Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Nieruchomość: dodatkowa spłata kredytu hipotecznego czy pozostawić bez zmian

Napisany przez Tom2015_1
Cześć wszystkim, jestem ciekawy Waszej opinii na temat następującej kwestii. Mam 54 lata i posiadam nieruchomość, na której pozostało około 31 000 € długu. Jest to kredyt hipoteczny z oprocentowaniem 2,75% od pozostałej kwoty. Nieruchomość jest obecnie wynajęta członkowi rodziny. Według moich dokumentów nieruchomość zostanie spłacona w kwietniu 2022 r.

Teraz moje pytanie. Mam obecnie większą sumę pieniędzy do dyspozycji i mogę natychmiast spłacić nieruchomość z dodatkową wpłatą. Czy to byłoby korzystne z perspektywy wynajmującego, czy raczej przeciwdziałające?

Jestem zainteresowany tym, jakie rozwiązanie byłoby bardziej korzystne podatkowo jako wynajmujący: spłata 31 000 € czy inwestowanie w inne aktywa, takie jak akcje, fundusze czy część w inwestycje o stałym oprocentowaniu.

Według moich własnych kalkulacji w Excelu, nieruchomość kosztowałaby mnie do kwietnia 2022 r. około 4200 € odsetek (w tym koszty ubezpieczenia na wypadek śmierci), co nadal daje 700 € rocznie odsetek, a wtedy nie mógłbym ich już odliczyć podatkowo.

Z góry dziękuję, Tom

Re: Nieruchomość: dodatkowa spłata kredytu hipotecznego czy pozostawić bez zmian

Napisany przez florianmeier
Jeśli można zainwestować swoje pieniądze po stopie procentowej wyższej niż (2,75% - stawka podatku dochodowego dla osób fizycznych), dodatkowa spłata nie ma sensu.

Większość podatników podlega stawce podatku dochodowego w wysokości około 30%, co oznacza, że dopiero od lokat powyżej 1,92% dodatkowa spłata nie ma sensu (podatnik nie wykorzystał całego zezwolenia na oszczędzanie).

Przy wykorzystanym zezwoleniu na oszczędzanie wymagane oprocentowanie lokaty wynosi około 2,61% obliczane bez podatku kościelnego (przy podatku od zysków kapitałowych).
Koszty oszczędzania w ramach budowy oszczędności nie są uwzględnione w obliczeniach.
EURy nie odgrywają roli w obliczeniach.

Napisany przez Tom2015_1
Cześć Florianmeier,

Przepraszam, że odpowiadam dopiero teraz. Miałem sporo spraw na głowie.

Gdzie można zainwestować swoje pieniądze w Niemczech na więcej niż 2,75%? Za każdą wskazówkę będę wdzięczny.

Pytanie brzmi tylko, czy dla mnie to rozwiązanie jest lepsze, czy po prostu narażam się na ryzyko.

Dzięki za pomoc.

Pozdrawiam,
Tom

Napisany przez 6Bankkaufmann
Jako inwestor preferujący zabezpieczone pierwszym rangą hipoteki na wartościowych nieruchomościach może.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata