Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Gdzie zaoszczędzić miesięcznie około 100-200€?

Napisany przez actiontalks
Cześć ludzie,

Zaczynam moje studia dualne od 1 października i planuję lokować 100-200€ miesięcznie - nie tylko podczas studiów, ale na znacznie dłuższy czas i w przyszłości będę inwestować więcej, ale w ten sposób wreszcie mogę zacząć.
To nie jest lokata terminowa, ponieważ chcę wpłacać co miesiąc i nie jednorazowo dużą kwotę.
Otrzymywane od banku odsetki na koncie oszczędnościowym w Sparkasse (0,1%) nie są zbyt atrakcyjne.

Nadal nie mam doświadczenia w tym obszarze, ale chcę się teraz czegoś nauczyć.

Co polecacie mi zrobić?

Pozdrowienia
Rene

naciśnij 1 2 3 4 5

Napisany przez Ex-Studentin
Mogę polecić Ci moneyou. To konto oszczędnościowe online, które założyłem podczas moich studiów dualnych i nadal z niego korzystam. Oferuje ono 1,05% oprocentowania.

To bank z Holandii, ale oferuje również gwarancję depozytów do 100.000€.

Polecam ci moneyou. To konto oszczędnościowe online, które założyłam podczas moich studiów dualnych i które nadal używam.
Oferuje 1,05% na koncie oszczędnościowym.

To w sumie bank holenderski, ale tam także obowiązuje gwarancja depozytowa do kwoty 100 000€.

Dziękuję bardzo, zobaczę to.

Ktoś ma jeszcze jakieś sugestie?

Napisany przez uwehaensch
konto oszczędnościowe jest odpowiednie do gromadzenia rezerw gotówkowych, ale nie do długoterminowego inwestowania, ponieważ oprocentowanie jest zbyt niskie. Jeśli chodzi o średnio- i długoterminowe, elastyczne oszczędzanie, moim zdaniem nie można dzisiaj obejść się bez planu oszczędzania w funduszach. Wymaga to trochę samodzielnej pracy nad tematem, aby na przykład móc zdecydować, czy aktywnie zarządzane fundusze czy pasywne ETF-y bardziej Ci odpowiadają.

Napisany przez domrepp
Jeśli nie wchodzi w grę plan oszczędnościowy w funduszach inwestycyjnych, moim zdaniem zawsze interesujące jest VTB Flex. Stopa procentowa w ostatnim półroczu zmniejszyła się o 0,8%, ale nadal jest atrakcyjna.

Napisany przez sman83
Większość doradców finansowych z reguły zaczyna od:
- Jakie jest Twoje podejście do ryzyka?
- Jak krótko-/średnio-/długoterminowo ma być dostępne to pieniądze?

Napisany przez TOPANLEGER
Jeśli chcesz zainwestować swoje pieniądze na dłuższy okres niż 10 lat, konto oszczędnościowe nie jest odpowiednie.

Jak już wspomniał uwehaensch, nie obejdzie się bez funduszy inwestycyjnych. Polecam przyjrzeć się kilku funduszom, ale także koniecznie ETF-om. Generalnie nie kupuj czegoś, czego sam nie rozumiesz!
Obecnie nie ma już bezpiecznej inwestycji z wysokim oprocentowaniem. Jeśli chcesz skorzystać z efektu procentu składanego przez długi czas, musisz podjąć pewne ryzyko.
Na swojego doradcę bankowego bym się nie sugerował. (Jeśli w ogóle bierzesz to pod uwagę) Z reguły sprzeda Ci tylko to, co mu przyniesie największy zysk.

Napisany przez BeFree
Jak widzę, stoisz przed swoimi pierwszymi inwestycjami. Zanim zaczniesz, polecam najpierw zainwestować trochę w swoją edukację finansową!
W tym celu istnieje wiele książek, dwie z nich, które pomogły mi stale zwiększać moje pasywne dochody to:
Rich Dad Poor Dad autorstwa Roberta T. Kiyosakiego oraz Der Weg zur finanziellen Freiheit autorstwa Bodo Schäfera.

Zanim więc zainwestujesz gdziekolwiek, poświęć te kilka godzin i przynajmniej przeczytaj te dwie książki.

Napisany przez bufu
Uważam, że artykuł od BeFree jest naprawdę bardzo dobry!!!! Najpierw zainwestuj w swoje własne wykształcenie finansowe. Bardzo dobry post BeFree!!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata