Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie nieruchomości inwestycyjne w Berlinie

Napisany przez topenga79
Cześć,

Mój mąż (50 lat) i ja (37 lat) chcielibyśmy kupić nieruchomość w Berlinie:
Całkowity dochód 4000€ miesięcznie
1 córka (3 lata)
Nieruchomość: 396.000€
Pośrednik + dodatkowe koszty
Wkład własny: 65.000€
Oczekiwana rata nie wyższa niż 1300€

Czy to jest możliwe? Jeśli tak, to w jaki sposób najlepiej? 1. pożyczka czy 2.? Jak to najlepiej sfinansować?

Niestety, jesteśmy bardzo niedoświadczeni w tym temacie i potrzebujemy wskazówek.

Dziękujemy za wsparcie.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć, na podstawie dostarczonych przez Ciebie informacji finansowanie powinno być możliwe. Nawet z ratą nie wyższą niż 1300 euro można się obejść. Wybrałbym kredyt bankowy i kredyt na dofinansowanie KfW. W przypadku kredytu bankowego zdecydowałbym się na kredyt z ustalonym harmonogramem spłaty.

Napisany przez finanzierung
Hä?
tutaj brakuje nam kilku informacji....

Nieruchomość: 396.000€
Pośrednik + dodatkowe koszty
WP: 65.000€

396.000 EUR plus pośrednik + dodatkowe koszty?

Mój mąż (50 lat) i ja (37 lat) chcemy kupić nieruchomość w Berlinie:
Całkowity dochód 4.000€ miesięcznie

Kto zarabia ile?

Nawet przy kredycie w wysokości 330.000 EUR i oprocentowaniu 2% + 3% spłaty, finansowanie trwałoby 25 lat......On ma 75 lat, a ona 62.....

Napisany przez NaTwoim13
@finanzierung

Twoje pytania dotyczące kosztów pośrednictwa są uzasadnione, ale odniesienie do wieku jest zbędne, a pytanie o to, kto ile płaci jest nieważne.

Myślę, że - przynajmniej od wprowadzenia nowej dyrektywy dotyczącej kredytów hipotecznych na nieruchomości mieszkalne - konsument będzie miał jasność co do okresów spłaty. Dodatkowe spłaty i zmiany w wysokości spłaty mogą skrócić całkowity okres spłaty. Większość pożyczkobiorców zdaje sobie z tego sprawę, podobnie jak w przypadku restrukturyzacji pozostałego długu na czas rozpoczęcia emerytury, tak aby stawka odsetkowa i spłata pasowały do dochodów emerytalnych.

Machać kalkulacyjną długością okresu, nie znając tła, nie jest właściwym podejściem, ale z pewnością jest to warto wymienić!

Napisany przez Daukind
Pytanie o wiek i podział dochodu jest wszystko inne niż zbędne, zwłaszcza według nowych wytycznych. Szczególnie jeśli jedna z osób ma już 50 lat.

Napisany przez NaTwoim13
Och, człowieku, Daukindzie. To nie dotyczy bezpośrednio wieku, a nawet jeśli tak, to nie krytykowałem tego. Mowa była o wieku podczas planowanego końca spłaty i na to zająłem stanowisko, oraz zaproponowałem rozwiązania.

Czy mógłbyś mi wyjaśnić, w jaki sposób podział dochodu ma decydujący wpływ na ocenę kredytu po Wokri???

Rozłożony na dwie równe barki może być zdrowszy, zwłaszcza jeśli planowane są jeszcze dzieci i możliwe jest utrata dochodu (gdzie obciążenie dwóch równych barków może znowu zaszkodzić), ale przecież to w ogóle nie było tematem rozmowy TA!!!

Napisany przez Daukind

Czy mógłbyś mi wyjaśnić, gdzie podział dochodu ma decydujący wpływ na ocenę kredytową zgodnie z wokrimi???

Dziwne, że muszę Ci to tłumaczyć.

Co mówi wokri na temat sytuacji, gdy pięćdziesięciolatek niemal w całości finansuje dochód netto i ze względu na to, że jego dochód osiągnął taką wysokość dopiero w ostatnich latach, dostaje bardzo skromną rentę za 15 lat?

Napisany przez NaTwoim13
Zasadniczo absolutnie nic! Liczy się łączny dochód gospodarstwa domowego, także w okresie emerytalnym.

Nastąpią korekty w realizacji Wokri, a ty nie rób tak, jakbyś już wiedział jak i przede wszystkim dlaczego banki i konsumenci mają rzeczywistą korzyść z Wokri. Regulacje rynku - pierwotnie w interesie konsumentów - nie są pożądane przez banki, a już na pewno nie przez konsumentów! A czy wiesz dlaczego? Konsument teraz jeszcze mniej rozumie to, czego banki wbrew własnej woli wymagają od konsumentów!! Koniec.

Napisany przez Daukind

W zasadzie nic! Liczy się cały dochód gospodarstwa domowego, także w okresie emerytalnym.

Bingo. Jak więc wygląda całkowity dochód w okresie emerytalnym?

Edycja: Rozumiem, że ograniczenia na rynku nie podobają się doradcom finansowym. Rozmiar rozdzielanego ciasta staje się coraz mniejszy.

Napisany przez NaTwoim13
@Daukind Jestem zawsze gotowy do pewnego czasu, aby cię zatrzymać, abyś się wygłupił, ujawniając siebie i swoje podejście. Dziękuję za to. Na razie wycofuję się z tego wątku, aby nie odpowiadać na twoje zdanie. Na koniec tylko jeszcze to, kredyty - które wydaje się, że potępiałeś - są ważne dla gospodarki narodowej i dla naszych dochodów i wydatków. Proszę, pozostań wierny swojemu kursowi, nie korzystając z nich, ale oszczędź szczerze ludzi szukających pomocy i pytających, od twoich bezcelowych odpowiedzi na pytania, które nie zostały nawet zadaszone, i nie wymyślaj problemów, gdzie na razie ich nie ma, a być może na szczęście nie pojawią się, ponieważ konsumenci informują się, uświadamiają i korzystają z pomocy.

Napisany przez topenga79
Plus prowizja maklerska

Mężczyzna zarabia 3000€
Kobieta 1000€

Napisany przez lilomo
Brzmi dla mnie niespójnie. Mężczyzna jest głównym źródłem dochodu i przechodzi na emeryturę, gdy dziecko zaczyna studia lub coś podobnego. Czy kobieta zdobyła kwalifikacje umożliwiające jej zarabianie znacznie więcej pieniędzy? Mamy podobną sytuację, mam 30 lat, mąż 52. Dlatego finansuję wszystko sama, a jego dochody nie są uwzględniane. Sama zarabiam więcej niż wy oboje, ale nasz limit zawsze wynosił 200 000. Nawet z waszymi warunkami, prawdopodobnie można jakoś zdobyć prawie 400 000 €, ale proporcje nadal dla mnie nie brzmią zdrowo.

Napisany przez Daukind
Brzmi nieźle. Noel nie pożyczyłby obu środków, ale oczywiście z chęcią znajdzie bank, który mimo to zechce pożyczyć pieniądze za normalną prowizję rynkową.

Napisany przez Maria1976
@ Daukind Mówisz mi prosto z duszy......

Napisany przez NaTwoim13
@maria1976
@daukind

Mir gefällt eure Harmonie

Ponadto należy doliczyć opłatę dla pośrednika

Mężczyzna zarabia 3000€
Kobieta 1000€

Oznacza to, że łączne koszty wynoszą prawie 440 000 EUR, a zapotrzebowanie na kredyt wynosi około 380 000 EUR.
Jeśli kobieta nie będzie w stanie w ciągu najbliższych lat zarabiać znacznie więcej, to nic z tego nie wyjdzie.

Przy raty w wysokości 1425 EUR i 15-letnim okresie wiązania (przyjmując 2% oprocentowanie i 2,5% spłaty kapitału), pozostaje zaległa kwota w wysokości 213 000 EUR.....

To mieszkanie jest dla Was zdecydowanie zbyt duże...

@Topenga, przy wynagrodzeniu netto 4000 EUR i planowanej raty w wysokości 1300 lub 1400 EUR moim zdaniem możliwe będzie sfinansowanie tego.
Oczywiście trzeba również uwzględnić dochód emerytalny od 67. roku życia ze względu na pracę.
Jak na to patrzysz? Jaki jest obecny stan dochodu emerytalnego od 67 roku życia u głównego zarabiającego?

Napisany przez topenga79
Kobieta pracuje na część etatu, dlatego jej pensja jest niska. Później przechodzi na pełny etat, a pensja wynosi około 1.700€ netto, emerytura mężczyzny to około 2000€

@topenga79, z mojego punktu widzenia powinno to być wykonalne.

Napisany przez NaTwoim13
Muszę poprzeć Bankkaufmann und ponownie zauważyć, że niektórzy tutaj nadają swoje zdanie bez znajomości tła, co sprawia, że zastanawiam się, skąd wzięło się takie podejście.

TA nie ma kredytów, 65 000 euro kapitału własnego, małe dziecko - co już pozwala przypuszczać niższe dochody kobiety, przynajmniej trzeba było o to zapytać, odpowiednie łączne dochody, czynsz nie jest niski, ale pozwolił na oszczędzanie kapitału własnego, czy planowanie rodziny z dzieckiem już się zaczęło bądź nawet zostało zakończone.

Nikt nie zadaje istotnych pytań dotyczących zdolności kredytowej i postawy TA wobec tego planu, ale ogólnie powiedziano, że jest za drogo, nie można, nie wiem co jeszcze. Szczególnie Daukind ze swoimi mówieniami o prowizji i sprawach, które tutaj nie pasują. Daukind, jedno do twojej bzdury, po pierwsze nie pomagasz tutaj w niczym, ujawniasz się jako zazdrosny. Z jednej strony wobec tych, którzy zarabiają pieniądze w tej branży, a z drugiej wobec tych, którzy kupują nieruchomość i mogą sobie na to pozwolić, co tobie widocznie jest odmówione. Swoje pieniądze dałbym raczej tej rodzinie niż tobie, nawet nie znając szczegółów twojej zdolności kredytowej. Twoje podejście do tego wszystkiego uniemożliwiłoby mi nawet wydanie ci centa bez potrzeby dalszych informacji.

Jeśli TA co roku dokonywałby dodatkowej spłaty w wysokości 3000 euro - co może zrobić, ponieważ otrzymuje 13. pensję - pozostały dług w ciągu 20 lat wyniósłby 93 000 euro. Przyjmuję tutaj stopę procentową na 339 000 euro wynoszącą 2,25 % na 20 lat, przy bieżącej wysokości spłaty 2%. KfW traktuję osobno z kwotą 50 000 euro. Opcje zmiany wskaźnika spłaty - na wypadek gdyby kobieta ponownie zaczęła pracować na pełny etat - pomijam.

Czy to teraz jest plan, na który można bez dodatkowej wiedzy ogólnie powiedzieć, że to jest zbyt duże wyzwanie dla was? Czy to plan jest nierealistyczny i ogólnie powinno się od tego odradzać?? Oczywiście wymaga to dalszych przemyśleń, obliczeń i wskazówek, ale na ogół nie można mówić, że zbyt drogo, zbyt duże wyzwanie??

Pomijam tutaj fakt, że księżyc może spaść na ziemię!

Napisany przez Daukind
Drogi Noelmaximie,

jedynie w tym wątku wskazałem, że zgodnie z Wokri, szczególnie w przypadku wieku mężczyzny, pytanie o podział dochodu, zwłaszcza oczekiwanej emerytury, jest całkowicie uzasadnione. Nie tylko uzasadnione, ale nawet niezmiernie konieczne.

Nadal uważam, że plan przedstawiony tutaj nie jest zdrowy. Ale to niech będzie mi obojętne.

Twoje absolutnie nieodpowiednie i w dodatku całkowicie błędne oceny mojej zdolności kredytowej czy sytuacji mieszkaniowej zostały już zakazane przez moderację, więc po prostu odpuść i lepiej zajmij się kolejną prowizją, aby lodówka znów była pełna.

Napisany przez Ex-Studentin
Mój ojciec w wieku około 50 lat również sfinansował nieruchomość. Brak podwyżek wynagrodzenia, walka w sądzie o świąteczne premie, które nagle przestały być wypłacane... W wieku 60 lat otrzymał wypowiedzenie. Teraz, mając 66 lat, emerytura jest niższa, niż się spodziewał. Wszystkie polisy ubezpieczeniowe zostały anulowane, aby zachować Dom.

Tak kuszące jak jest budowanie gniazda, jako córka mogę powiedzieć tylko tyle: Miło jest dorastać w własnym domu, ale to głupie, jeśli rodzice muszą się pochylać do końca życia. Gdy wasza mała wyjedzie za 15 lat na studia w świat, duża posiadłość może wam się niewiele przydać.

Planujecie jeszcze więcej dzieci? Czy może wystarczy parter z ogrodem do użytku? Jestem sama fanką nieruchomości, ale nie można pozwolić, żeby ta jedna chęć ślepała.

Napisany przez NaTwoim13
@Daukind

Powoli zaczynasz mnie strasznie irytować...

Zostaliśmy wezwani do zachowania obiektywizmu i rzetelnego postępowania, niczego więcej. Nigdy nie było mi tu niczego zakazane i nie będzie, ponieważ nie daję powodów do takiego działania.

Przestań już swoje głupie narzekanie na prowizje, to denerwujące, czy pracujesz za darmo? Myślisz sobie - skoro masz pracę - kto cię płaci i za co? Gdyby przez moje działania tutaj zniecierpliwieni i źle doradzający klienci i pytający chcieli to pisać, ok, ale nie ciągle TY! To denerwujące!! Czy kiedykolwiek przeczytałeś tutaj, wśród licznych rodzin, którym miałem przyjemność towarzyszyć w ich projektach, choć jeden negatywny komentarz? Jeden? A co z klientami tutaj, którzy szukając mnie w internecie, mogliby ujawnić negatywne doświadczenia dla wszystkich, czy coś takiego istnieje?

Nie przeczytasz tam dobrego komentarza i wiesz dlaczego? Bo tego nie życzę i wzywam rodziny, aby nie opowiadały o tym tutaj.

Jeśli uważasz, że projekt jest zbyt ryzykowny, nie zostanie zatwierdzony lub chcesz go odradzić, to rób to, ale nie mieszaj mnie w to! Projekt może być zdrowy, jeśli dalej i indywidualnie zajmiesz się danymi i sytuacją wyjściową - co muszę zrobić ze względu na swoje stanowisko. Nie da się tego ocenić uogólniająco i jeszcze raz - tutaj nie zostanie złożone żadne zobowiązanie!

Po prostu przestań z nonsensownymi i głupimi narzekaniami na prowizje, czytaj to co piszę i reaguj na to merytorycznie, wtedy będziemy mieli podstawę.

Może jeszcze na temat Wokri. Spowoduje to, że ci, którzy starają się wyłącznie na zakończenia i nie chcą uwzględniać interesów klientów - aby użyć twojego języka - będą mieli trudniej zmuszać klientów do finansowania z własnych interesów. To dobrze. Wokri jest miejscami chaosem, zarówno dla klientów, jak i dla banków, i na pewno zostanie jeszcze skorygowana, ale jeszcze przed Wokri to nie pośrednicy zatwierdzali finansowanie, ale banki, i z pewnością nie każdy był i jest dofinansowywany, tak było i tak zostanie. Wnioskowanie o finansowanie, tutaj raczej pytania na ten temat, ale - zwłaszcza z tak dobrymi danymi klienta z tego wątku - nie powinno być odrzucane... wcale, nie, przesadzacie, jesteście szaleni, ani nawet zbyt apodyktycznie, ale odpowiadając na pytania zadającego pytanie. A jeśli chcecie dzielić się doświadczeniami o tym, jak coś się kiedyś zdarzyło, jak coś mogłoby się udać, dlaczego coś nie wyszło wtedy i gdzie (prawie jak dyskusja czy kłótnia w wątku), to róbcie to, to także może być pouczające, ale ja nie mam zamiaru doraźnie doradzać TA na podstawie kilku informacji, uprzedzając ich lub sugerując rzeczy, które w ogóle nie leżą w gestii TA, nie mówiąc już o życiu. Próba wyciągnięcia z tego tylko aspektów biznesowych jest irytująca, bo większość TAs nie jest aż tak głupia, jak czasami przedstawiacie. Potrafią dobrze ocenić swoją sytuację i podejmować odpowiednie decyzje, które są dla nich odpowiednie. Jeśli mogę wnieść fachowy i obiektywny wkład, oferując dobre warunki - co jest ustalone - to możemy rozmawiać o wynagrodzeniu za wykonaną pracę, ale nie poprzez zakładanie wątku i ocenę sytuacji czy konkretne odpowiedzi dla TA!!!

Czy teraz jest to plan, który można jednoznacznie nazwać zbyt dużym bez dalszej wiedzy ogólnej? Czy to plan jest nierealistyczny i ogólnie odradza się? Oczywiście, wymaga to dalszych przemyśleń, obliczeń i wskazówek, ale ogólnie to nie działa, zbyt drogie albo zbyt duże??

Tak więc,
z jednej strony pytałem wyraźnie, czy kobieta będzie później zarabiać więcej........ Z drugiej strony zawsze interesujące jest, jak pośrednicy kredytowi tutaj malują przyszłość tak pięknie. Wszystko będzie piękne, jeśli to i tamto się wydarzy...

Negatywne strony chyba chętnie się pomija?

Jeśli sytuacja polega na tym, że ON jest urzędnikiem, a ONA również, to mniej miałbym obaw, ponieważ, jak słusznie zauważono, sytuacja wyjściowa jest dość dobra, dobra współczynnik wkładu własnego, brak długów.

Mam nadzieję, że ta emerytura w wysokości 2 000 EUR dla Niego jest realną wartością, to stanowiłoby 67% obecnego czystego dochodu.
Problem widzę raczej w tym, że w przyszłych latach, w przypadku bezrobocia Jego, być może byłoby trudno znaleźć nową pracę (niestety w tym wieku), jednak istnieje znaczący pozostały dług. To samo dotyczy sytuacji, gdy ONA z jakiegoś powodu nie będzie mogła już pracować na pełen etat.

To nie są scenariusze straszne, ale raczej nieco niemożliwe dalsze wydarzenia życiowe. Zdrowa finansowanie powinna polegać na tym, że w Fazie Aktualnej, jeśli ta pozostanie bez zmian, można spłacić pożyczkę I W ustalonym czasowo okresie problemowym (zasiłek dla bezrobotnych/zwolnienie lekarskie itp.) nadal można spłacać raty.

Dlatego uważam, że celowana suma tutaj byłaby na pewno jakoś finansowalna matematycznie, ale z dużym ryzykiem.

Napisany przez brainy
Kupienie nieruchomości za około 400 tys. EUR i mając 50 lat jest finansowo trochę trudne, zwłaszcza nie w ciągu pierwszych 15 lat, ale później...

Warto koniecznie mieć solidne zabezpieczenie emerytalne, czy to w postaci wysokiej dodatkowej renty firmowej, czy przewidywanego spadku.

Jeśli już miałeś podział majątku emerytalnego w ramach obowiązkowej emerytury lub zacząłeś pracować późno, nie ryzykowałbym.

Napisany przez NaTwoim13
Teraz zbliżamy się do sprawy nieco bardziej, lub będziemy jej bardziej sprawiedliwi.

Wszystkie te sprawy muszą być poddane wnikliwej analizie; znając odpowiedzi, można zajmować stanowisko wobec ryzyka. Co do sensu czy nonsensu takiego przedsięwzięcia, nie powinno się jednak wydawać osądów, ponieważ każdy ma własne potrzeby, życzenia i oczekiwania.

@brainy, być może autor wątku na forum w ogóle nie planuje spłacić pożyczki w ciągu swojego życia.
W atrakcyjnych lokalizacjach (Berlin) nieruchomość zazwyczaj zawsze można również sprzedać.
Na przykład po zakończeniu okresu wiązania oprocentowania, jeśli plany uległy zmianie.

Napisany przez brainy
@Bankkaufmann: Masz rację! Niektórzy zachowują się bardziej odpowiedzialnie, inni po prostu chcą się dobrze bawić i zamawiają Porsche, jak tylko uzbierają zaliczkę. Każdy jest inny.

W Berlinie ceny wzrosły prawie trzykrotnie w ciągu ostatnich lat! Czy tak jest w całym kraju?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata