Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Doradztwo dotyczące inwestycji/ Porady dotyczące własnej polityki finansowej :D

Napisany przez trekkie
Cześć wszystkim!

Mam 19 lat i chciałbym zająć się bardziej moją sytuacją finansową. W marcu zdałem maturę, obecnie pracuję i chcę rozpocząć studia od października.
Chodzi mi po prostu o pytanie, jak sensownie zainwestować moje obecne pieniądze. Obecnie, oprócz zwykłego konta, do którego regularnie mam dostęp, mam także umowę oszczędnościową. Wygląda to tak: Classic Young

Obecny stan konta:
2.933,47 EUR

Stan konta na dzień:
17.05.2016

Pobranie opłaty:
nie

Plan oszczędnościowy:
Classic Young

Suma oszczędności:
10.000,00 EUR

Początek umowy:
19.11.2010

Wskaźnik oceny:
108,62

w bieżącym roku
z poprzednich lat

Bonus w zapisach **:
288,00 EUR

Szacowane odsetki od oszczędności do 31.12.2016 r. ***:
44,00 EUR

Stan umowy:
aktywna

Stopa odsetkowa:
1,5 % r.r.

Data księgowania:
17.05.2016

Stopa bonusowa:
10 %

** nieuwzględnione w stanie konta *** na podstawie obecnego salda

Co myślicie o tej umowie oszczędnościowej? Czy istnieją może lepsze alternatywy? (może również z dostępem do pieniędzy?)

Na moim koncie mam także 1800 euro, które chciałbym zyskownie zainwestować/wykorzystać. Jak pewnie zauważyliście, nie mam pojęcia o umowach oszczędnościowych i różnych formach inwestowania, dlatego bardzo bym się ucieszył z porad i konsultacji!

W tej chwili po prostu nie wiem, od czego zacząć itp...........
Dziękuję z góry za pomoc!
Pozdrowienia
Johannes

Re: Doradztwo dotyczące inwestycji/ Porady dotyczące własnej polityki finansowej :D

Napisany przez 2Bolitho
Cześć Johannesie,

fajnie, że chcesz zgłębiać ten temat. Na pewno to dobra decyzja! I tak naprawdę, wszystko nie jest takie trudne, jak się wydaje.

Inwestowanie pieniędzy to jednak obszerny temat, i na początek musisz określić swoje cele. Jak długo mogę zrezygnować z tych pieniędzy? Czego oczekuję od inwestycji? Czy potrafię nie dotykać inwestycji w czasach kryzysu? itd.

Na tej podstawie opracowujesz swoją strategię majątkową. Jeśli na przykład wiesz, że za rok będziesz potrzebował 1000 euro, nie będziesz chciał ich ulokować w sposób, który może sprawić, że za rok kwota ta nie będzie dostępna (np. akcje lub umowa oszczędnościowa), ale raczej wybierzesz konto oszczędnościowe.

Co dokładnie to oznacza, musisz niestety zrozumieć samodzielnie. Poniżej znajduje się propozycja książki. Tam wszystko jest wyjaśnione.

W forum trudno jest zapewnić pełny przegląd. Sprawdź następujące blogi:
- https://www.reich-mit-plan.de/2010/03...gensstrategie/
- https://www.smart-reich-werden.de

Jako propozycję książki mam dla ciebie ""Cashkurs"" autorstwa Dirk Müllera:
- Pozdrowienia, Bolitho

Napisany przez domrepp
Cześć Johannesie,

bardzo godne uznania, że już teraz zaczynasz rozważać te sprawy!

Mój sugestia: po prostu stopniowo odkładaj nadmiarowe pieniądze na rachunek oszczędnościowy i poszerzaj swoją wiedzę! Istnieje wiele dobrych forum, takich jak to czy Forum Papierów Wartościowych, na których zawsze możesz przeczytać pomocne wątki. Jeśli temat finansów naprawdę Cię interesuje, to przeczytaj także książki na ten temat. Jedną z możliwych książek wspomniał Bolitho. Moim zdaniem Müller napisał jeszcze więcej dobrych książek. Chociaż nie zawsze dotyczą wyłącznie potencjalnych inwestycji, mogą jednak pobudzić do myślenia. Dodatkowo polecam książkę Gerda Kommera ""Souverän investieren mit ETFs"". Już tutaj dostrzeżesz konflikt między inwestowaniem aktywnym i pasywnym - może to być dobry początek dla przyszłych decyzji inwestycyjnych.

W najbliższych latach elastyczność będzie dla Ciebie kluczowa, dlatego moim zdaniem nie będziesz mógł uniknąć bardzo konserwatywnych inwestycji - np. oszczędności terminowe - nawet jeśli oczywiście nie przynoszą one dużych zysków. Jeśli koniecznie chcesz trochę więcej i możesz odłożyć pieniądze, zerknij na produkty VTB Direkt, np. VTB Flex!

Jeśli za 2-3 lata zdobędziesz więcej wiedzy lub za 4-5 lat zaczniesz naprawdę dobrze zarabiać, nadal będzie odpowiednio wcześnie na inwestycje finansowe i rzeczy takie jak akcje. Do tego czasu, nie daj się namówić przez żadnych miłych doradców (kasy oszczędnościowe, bank, MLP, DVAG, ...), zawsze podejmując te decyzje krytycznie! Jeśli nie potrafisz tego ocenić i to w ogóle nie pasuje do Twojej aktualnej sytuacji życiowej lub przyszłych planów, odpuść i trzymaj się konta oszczędnościowego!!!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata