Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Wybór funduszy ETF

Napisany przez Aeil1967
Cześć wszystkim,
potrzebuję waszych porad i dobrze myślonych rad na temat.

Obecnie inwestuję 300 € w stosunku 70 do 30 w MSCI World i MSCI Market Emerging.

Chciałbym również trochę sam handlować na giełdzie i przeczytałem kilka książek na temat analizy wykresów.

Mam zainstalowane oprogramowanie u mojego brokera. Teraz pytanie, w które akcje lub ETF-y chcę zainwestować. Wyobrażam sobie to tak:
Mam listę ETF-ów, które rozwijają się w różnych okresach czasu. Mam obawy, że jeśli na mojej liście mam DAX, euro Stoxx 600 i MSCI World, to będą się one rozwijać względnie podobnie i dawać sygnały w tym samym czasie. A przeto, również nie dawać sygnałów w tym samym czasie. Tutaj jednak brakuje mi doświadczenia. Co myślicie? Czy istnieją rynki lub indeksy, które rozwijają się w sposób na tyle różny, że gdy jeden idzie w dół, drugi idzie w górę?
Na co mam zwrócić uwagę w Google? Nie przychodzi mi do głowy odpowiednie słowo.

Codziennie lub może raz w tygodniu chciałbym przejrzeć tę listę i szukać sygnałów kupna lub sprzedaży.
Tylko brakuje mi jeszcze listy z ETF-ami lub wartościami do przeszukania.
Jaką taktykę polecacie?

Dziękuję bardzo za pomoc

Pozdrawiam

Napisany przez Cici
Wiele rynków akcji mają długoterminowo dość wysoką korelację między sobą. Niekoniecznie jest to jednak przypadkiem dla poszczególnych akcji. Być może interesującym podejściem byłoby tutaj rozpatrzenie różnych sektorów. Na przykład, akcje technologiczne ostatnimi laty dobrze prosperowały, podczas gdy akcje surowcowe silnie spadały. Jeśli chcesz mieć jak najmniejszą korelację, warto również zwrócić uwagę na podstawowe aktywa w różnych klasach inwestycyjnych, np. złoto vs akcje USA, obligacje korporacyjne vs kurs franka itp. Do konkretnej selekcji ETF-ów bardzo pomocna jest strona justETF.com, gdzie można filtrować według określonych kategorii. Jeśli chodzi o pojedyncze akcje, jest wiele stron, ja osobiście uważam finanzen.net za całkiem dobrą.

Co do fundamentalnego pytania, czy trading/timing rynku przynosi wartość dodaną w porównaniu do pasywnego inwestowania, na razie się nie wypowiadam. Inny aspekt dotyczy tego, czy ETF-y są właściwym instrumentem do handlu. Kursy ETF-ów zwykle poruszają się raczej powoli, ponieważ zawierają wiele wartości. W związku z tym potrzebny jest duży kapitał, aby móc zyskownie skorzystać z określonych ruchów. Być może lepszym rozwiązaniem byłyby tutaj certyfikaty dźwigni finansowej, opcje itp.?

Napisany przez Aeil1967
Cześć, najpierw dziękuję za odpowiedź. Teraz wczytałem do swojego programu transakcyjnego poszczególne indeksy branżowe Stoxx Europe 600 i będę je sprawdzał pod kątem sygnałów, przynajmniej na razie, codziennie. Jako początkujący mam oczywiście wiele pytań. Prawdopodobnie będę sprawdzał indeksy zazwyczaj wieczorami, po godzinie 18. Ale na giełdach nie jest tak, że handel zamyka się około godziny 18? Po jakiej cenie dokonuję zakupu? Po cenie zamknięcia bieżącego dnia czy po cenie otwarcia kolejnego dnia, czy są one zawsze takie same? Czy nie ma znaczenia, na jakiej giełdzie dokonuje się zakupu, o ile jest ona w Niemczech? Czy zawsze kupuje się na Xetrze? Mam jeszcze jedno pytanie. Czy istnieje strona, na której mogę skonfigurować powiadomienie e-mail dotyczące sygnałów kupna lub sprzedaży określonych funduszy, ETF-ów lub akcji? Jeszcze raz dziękuję i przepraszam za moją ograniczoną wiedzę.

Napisany przez Cici

Ale zamykanie giełd jest zazwyczaj około godziny 18, prawda?

To zależy od miejsca handlu. Na amerykańskich giełdach walutowych handel odbywa się przez całą dobę, jeśli się nie mylę. W Niemczech zazwyczaj godziny handlu są krótsze. Wiem na przykład, że na Tradegate można handlować do godziny 22.

Po jakim kursie kupuję? Po kursie zamknięcia bieżącego dnia czy po kursie otwarcia następnego dnia, czy są one zawsze takie same?

Oczywiście, że nie zawsze są takie same. W ciągu nocy może zostać podana istotna informacja, która w górę lub w dół przesunie kurs otwarcia następnego dnia. Ale nawet dla tego kursu otwarcia jako mały inwestor zazwyczaj jesteś za wolny. Zasadniczo zawsze kupujesz po kursie, który jest aktualny w chwili transakcji.

Czy to jest obojętne, na której giełdzie kupuję, o ile jest w Niemczech? Czy zawsze kupuje się na Xetrze?

Miejsce handlu nie ma znaczenia. Teoretycznie możesz także kupować na zagranicznych giełdach. Sprawdź wcześniej (w zależności od miejsca handlu) koszty i po prostu kup tam, gdzie jest najtaniej. Moim doświadczeniem jest, że najtaniej jest w bezpośrednim handlu z bankiem.

Napisany przez Aeil1967
Właśnie sprawdzałem w internecie godziny handlu na poszczególnych giełdach. Chciałbym robić moje interesy zawsze wieczorem, powiedzmy między 18 a 20. Xetra zamyka się o 17:30. Więc jeśli złożyłbym zamówienie o tej porze, handel nastąpiłby dopiero następnego dnia rano o 09:00 po aktualnej cenie. Jeśli spojrzę na godziny otwarcia giełdy w Stuttgarcie, widzę, że zamknięcie handlu jest o 22:00. Czy więc słusznie rozumiem, że dla moich wieczornych zamówień powinienem skorzystać z giełdy w Stuttgarcie, aby od razu (mniej więcej) kupić akcje po aktualnej cenie?

Napisany przez Cici

Czy dobrze rozumiem, że dla moich wieczornych zleceń wybieram giełdę w Stuttgarcie i w ten sposób natychmiast otrzymuję swoje akcje po (bardziej lub mniej) bieżącym kursie?

Możesz to zrobić. Jednak powinieneś także mieć na uwadze opłaty giełdowe lub kursy innych banków/giełd. Jak już wspomniałem, handel bezpośredni jest zazwyczaj tańszy, a kursy aktualniejsze.

Napisany przez Aeil1967
Więc jeśli dobrze zrozumiałem moje wczorajsze badania, zawsze należy kupować na XETRA, ponieważ tutaj często występuje największy obrót i najlepsze zyski kursowe.

Napisany przez Cici

Jeśli dobrze zrozumiałem moje wczorajsze badania, zawsze powinno się kupować na XETRA, ponieważ tutaj często występuje największy obrót i najlepsze wzrosty kursów.

Jednak wzrosty kursów nie mają nic wspólnego z giełdą. Jeśli cena akcji na jednej giełdzie zaczęłaby wzrastać zbyt wysoko, handlowcy mogliby ją kupować taniej na drugiej giełdzie i drożej sprzedawać na pierwszej, aż kurs na drugiej giełdzie dostosuje się. Ogólnie nie ma jednej giełdy do kupowania, powinieneś porównywać kursy i opłaty. Następnie kupujesz na najtańszej giełdzie. To tak jak przy zakupach spożywczych: Niektóre produkty są tańsze w Lidlu, inne w Netto.

Napisany przez Wiggles
Dokładnie, nie ma uniwersalnej informacji o tym, kiedy należy dokonywać zakupu. To przychodzi z doświadczeniem, kiedyś po prostu nabiera się (albo i nie) wyczucia dla wydarzeń i ich potencjalnego wpływu na kurs. :-)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata