Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy dotyczące surowców, metali szlachetnych i metali.

Re: Co sądzicie o tego rodzaju planach oszczędnościowych w złocie i srebrze?

Napisany przez rebrun
Chcę nieco zreorganizować moje istniejące majątki. Mam dużo pieniędzy ulokowanych w BSV i książeczkach oszczędnościowych oraz w skarbonce w Sparkassen. Tak samo moja mama. Kiedyś było to w porządku, ale dziś to już nie jest tak dobre, żeby mieć wszystko rozłożone w euro, skoro nic to już nie przynosi. Dlatego już zainwestowaliśmy 80 000 euro w nieruchomość dla mnie i mojej rodziny. Teraz planujemy po cieżkich rozważeniach spłacić to z własnych środków. Mam aktywny kontrakt oszczędnościowy BSV LBWest (kwota oszczędności 20 000 euro), który nie będzie gotów do przeznaczenia najwcześniej do 2020 roku, wpłacam do niego 43 euro miesięcznie. Ponieważ nie będę teraz brał kredytu, w przyszłości nie będę miał zobowiązań związanych z zakupem nieruchomości. Dlatego chciałbym ponownie budować oszczędności, ale już nie tak bardzo w euro. Mam jeszcze jedną książeczkę oszczędnościową z saldo 5 000 euro. Rozważam regularną wpłatę w wysokości 200 euro, co można nazwać małym czynszem. Część pieniędzy ma trafić na książeczkę oszczędnościową na remonty itp. Posiadam jeszcze dwa konta oszczędnościowe, na które wpłacam raz 25 euro, a raz 100 euro. Mają one termin wygaśnięcia za 25 lat (już od 10-11 lat) i oferują oprocentowanie 1,5% i 1,7%, a także premię, która zaczyna się od 3% i co roku wzrasta. W ostatnich 8 latach dostaję nawet premię w wysokości 100% lub 50% salda oszczędnościowego w skali roku. Moja mama ma jeszcze około 35 000 euro w skrytce i chce zostawić je tam jako rezerwę (takie sposoby starej osoby). Posiadam również apartament (wynajmowany i opłacany) oraz Dom (w którym mieszka moja matka za darmo, również opłacany). Mój ojciec mieszka osobno od mojej mamy, również w mieszkaniu z ogrodem (opłacane). Mówiąc krótko, już teraz mamy dobrą bazę na starość. Jestem urzędnikiem państwowym na całe życie, więc nie muszę obawiać się bezrobocia. Trochę poczytałam o samowystarczalności/przetrwaniu w sytuacji kryzysowej od Marion i Michaela Grandta (autorzy książki Upadek bankructwa państwa!, może którzyś z Was ich znają) i tam sugerowało się kupno złota i srebra na wypadek kryzysu. Teraz myślę o zbudowaniu rezerwy metali szlachetnych i natknąłem się na stronę oferującą następujący plan oszczędnościowy: Plan oszczędnościowy w złocie i srebrze - wpłacasz 50 euro miesięcznie, a kiedy uzyskasz odpowiednią kwotę, odbierasz sztabkę. Nie mam dokładnego opisu, ale oto link do strony: https://www.goldsilbershop.de/gold-silber-sparplan.html Co myślicie o takim planie oszczędnościowym? Co polecacie - złoto czy srebro? Mając na uwadze możliwość rzeczywistej płatności nimi? Patrząc na płynność gotówkową, jakie wielkości powinnyśmy kupować? Ze sztabką trudno wróżyć z bramek czy zapłacić za bułki Albo HaHa! I nie, nie mam histerii związanej z końcem świata, po prostu uważam, że mogę teraz pozwolić sobie na inne rzeczy, które być może nigdy nie nadejdą. Dla mojej córki, która ma jeszcze dużo czasu na korzystanie z nich.

Napisany przez xlarge
Kupować alkohol/papierosy/konserwy?

Napisany przez Cici

Po przemyśleniach dotyczących kredytu, wszystko będzie teraz opłacone z własnych środków.

Nie jestem pewien, czy dobrze zrozumiałem sytuację finansową. W każdym razie proponowałbym najpierw wpłacić jak najwięcej na spłatę kredytu, z zachowaniem odpowiednio dużej rezerwy gotówki, o ile dodatkowe wpłaty są dozwolone. Dzięki temu osiągnięta rentowność (czyli oszczędzone odsetki) będzie dla ciebie wolna od podatku i bez ryzyka.

Nie mam dokładnego opisu, ale oto strona: "https://www.goldsilbershop.de/gold-silber-sparplan.html"
Co sądzicie o takim planie oszczędnościowym?

Co najmniej dostawca jest wiarygodny. Pytanie brzmi, czy w razie czego faktycznie masz dostęp do swojej własności. Na przykład państwo może zakazać dostawcy wydawania złota i skonfiskować twoje złoto w razie wprowadzenia zakazu posiadania złota. Jeśli chcesz korzystać z metali szlachetnych jako środka płatniczego, zalecam, abyś sam gromadził pieniądze i regularnie kupował mniejsze monety srebrne (1 oz Philharmoniker/Maple Leaf/American Eagle/itp.) i przechowywał je w domowym sejfie.

Jeśli nowoczesna sieć komunikacyjna nie ulegnie awarii, w takim kryzysie kryptowaluty (Bitcoin itp.) będą również odgrywać pewną rolę jako środki płatnicze. Technicznie nie dla każdego, być może warto trochę się zaznajomić z tematem i ocenić, czy to jest coś dla ciebie.

I nie, nie mam histerii na temat końca świata, ale myślę, że teraz mogę sobie pozwolić na pokrycie innych rzeczy, które może nigdy nie nadejdą. Również dla mojej córki, która ma jeszcze wiele czasu, aby z tego skorzystać.

Jeśli chodzi o długoterminowe inwestycje (15 lat i więcej), powinieneś również uwzględnić w swoich planach przypadek braku kryzysu. Zjawiska epokowe na rynkach finansowych są historycznie znacznie rzadsze niż wzrost gospodarczy i związane z tym zwyżkowanie rynków akcji. Dlatego oprócz instrumentów zabezpieczających warto rozważyć np. plan oszczędnościowy w szeroko rozpowszechnione fundusze akcyjne.

Napisany przez rebrun
Cici:
Twierdziłaś, że wszystko opłacę ze swoich środków, czyli nie biorę kredytu! Twoja odpowiedz teraz nie pasuje, czy źle cię zrozumiałem?? Przecież nie ma spłaty kredytu, wszystko będzie opłacone ze swoich środków.
Myślałam też o akcjach, ale po prostu jeszcze za mało o nich wiem, dlatego chcę to zrobić dopiero za kilka lat. Na razie chcę kupić i odnowić nieruchomość.
Ale po co inwestować w akcje, jeśli jak w Grecji banki zamykają się i nie dostajesz nic? Nie możesz wypłacić pieniędzy z bankomatu. Nie jest takie nierealne, że i my możemy mieć tego rodzaju problemy.

Napisany przez rebrun
xlarge:
Masz rację, to są najlepsze środki wymiany. Ale papierosy schnieją z czasem. Po prostu nie są trwałym rozwiązaniem.
W Niemczech w 2009 rząd zalecił swoim obywatelom, aby zaopatrzyli się w zapasy na 14 dni (żywność, baterie, świece itp.), więc nawet nasz rząd przyjmuje taką możliwość.

Napisany przez Cici

Przecież zacytowałeś mnie mówiąc, że wszystko opłacam z własnych środków, więc nie biorę kredytu! Twoja odpowiedź teraz nie pasuje do kontekstu, czy źle Cię zrozumiałem?? Przecież nie ma spłaty zadłużenia, bo wszystko jest płatne z własnych środków.

Przepraszam, przeczytałem to zupełnie źle. Po prostu zignoruj mój komentarz.

Ale co z akcjami, jeśli banki zamknięte jak w Grecji i nie możesz nic wypłacić? Na bankomacie nie da się wyciągnąć pieniędzy. Nie jest nierealne, że i my będziemy miała kiedyś takie problemy.

Wypłaty gotówki nie mają początkowo wiele wspólnego z akcjami. Banki w Grecji wtedy nie zawiesiły całkowicie swojej działalności, lecz ograniczono wypłaty gotówki aby zapobiec ucieczce kapitału. Usługi przelewów krajowych i zagranicznych nadal działały normalnie, czyli płatności kartami nie były dotknięte. I chyba obroty wewnętrznego handlu akcjami w Grecji szły wtedy w miarę normalnie, ale zdecydowanie mniej płynnie, ponieważ zlecenia zagraniczne nie były przekazywane.

Oznaczałoby to, że w podobnej sytuacji w Niemczech nadal mógłbyś kupować lub sprzedawać akcje, być może bez zagranicznych/bez poza UE/co tylko UE/cokolwiek. Z pieniędzy z tego mógłbyś korzystać, być może tylko nie jako gotówkę. Jeśli jednak znajdziemy się kiedyś w Niemczech w takiej sytuacji, to być może nie będziesz musiał się już martwić o gotówkę.

Ale jak już wspomniałem, akcje nie są przewidziane do planowania katastrof, lecz raczej dla (znacznie bardziej prawdopodobnego) kontynuowania wszystkiego tak jak dotychczas. Po prostu spójrz na historię rynków akcji przez ostatnie dwa stulecia, a następnie zdecyduj, czy oczekujesz kryzysu gorszego niż wszystko, co wydarzyło się w tym czasie. I zastanów się, czy właściciele nieruchomości lepiej radzili sobie w ostatnich dużych kryzysach. Po drugiej wojnie światowej wszyscy dostali na przykład solidne kredyty hipoteczne.

Napisany przez rebrun
Jeśli miałby wybuchnąć nowy światowy konflikt, można tylko mieć nadzieję, że do tego nie dojdzie, i tak liczy się tylko umiejętność! Jeśli potrafisz polować, będziesz miał się lepiej niż ci, którzy zainwestowali tylko w różne inwestycje. Podobnie ci, którzy potrafią bronić swojego majątku. To można przeżyć tylko przez inwestycję w wiedzę. Ale na razie nie chcę nawet myśleć o takich scenariuszach. Jednak w przeszłości ci, którzy udowodnili, że posiadają określone grunty, mieli je przywrócone po wojnie. Tak było nawet wtedy, gdy NRD ponownie do nas dołączyła. Wtedy roszczenia skradzionych osób ponownie stały się ważne, a niektórym rodzinom arystokratycznym na przykład ich ziemie zostały zwrócone. Nawet w Grecji ludzie nie byli wywłaszczani, ale pozbawiano ich możliwości swobodnego dysponowania. Jak już zauważyłeś, handel akcjami nadal trwał. Ale mimo to ciekawi mnie, czy lepiej jest tam kupić złoto czy srebro, i jakie nominały w tym mają sens?? Może lepiej małe monety? Tak czy inaczej, nie da się przewidzieć, czy w ogóle kiedyś będą potrzebne.

Napisany przez capital
Od dłuższego czasu stawiam na złoto i uważam, że jest to najbezpieczniejsza opcja.

Napisany przez MC Muffin
Złoto jest moim zdaniem niezbędne w zrównoważonym portfelu inwestycyjnym w wysokości 5%-10%, najlepiej w postaci monet inwestycyjnych, ale istnieją również fundusze ETF itp.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Nie kupowałbym ETF-ów, ale tylko prawdziwe fizyczne uncje, gdzie fizycznie widzi się, że są one obecne. Nawet jeśli są przechowywane w skrytce.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata