVB), lecz kryterium akceptacji i dlatego może być negocjowane. Trzeba to jeszcze ustalić.

Pozdrowienia z Hesji

Napisany przez C. Andreas
Na rynku istnieje rozwiązanie umożliwiające zawarcie ubezpieczenia na wypadek śmierci do 50 000 euro bez konieczności odpowiadania na pytania dotyczące zdrowia. Jednakże jest to powiązane z emeryturą. Być może nie byłoby to złym rozwiązaniem dla Pani.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata