Re: Doradztwo dotyczące inwestycji/ Porady dotyczące własnej polityki finansowej :D
Napisany przez trekkie -
- sob maja 14, 2016 9:30 am
Cześć wszystkim!
Mam 19 lat i chciałbym zająć się bardziej moją sytuacją finansową. W marcu zdałem maturę, obecnie pracuję i chcę rozpocząć studia od października.
Chodzi mi po prostu o pytanie, jak sensownie zainwestować moje obecne pieniądze. Obecnie, oprócz zwykłego konta, do którego regularnie mam dostęp, mam także umowę oszczędnościową. Wygląda to tak: Classic Young
Obecny stan konta:
2.933,47 EUR
Stan konta na dzień:
17.05.2016
Pobranie opłaty:
nie
Plan oszczędnościowy:
Classic Young
Suma oszczędności:
10.000,00 EUR
Początek umowy:
19.11.2010
Wskaźnik oceny:
108,62
w bieżącym roku
z poprzednich lat
Bonus w zapisach **:
288,00 EUR
Szacowane odsetki od oszczędności do 31.12.2016 r. ***:
44,00 EUR
Stan umowy:
aktywna
Stopa odsetkowa:
1,5 % r.r.
Data księgowania:
17.05.2016
Stopa bonusowa:
10 %
** nieuwzględnione w stanie konta *** na podstawie obecnego salda
Co myślicie o tej umowie oszczędnościowej? Czy istnieją może lepsze alternatywy? (może również z dostępem do pieniędzy?)
Na moim koncie mam także 1800 euro, które chciałbym zyskownie zainwestować/wykorzystać. Jak pewnie zauważyliście, nie mam pojęcia o umowach oszczędnościowych i różnych formach inwestowania, dlatego bardzo bym się ucieszył z porad i konsultacji!
W tej chwili po prostu nie wiem, od czego zacząć itp...........
Dziękuję z góry za pomoc!
Pozdrowienia
Johannes
Mam 19 lat i chciałbym zająć się bardziej moją sytuacją finansową. W marcu zdałem maturę, obecnie pracuję i chcę rozpocząć studia od października.
Chodzi mi po prostu o pytanie, jak sensownie zainwestować moje obecne pieniądze. Obecnie, oprócz zwykłego konta, do którego regularnie mam dostęp, mam także umowę oszczędnościową. Wygląda to tak: Classic Young
Obecny stan konta:
2.933,47 EUR
Stan konta na dzień:
17.05.2016
Pobranie opłaty:
nie
Plan oszczędnościowy:
Classic Young
Suma oszczędności:
10.000,00 EUR
Początek umowy:
19.11.2010
Wskaźnik oceny:
108,62
w bieżącym roku
z poprzednich lat
Bonus w zapisach **:
288,00 EUR
Szacowane odsetki od oszczędności do 31.12.2016 r. ***:
44,00 EUR
Stan umowy:
aktywna
Stopa odsetkowa:
1,5 % r.r.
Data księgowania:
17.05.2016
Stopa bonusowa:
10 %
** nieuwzględnione w stanie konta *** na podstawie obecnego salda
Co myślicie o tej umowie oszczędnościowej? Czy istnieją może lepsze alternatywy? (może również z dostępem do pieniędzy?)
Na moim koncie mam także 1800 euro, które chciałbym zyskownie zainwestować/wykorzystać. Jak pewnie zauważyliście, nie mam pojęcia o umowach oszczędnościowych i różnych formach inwestowania, dlatego bardzo bym się ucieszył z porad i konsultacji!
W tej chwili po prostu nie wiem, od czego zacząć itp...........
Dziękuję z góry za pomoc!
Pozdrowienia
Johannes