Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: kredyt DKB Vario?

Napisany przez Stef79
Cześć,

właśnie zaczynam zgłębiać tematykę finansowania budowy i już lekko się przytłoczyłem, dlatego cieszę się, że znalazłem to forum.

W naszej okolicy w tym roku jesienią ma być otwarte nowe teren zabudowy, co oznacza, że sprzedaż rozpocznie się jesienią. Zapisaliśmy się na listę zainteresowanych już półtora roku temu i teraz nadszedł czas na działanie. Niestety dla nas jest to dość nieodpowiedni moment, ponieważ jestem na urlopie rodzicielskim.

Oznacza to, że liczy się tylko pensja mojego męża. Ceny tutaj są dość wysokie, więc szacujemy, że z działką i budową domu koszt wyniesie 400 000 euro. Mój mąż otrzymuje wypłatę 3 300 euro (dodatkowo ma służbowy samochód) i rocznie dostaje premię. Jest zmienna i w tym roku wyniosła 20 000 euro brutto. Mamy 500 000 euro wkładu własnego.

Nasi znajomi finansują swoje przedsięwzięcie budowlane poprzez kredyt bankowy w DKB Bank z zmiennym oprocentowaniem, a ja teraz się z tym staram zaznajomić. Już rozmawiałam z doradcą, który oczywiście mówi wszystko super, co mamy zamiar zrobić.

Myśleliśmy, że kupimy działkę poprzez kredyt Vario (bez okresu oprocentowania, co pół roku sprawdzany jest stan oprocentowania i dostosowywany), ją zabezpieczymy, a potem, gdy wrócę do pracy za 9 miesięcy, wykonamy prawdziwe finansowanie budowlane w tym samym banku i włączymy pozostałe zadłużenie za działkę. Oczywiście, wtedy będziemy w znacznie lepszej sytuacji. Będę ponownie zarabiać, mój mąż na pewno dostanie podwyżkę, będziemy mieć więcej kapitału własnego.

Jak na razie wszystko dobrze. Ale czy to jest wykonalne? Zastanawiam się, czy bank nie będzie próbował nas oszukać. Czyli kiedy nadejdzie odpowiedni moment, podwyższyć oprocentowanie _ładnie_, ponieważ i tak nie dostaniemy kredytu od innego banku, ponieważ DKB będzie już wpisane w księdze wieczystej dla działki. Znajoma powiedziała, że można po prostu zlecić pozostałe zadłużenie i przejść do innego banku.
Ale czy to jest takie proste? Na pewno istnieją haczyki.

Kto się na tym zna? W mojej głowie obecnie jest to jeszcze dość chaotyczne i nie chcę później żałować. Wolę wtedy w ogóle nie kupować. Bo jeśli coś ma się stać, to się samo stanie.

Za wszelkie rady będę wdzięczna.

Pozdrawiam

Napisany przez MagicMike
Cześć Sef79,

wkład własny w wysokości 50.000 nie jest oczywiście bardzo duży, ale nadal w granicach. Jeśli macie dodatkowy wkład własny (np. ubezpieczenia na życie), warto go uwzględnić. Pomysł, że będzie trudno, jeśli inny bank niż 1. Rang już zabezpieczył nieruchomość, jest całkowicie słuszny. Możecie w waszym konkretnym przypadku zawrzeć z bankiem umowę dotyczącą przyszłego kredytu, który będzie dostępny w momencie, gdy znów będziesz zarabiać. Oczywiście dużo zależy od doradcy bankowego, który powinien dostosować warunki Forward do waszej obecnej sytuacji. Ale na pewno da się coś załatwić. kredyt VarioKredit na cały okres kredytowania nie byłbym skłonny zaciągać, ponieważ niesie ze sobą ryzyko zmiany stóp procentowych.

Pozdrowienia

Mike

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Stef79,

spokojnie, to właśnie do nas możesz się zwrócić

Na początek, chyba chodziło im raczej o 50 000 euro kwalifikowanego dochodu, prawda?

Dochód męża wraz z twoim zasiłkiem rodzicielskim jest wystarczający, aby uzyskać pozytywną opinię kredytową. Wyższy i pewny dochód nie prowadzi do poprawy warunków kredytowych, dochód domowy odgrywa rolę tylko w ocenie kredytowej. Dlatego zasiłek rodzicielski nie powinien być traktowany jako coś negatywnego.

Nie jestem zwolennikiem finansowania, w którym najpierw finansowane jest działka, a następnie są kalkulowane koszty budowy. Jeśli to konieczne, polecam znalezienie banku, który finansuje zarówno zakup działki, jak i budowę domu w korzystnych warunkach. Argumentem przeciwko kompleksowemu finansowaniu jest brak znajomości kosztów budowy, brak wyboru wykonawcy. To również nie jest optymalne rozwiązanie, jak już wspisałem, poczekaj, zaplanuj, a potem zrób wszystko naraz.

Ponieważ niektóre banki nie finansują samej działki, trzeba byłoby ostatecznie sprawdzić z DKB, czy mogą sfinansować zakup działki za pomocą pożyczki Vario. Miałbyś w ten sposób szansę zabezpieczyć działkę, ale to także nie jest idealne rozwiązanie, ponieważ DKB nie jest dla mnie, jako pośrednika finansowego, opcją do rozważenia związaną z finansowaniem nowego budownictwa. Obejmuje to zarówno realizację wypłat w trakcie budowy, jak i - zwłaszcza - warunki.

Ile kosztuje działka? W jakim regionie (z uwagi na wsparcie krajowe) znajduje się miejsce budowy?

Napisany przez NaTwoim13
@MagicMaik

Takiego kredytu forwardowego po prostu nie ma! kredyt forwardowy odnosi się zawsze do konkretnego obiektu. Ponieważ ten obiekt jeszcze nie istnieje, nie wspominając już o kosztach i dokumentach kredytowych, które jeszcze nie zostały dostarczone. Gdyby takie dokumenty już istniały, można byłoby złożyć wniosek o kredyt normalny, m.in. z odpowiednio długim okresem bezpłatnego udostępnienia środków.

Z pominięciem dochodów z zasiłku rodzicielskiego tym bardziej nie uda się. Żadne bank nie udzieli kredytu opartego na dochodach, które DN będzie zarabiać w przyszłości. Teraz dostaje ona zasiłek rodzicielski i to (ale tylko to) jest uznawane, jeśli przed urlopem macierzyńskim i po nim miała zatrudnienie i będzie je miała ponownie.

Napisany przez Stef79
@ noelmaxim

Tak, oczywiście, miałem na myśli 50 000 euro.

Mieszkamy w regionie Nadrenii-Palatynatu i obszar ten kosztować będzie około 140 000 euro. Nie jesteśmy pewni dokładnej kwoty, ponieważ działki są przydzielane według listy rankingowej i musimy zobaczyć, którą dostaniemy.

Jak postąpić w takim przypadku? Konkretna umowa może być podpisana dopiero po zarezerwowaniu działki, czyli za kilka miesięcy. Z góry ustala się, co jest przybliżone możliwe?

Rozmawiałam wcześniej z moim bankiem. Nie uwzględniają one jednak zasiłku rodzicielskiego (przedtem pracowałem i wrócę do pracy w sektorze publicznym) i skupiają się tylko na moim mężu. Mam tu teraz dwa oferty, ale są dla nas bezzasadne, ponieważ policzył je tak, jakbyśmy budowali z deweloperem, co skutkuje dla nas zbyt wysokim podatkiem od nabycia nieruchomości. Ponadto uwzględnił te dodatkowe koszty w finansowaniu ????

Mój plan obejmuje kredyt z KfW na 15 lat z ustaleniem odsetek na poziomie 2-3 %, tak żebyśmy wydawali 40% pensji mojego męża na spłatę, a dodatkowo możliwe dodatkowe spłaty do 5% rocznie. Moja pensja byłaby wtedy dodatkowym źródłem na inne wydatki (np. zaaranżowanie terenu zewnętrznego itp.).

Pozdrawiam

Napisany przez NaTwoim13
Naja, na szczęście nie ma tylko ich banku domowego

Jeśli nie mogą jeszcze uzyskać działki, mają wystarczająco dużo czasu na zaplanowanie kosztów budowy, wybranie dewelopera lub zdecydowanie, kto i jak ma zbudować Dom. Bez rezerwacji działki i dołączających do niej dokumentów, takich jak projekt umowy kupna, plan sytuacyjny i plan zagospodarowania terenu, nie otrzymają finansowania gruntów.

Nie, podatek od nabycia nieruchomości należy zapłacić tylko wtedy, gdy deweloper/firma budowlana ma bezpośrednio coś wspólnego z sprzedażą działki. Wybierając wolną firmę budowlaną, płacą podatek tylko od gruntu.

Okres zabezpieczenia stopy procentowej może wynosić również 20 lub 25 lat, to trzeba sprawdzić. Ale warto rozważyć budowę domu o standardzie KfW 55, ponieważ wówczas otrzymają Państwo już 100 000 euro z programu KfW 153 z subwencją nawet 0,25%. Dodatkowo zalecamy wspomnieć o krajowych funduszach inwestycyjnych swojego banku inwestycyjnego.

Napisany przez Stef79
Tak wygląda aktualnie plan.

Będzie to już Dom o niskim zużyciu energii (Dom prefabrykowany), wkrótce będziemy również zbierać oferty w tej sprawie. Zamierzam zapoznać się z programem KfW 153.

Dziękuję za wskazówkę dotyczącą funduszy krajowych.

Napisany przez Stef79
Czy w ramach programu KfW 124 jest również możliwe skorzystanie z tej oferty?

Napisany przez NaTwoim13
Tak.

Doświadczony i niezależny pośrednik finansowy uwzględnia wszystkie te elementy w swoim planie finansowania.

Teraz Twoim głównym zadaniem będzie oszacowanie kosztów, zaplanowanie i wybór dewelopera/firmy budowlanej.

Napisany przez Stef79
Dziękuję jeszcze raz

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata