Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Test pakietu całkowitego, pytania otwarte

Napisany przez Syro
"Cześć Kochani,
Jestem praktykantem, mam 21 lat, obecnie zarabiam 800€ (uwzględniając wszystko) i mogę oszczędzać 150€ miesięcznie pomimo posiadania własnego mieszkania i zainteresowań. Mam [url]ubezpieczenie[/url] mienia i OC, teraz brakuje mi tylko ubezpieczenia na wypadek niezdolności do pracy itp. I tutaj moje pierwsze pytanie, czego tak naprawdę potrzebuję, a co mi zazwyczaj tylko wciskają? Niestety nie otrzymuję żadnych subwencji pracowniczych. Byłem w Huk i potem zostawiłem się, mam nadzieję, że niezależnie doradzić przez doradcę ds. majątkowych i inwestycyjnych, nigdy nie wiesz, i dostałem pomysł na pakiet ""od A do Z"", który dołączyłem w formie pliku PDF do pobrania za pomocą tego linku. Warunki wydają mi się lepsze niż w Huku, chociaż chciałbym, abyście jeszcze raz to sprawdzili, żeby być w miarę bezpiecznym. Na drugiej stronie, w małym druku, są wymienione warunki dotyczące niezdolności do pracy, które wydają mi się nieco podejrzane, mam nadzieję, że możecie mi na ten temat więcej powiedzieć, ponieważ obawiam się, że zgodnie z tamtymi warunkami po 5 latach [url]ubezpieczenie[/url] na niezdolność do pracy będzie zdecydowanie za drogie, ponieważ trzeba płacić więcej, żeby zachować 1000€, tymczasem może już będę zarabiał więcej i będę chciał/musiał zabezpieczyć się więcej, co sprawi, że to będzie za drogie lub powyżej przeciętnej ceny. Mam nadzieję, że spojrzycie na to jeszcze raz. Te 8 [url]euro[/url] coś tam to minimalna składka na rzecz Riester, jeśli dobrze pamiętam, bo [url]doradca[/url] powiedział, żebym wziął sobie wszystkie dostępne ulgi, żeby niczego nie zepsuć i potem zawsze mogę wpłacić więcej (powinienem skupić się na nauce w trakcie praktyki i dążyć do mojego celu posiadania samochodu po zakończeniu praktyki) i próbuje mi zaproponować dynamiczny plan. Czy to w porządku czy właściwe związane z Riesterem? Chciałbym szczególnie dostać informacje na temat Riester, ubezpieczenia na niezdolność do pracy i jakie ubezpieczenia są niezbędne. Dziękuję z góry.
Pozdrawiam, Fabian
""https://workupload.com/file/WNf6qoTH"""

Napisany przez Daukind
Jeśli nie musiałeś płacić honorarium doradcy inwestycyjnego, to znaczy, że jego porada na pewno nie była niezależna.

Napisany przez Peter Wolnitza
Cześć,

w skrócie:
ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej: bardzo ważne
ubezpieczenie na życie i niezdolność do pracy: bardzo ważne, chyba że już głównie żyjesz z dochodów z kapitału lub wynajmu
ubezpieczenie mienia: cóż, można zrobić, ale nie jest to konieczne dla przetrwania
Dzienny zasiłek chorobowy: bardzo ważny, chyba że ...patrz powyżej

W zasadzie to na razie byłoby dobrze. Oszczędzaj swoją płynność, nie pozwól sobie wcisnąć długoterminowych umów oszczędnościowych. Nie daj się zwieść kilkoma euro dofinansowania w różnych miejscach,
ale najpierw zabezpiecz tylko podstawowe ryzyka - patrz powyżej.
Następnie ulokuj swoje pozostałe środki tak, abyś budował rezerwy, do których możesz szybko sięgnąć w razie potrzeby. (5-6 miesięcznych wynagrodzeń) - wtedy zacznij korzystać z innych form oszczędzania (planów oszczędzania ETF, planów inwestycyjnych w fundusze, ewentualnie Riester itd.).
Jednak najlepiej najpierw samemu trochę poczytaj na ten temat: Istnieje wiele publikacji, wiele internetowych forów na ten temat.

Dostępne oferty - ujmując to delikatnie - są wszystkie suboptymalne, można znaleźć je w innych firmach po niższych składkach i lepszych warunkach umowy.

Tak zwani doradcy finansowi to po prostu pracownicy sprzedaży strukturalnej, którzy mogą sprzedawać tylko produkty koncernu Aachen Münchener. Trzymaj się z daleka!
To, co z tobą zrobił, nie było doradztwem, ale psychologicznie sprawnie zorganizowaną sprzedażą średniej jakości produktów.

Wiele (deszczowych) pozdrowień

Napisany przez uwehaensch
Nie ma nic więcej do dodania do podstawowych kwestii Petera Wolnitzy.

Co do tematu DVAG: ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków jest drugorzędne w porównaniu z ubezpieczeniem od inwalidztwa, oferowane ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków ma złe warunki, jest zbyt drogie i jest absolutnym oszustwem. Nie daj się zwieść 1000 procentom, przebieg krzywej progresji jest ekstremalnie zły (znaczący wzrost następuje dopiero powyżej 90% inwalidztwa, które jest bardzo rzadko osiągane). ubezpieczenie od inwalidztwa jest suboptymalne, zbyt drogie i połączone z jakimś drogim, funduszowym nonsensem. Ogólnie rzecz biorąc, jest to papier wyglądający pięknie z ubogą treścią.

Napisany przez Syro
Wow, to dopiero nazywam świetne odpowiedzi. Dziękuję bardzo. Mam już oszczędności w wysokości 5000€, co nie jest dużo, ale odpowiednie dla mojego wieku, należy zauważyć, że zarobiłem je sam. W tej chwili wszystko mam w Moneyou na 1,15% lokaty terminowej/dziennego, (można wcześniej wypowiedzieć i obniżyć do 0,7%), na razie lepsze niż książeczka oszczędnościowa, ale w co mogę inwestować w przyszłości? Jakie są rodzaje kont Riester i które byłyby najlepsze dla 21-letniego praktykanta? Chciałbym zacząć oszczędzać na starość, ale w mądry sposób i być może zainwestować w coś innego za 1-2 lata. Słyszałem o planach oszczędzania w funduszach, ale jak dokładnie to działa i czym to jest? Moje ostatnie pytanie dotyczy dobrych ofert dotyczących ubezpieczenia od niezdolności do pracy, ubezpieczenia w przypadku choroby, ubezpieczenia od wypadków, ubezpieczenia pielęgnacyjnego - czy to ma sens? Lepiej oszczędzać na wszelkie przypadki, jak niepełnosprawność, poprzez Riester itp. Może macie już jakieś dobre produkty do polecenia. Dziękuję za dotychczasową wspaniałą pomoc!!

Pozdrawiam, Fabian

Napisany przez Syro
Cześć,

czy ktoś ma ubezpieczenie społeczne RIESTER, które poleca i może polecić? Czy może ubezpieczenie od wypadków itp.?

Pozdrawiam

Cześć, również istnieje kilka ubezpieczeń, które można polecić. Ale: Nikt nie może wiedzieć, czy te rzeczy pasują do Twojego profilu wymagań. Zawsze będzie to przedmiotem dobrej konsultacji: Co istnieje - czego potrzebujesz - czego chcesz. (Absolutna krótka wersja...). Dlatego tutaj rzadko usłyszysz prawdziwych profesjonalistów, którzy traktują swoją pracę poważnie, mówiących takie rzeczy jak: XY jest najlepsza, YZ jest najpiękniejsza. To raczej fałszywe fakty pochodzące od niezorientowanych półamatorów, którzy gdzieś kiedyś coś przeczytali - albo jeszcze gorzej, którzy pragną potwierdzenia dla śmieci, które sami kiedyś zatwierdzili, bo uważali, że jest to dobre. Jeśli ktoś już przed konsultacją wie, czego potrzebujesz, to jest bardzo niebezpiecznie. Tylko taka wskazówka. Niestety nie ma tu łatwych i szybkich rekomendacji, ponieważ te tematy są po prostu zbyt złożone.

Napisany przez DerSkeptiker

Cześć Kochani,

jestem uczniem, mam 21 lat, obecnie zarabiam 800€ (wszystko uwzględnione) i mogę oszczędzać miesięcznie 150€ pomimo własnego mieszkania i hobby. Mam ubezpieczenie majątkowe i OC, teraz brakuje mi jeszcze ubezpieczenia na życie itp. I tutaj moje pierwsze pytanie, czego rzeczywiście potrzebuję, a co mi się często wciśnie na siłę? Niestety nie otrzymuję wsparcia VL.

Byłem w firmie Huk i potem skorzystałem z porady doradcy finansowego i inwestycyjnego mam nadzieję, że niezależnego, nigdy nie wiesz i dostałem pomysł, jak to wszystko mogłoby wyglądać jako pakiet na komfort, który dołączyłem do pobrania jako plik Pdf. Warunki na pierwszy rzut oka wydają mi się lepsze niż w Huk, ale chciałbym, żebyście jeszcze raz to sprawdzili, żeby być w miarę pewnym. Na stronie 2, w małym druku, są wymienione warunki ubezpieczenia na życie, które wydają mi się trochę podejrzane, mam nadzieję, że możecie mi więcej na ten temat powiedzieć, obawiam się, że zgodnie z podanymi warunkami po 5 latach ubezpieczenie na życie będzie zbyt drogie, ponieważ trzeba będzie zapłacić więcej, aby zachować 1000€, ale może do tego czasu będę już zarabiał więcej i będę chciał/musiał zabezpieczyć więcej, co uczyni to zbyt drogim lub powyżej średniej. Mam nadzieję, że możecie na to spojrzeć. Te 8€ coś są minimalną składką na Riester, o ile dobrze pamiętam, ponieważ doradca powiedział mi, żebym korzystał z dopłat i nie mogłem nic z tym źle zrobić, a później zawsze mogę wpłacić więcej (powinienem skupić się na moim kształceniu i dążeniu do celu posiadania samochodu po szkole) i próbuje ustalić dla mnie dynamiczny plan. Czy to jest ok z Riesterem czy poprawne? Punkty Riester, ubezpieczenie na życie i jakie ubezpieczenia są konieczne są dla mnie szczególnie interesujące. Z góry dziękuję.

Pozdrowienia Fabian

Hej, ja sam nie jestem ekspertem, ale chciałbym mimo to dać ci radę. Szczególnie jako uczeń nie zarabia się jeszcze ogromnych kwot. Myślę, że warto uważać, aby nie ubezpieczyć się za dużo. Czy mogę zapytać, jaki zawód chcesz wykonywać? Myślę, że to ważne także przy ubezpieczeniu na życie. Czy jeszcze mieszkasz z rodzicami? Uważam, że w obecnej sytuacji ubezpieczenia majątkowe i OC są zbędne. Osobiste oszczędności mogą być rozpoczęte, im wcześniej, tym lepiej. Jak czytałem wszędzie, być może powinieneś rozważyć plan oszczędzania w ETF lub inne możliwości. Dostawcy oferują już od 25€ miesięcznie. Inne ubezpieczenia, takie jak ubezpieczenie życiowe, OC, ochrona prawna, ubezpieczenie na życie etc., moim zdaniem powinny być do rozważenia później. Gdy zarabiasz więcej, gdy wyprowadzasz się, jesteś żonaty, masz dzieci, Dom itp.

Pan Wolnitza mówi, że OC = bardzo ważne, ale nie do końca rozumiem dlaczego. Ja sam zacząłem się tym zajmować dopiero później, gdy pojawiły się dzieci i dobrze radzę sobie w życiu. ubezpieczenie na życie jest ważne, jasne, ale w niektórych przypadkach po prostu nie ma sensu. Jak już wspomniałem, jesteś młody i nie musisz być przeubezpieczony, zwłaszcza mając tylko dochód z ucznia.

Cześć, sam nie jestem specjalistą

Moin,

To widać.

Cytat DerSkeptikera

Pan Wolnitza mówi o Odpowiedzialności cywilnej = bardzo ważne, ale nie wiedziałby, dlaczego. Sam zacząłem się tym interesować dopiero później, gdy pojawiły się dzieci, i dostałem się dobrze przez życie.

No, to było naprawdę fajne interes! Zaoszczędziłem 40 € rocznie, za to przez 5,10 lat chodziłem z ryzykiem ewentualnej szkody o wartości nawet 6 cyfr - polecam po prostu przeczytać: §823 BGB
Mała wskazówka: nie ma tu górnej granicy, odpowiedzialność jest nieograniczona.
Naprawdę chcesz poważnie dyskutować, czy ubezpieczenie cywilne to ryzyko, które należy ubezpieczyć? Porównaj składkę do ubezpieczonego ryzyka - tak na małą podpowiedź....
Ale jasne, u ciebie wszystko poszło dobrze - więc wynika z tego, że takie ubezpieczenie nie jest potrzebne - a te 40 €, cóż, jeśli to pomnożysz przez 100 lat..to można całkiem sporą sumkę zaoszczędzić..

Ładny przykład takich półgarniturnych wskazówek od półamatorów, o których wspomniałem w moim poprzednim poście. Gorąco polecam: Dieter Nuhr

Pozdrowienia z Hesji

Nie musisz tak mnie bijać tutaj......Jak napisałem powyżej, nie jestem specjalistą. W tym konkretnym przypadku, uważam że 40€ to wydane pieniądze. Oczywiście, to nie dużo pieniędzy. Masz również rację, że jeśli u mnie wszystko dobrze poszło itd. Chciałem jednak wyrazić coś innego. On jest uczniem i pewnie mieszka u rodziców. Czy w takim przypadku nie jest się jeszcze ubezpieczonym przez rodziców? Ale zgadza się, specjalista od ubezpieczeń chciałby ubezpieczyć wszystko, najlepiej od samego urodzenia. Bo przecież może się zdarzyć.......no cóż, nie przejmujmy się tym. Lubię normalną dyskusję, jestem otwarty na to.

PS: W żadnym miejscu nie napisałem, że powinien unikać ubezpieczenia od odpowiedzialności cywilnej przez następne 10 lat, więc proszę dokładniej czytać. Uważam tylko, że na chwilę obecną nie jest to zbyt istotne. Że powinno się je mieć, jest bez dyskusyjne.

Nie musisz tak na mnie naskakiwać...... Jak napisałem wcześniej, nie jestem specjalistą.

Jak dotąd staram się reagować w miarę rozważnie. Bądź pewien, że jeśli bym kogoś zaatakował, to wyglądałoby to inaczej. - mówiąc w przenośni.

Cytat od DerSkeptikera

W tym konkretnym przypadku uważam, że 40€ to wyrzucone pieniądze. Oczywiście to niewiele. Masz także rację, że jeśli mi się dobrze wiodło itd. Chciałem jednak wyrazić coś innego. On jest praktykantem i prawdopodobnie mieszka z rodzicami. Czy wtedy nie jest jeszcze ubezpieczony przez swoich rodziców?

Być może tak, a może być też inaczej. Tutaj pomocne będzie przejrzenie warunków umowy rodziców - o ile mają oni polisę OC. Jednak nie wiemy, czy posiadają. A czy twoja kula wiesz, jak to wygląda?
Ale załóżmy, że rodzice mają: Czy wiesz, czy w dalszej ścieżce zawodowej pytającego jest jeszcze zapewnione współubezpieczenie?
Mało tego: On pisze: mimo własnego mieszkania! - koniec z prawdopodobnie mieszka z rodzicami
(Chociaż faktycznie mieszka z nimi..tylko gdzie indziej, niż myślisz - mała gra słów... )
Gdybyś napisał: Przed zakupem własnej polisy OC powinieneś wyjaśnić wspomniane powyżej punkty, wszystko byłoby w porządku.
Ale wysuwać zaraz taką uniwersalną radę: nie potrzebujesz polisy OC - tak właśnie to zabrzmi, jeśli ktoś może nie czyta posta zbyt dokładnie - jest po prostu nierozważne i dla pytającego niebezpieczne! - ale dzięki temu oszczędza rocznie 40,- €
Nie wiesz tego po prostu, przypuszczasz, radzisz i liczysz, a jednocześnie idziesz i na podstawie tych dość skromnych podstaw udzielasz PORAD i zaleceń. Wynik niepewny, ale to ryzyko nie ponosisz ty, tylko ktoś inny...

Cytat od DerSkeptikera

Ale rozumiem już, agent ubezpieczeniowy chciałby ubezpieczyć wszystko, najlepiej od urodzenia. Bo przecież mogłoby się zdarzyć.......nieważne, odpuśćmy to. Normalnie lubię dyskutować, jestem za tym.

Ta ukryta insynuacja również jest nonsensem. Proszę jeszcze raz przeczytać mojego pierwszego posta na ten temat. Czy gdzieś tam jest napisane, aby zawierać, zawierać, zawierać?
Jest napisane: Bardzo ważne, mniej ważne, można zrobić, ale nie jest to konieczne do przeżycia. I dokładnie w tej kolejności i z tą priorytetem powinny być realizowane rzeczy. Przeanalizować - ocenić - zareagować.
To jest rada fachowca - (chociaż ubezpieczenia rzeczy majątkowych nie należą do mojej specjalności) Jeśli dokładnie przeczytasz mój post, zauważysz, że wręcz odradzam pewne rzeczy - to tylko na marginesie.
A twoja rada byłaby raczej: Radzić - Przypuszczać - będzie dobrze

Cytat od DerSkeptikera

PS: Nie napisałem nigdzie, że powinien unikać zakupu polisy OC przez najbliższe 10 lat, więc proszę czytać dokładnie. Uważałem to tylko na tę chwilę niezbyt istotne. To, że powinien ją mieć, jest oczywiste.

Tym gorzej. Właśnie napisałem 5,10 lat (skoro mówisz o czytaniu ze zrozumieniem): Tu mamy więc ogromne oszczędności na składkach przez lata.
Zrezygnuję z ponownego cytowania Nuhr, bo będzie nudno. Ale zawsze proszę pamiętać, jakie mogą mieć konsekwencje lekkomyślnie udzielane rady i zalecenia - przy całym zrozumiałym i uzasadnionym sceptycyzmie wobec tego, co dzieje się na rynku ubezpieczeniowym.

Masz absolutną rację we wszystkim, co napisałeś. Być może zareagowałem zbyt emocjonalnie w mojej odpowiedzi. Miłego dnia!

Napisany przez Syro
Cześć,

Dziękuję bardzo za waszą pomoc do tej pory.

Aktualnie mieszkam z moją dziewczyną w wynajmowanym mieszkaniu, już nie u mamy. Mam ubezpieczenie majątkowe i odpowiedzialności cywilnej, ponieważ obydwie są warte tej niewielkiej kwoty, którą mogę oszczędzać, aby uniknąć konieczności zapłacenia setek razy więcej z powodu przypadkowego zdarzenia.
Jeszcze nie sprawdziłem planu oszczędnościowego w postaci ETF, ale na podstawie dwóch minut w google brzmi to interesująco. Realistycznie brzmią stawki od 3% w górę, a minimalne składki od 25€ są świetnym uzupełnieniem do mojego planowanego zakupu samochodu i tej niewielkiej kwoty, którą obecnie mam do dyspozycji. Czy plan Riestera jest opcją lepszą niż plan ETF w mojej sytuacji? Gdzie można taki plan zawrzeć? Czy ktoś ma pomysł na ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków, które nie będzie tak indywidualnie dostosowane? Według pierwszych informacji od Sparkasse, mają oni ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków, które jest tańsze niż to, które mi dotychczas proponowano. Jeśli wyklucza ono tę klauzulę, od której wszyscy odradzają, wydaje mi się, że jest to dobra alternatywa.

Pozdrawiam, Fabian

Cześć,

Jeszcze nie przyjrzałem się planowi oszczędnościowemu ETF, ale brzmi interesująco według 2 min. googla, czyli czy 3% jest realistyczne i czy z minimalnymi składkami w wysokości 25€ jest świetnym uzupełnieniem do mojego planowanego zakupu samochodu i trochę pieniędzy, które mam obecnie do dyspozycji.

Nie będąc ekspertem od ETF-ów: ING DIBA - darmowe konto+depot, myślę, że mają również kilka ETF-ów w ofercie - ale z zastrzeżeniem, inni mogą być lepiej poinformowani na ten temat
2 minuty w googlu są trochę krótkim czasem, aby zająć się tym złożonym tematem poważnie...

Cytat Syro

Czy Riester jest w mojej sytuacji opcją i lepszy niż plan oszczędnościowy ETF?

poza wszelkimi prognozami zwrotu z inwestycji: z Riesterem zobowiązujesz się do długoterminowego produktu oszczędnościowego, który nie jest łatwo dostępny w przeciwnym wypadku w ciągu kilku lat na potrzeby inwestycji. Dlatego powinieneś dobrze przemyśleć, czy zainwestować teraz w to swoje ograniczone zasoby finansowe i je związać. W razie wątpliwości, tracisz kilka lat odsetek i wsparcia (które częściowo i tak państwo odejmuje z powrotem poprzez podatki), ale zyskujesz znacznie więcej elastyczności, dostępności i zwrotu z inwestycji.

Cytat Syro

a gdzie można to zainwestować? Czy ktoś ma pomysł na mniej spersonalizowane ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków? Słyszałem, że Sparkasse oferuje również ubezpieczenie od utraty zdolności do pracy, które jest tańsze niż to, które mi dotychczas zaproponowano, jeśli również wyklucza jedną klauzulę, której wszyscy odradzają, wydaje mi się być dobrą alternatywą.

W wypadku nieszczęśliwego wypadku można go mieć, aaale: priorytetem powinno być ubezpieczenie od utraty zdolności do pracy. Tutaj chodzi o twój najcenniejszy majątek: twoją zdolność do pracy. Powinieneś więc najpierw dokładnie się z tym zapoznać:
- jakie klauzule kryją się w drobnych druczka? (jest ich wiele, zwłaszcza w ubezpieczeniu Sparkasse)
- Które z nich są dla ciebie ważne, a które nie? (czy można to już zdecydować dzisiaj na przyszłość?)
- Jaka wysokość renty powinna być zabezpieczona? (jaką kwotę akceptuje ubezpieczyciel dla praktykanta?, jak wyglądają opcje dodatkowego ubezpieczenia bez badania zdrowia? - z/ bez określonych zdarzeń?)

Myślę, że warto poświęcić trochę czasu na wybór odpowiedniego warunku ubezpieczenia od utraty zdolności do pracy - tak samo jak na dokładne przygotowanie historii zdrowia (często najczęstszy powód odmowy wypłaty świadczenia).
Nic nie pomaga mieć polisę ubezpieczenia od utraty zdolności do pracy jako alibi w szufladzie - musi ona wypłacić w razie poważnej sytuacji.
Wymaga to konieczności posiadania warunków ubezpieczenia, które nie pozostawiają miejsca na interpretację oraz dodatkowej wiedzy w zakresie wypełniania świadczeń.
W najgorszym przypadku można płacić składki przez lata, nie widząc gotówki w razie potrzeby, ponieważ ubezpieczyciel wyluzowuje się z odpowiedzialności na mocy klauzuli XY.
Podwójnie głupio, jeśli ubezpieczyciel ma z tego rację, bo to jest dokładnie napisane w warunkach, które podpisałeś podczas składania wniosku.
Potrójnie głupio, jeśli sam popełniłeś błąd przy składaniu informacji dotyczących zdrowia.

Ostatnia PORADA: Mądrego ubezpieczenia od utraty zdolności do pracy nie znajdziesz ani u strukkisów z DVAG, ani przy biurku bankowym.

Napisany przez Syro
Odkąd dostaję bardzo dużo podatków w ramach programu Riester, ale czy nie dotyczy to wszystkich zysków z kapitału? Czy tych 154 euro się nie przebije? Czy program Riester jest jeszcze bardziej opodatkowany? Można też zawiesić lub zmniejszyć składki w ramach programu Riester. Sądzę, że informacji na temat zysków i opodatkowania jest niewiele w Internecie.

A co do ubezpieczenia od utraty zdolności do pracy, jakie jest Twoje osobiste źródło informacji, biorąc pod uwagę, że jest to tylko Twoja opinia? Czy istnieje jakaś lista negatywnych klauzul?

Pozdrawiam, Fabian

Napisany przez ErikL
jako mała wskazówka, chociaż nie dotyczy ubezpieczenia na życie, ale ubezpieczenia od następstw nieszczęśliwych wypadków, które również zostało Ci zaproponowane... Nie czytałem warunków umowy, ale powinieneś zwrócić uwagę na klauzulę dotyczącą alkoholu, oznacza to, że jeśli w wypadku brał udział alkohol, to również obowiązuje ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków, co niestety nadal nie jest standardem...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata