Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy finansowanie jest realistyczne?

Napisany przez bennyl
Cześć,

mój przyjaciel i ja zastanawiamy się nad zakupem własnego domu w najbliższej przyszłości (ale nie spieszy nam się). Oto nasze dane:

Ona:
- 26 lat
- Obecne wynagrodzenie netto: 1100€
- Wynagrodzenie netto od 09/16: 1300€
- Umowa czasowa do 08/2018 (jest już w firmie od 3 lat i prawdopodobnie miałaby umowę na czas nieokreślony, ale to inna historia).

Ja:
- 30 lat
- Obecne wynagrodzenie netto: 2300€
- Wynagrodzenie netto od 08/16: 2550€
- Przewidywane wynagrodzenie netto od 08/20: 2800€
- Służba publiczna, zatrudniony od 10 lat

Łączne wynagrodzenie netto obecnie: 3400€ Nie chcę teraz wymieniać wszystkich wydatków tutaj, ale z miesięcznym obciążeniem wynoszącym 900-1000€ (obecnie) nie byłoby dla nas zbyt dużym obciążeniem.

Długi:
- kredyt samochodowy do 2020 roku (pozostały dług ok. 5000€)
- Spłata kredytu studenckiego (Bafög) od 09/16 (ok. 3000€ do spłacenia w ratach po 100€, możliwa byłaby również spłata jednorazowa)

Gotówka: ok. 5000€ (możemy systematycznie odkładać trochę każdego miesiąca, dlatego można też sobie wyobrazić, że przez kolejne 1-2 lata będziemy oszczędzać dodatkowo 10000€)

Teraz moje pytania: Jakie są realistyczne stopy procentowe i jaka kwota finansowania jest możliwa bez kapitału własnego? Czy umowa czasowa mojej dziewczyny stanowi problem?

Dzięki i pozdrawiam,
bennyl

Napisany przez matti85
Dlaczego od razu musi to być Dom? Obecnie zarabiasz 3400 €. Ile ma kosztować Dom? Do tego dochodzą dodatkowe opłaty (podatki i notariusz). Przy domu nie chodzi tylko o ratę, ale także o dodatkowe opłaty, które są znacznie wyższe niż przy wynajmie, jak również o budowę rezerw. A co z planowaniem dzieci? Czy jesteś w stanie samodzielnie udźwignąć Dom w razie potrzeby? Zwłaszcza zakładając, że się rozstaniecie. Takie scenariusze trzeba zdecydowanie najpierw przeanalizować. Możesz sprawdzić sobie w internecie orientacyjną stopę procentową. Jednakże bez wkładu własnego, którego nie macie, pozostały dług będzie wyższy niż posiadane środki pieniężne, co oznacza, że oprocentowanie nie będzie zbyt korzystne, ponieważ należy sfinansować dodatkowe koszty. Dlaczego nie zaczniecie od mieszkania, a dopiero za 5-8 lat weźmiecie się za Dom? W ten sposób budujecie sobie coś i być może już zakończycie planowanie rodziny.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Okres ważności partnerki nie stanowi przeszkody.
Jednak warto mieć kapitał własny na koszty dodatkowe związane z zakupem.

Napisany przez NaTwoim13
Z jakiego regionu pochodzisz?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata