Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Przenieść rentę Riestera z Allianz do Ergo.

Napisany przez davidoof
Cześć ludzie,

mam nadzieję, że ktoś mi pomoże.

Mam następujący problem: próbuję przenieść pieniądze z mojego Riesterrente z Allianz do Ergo, aby nie stracić państwowych dotacji. Ergo rzekomo nie oferuje przekazywania pieniędzy, a Allianz twierdzi, że są do tego zobowiązani z mocy prawa. Może mieć rację tylko jedno z nich.

Kto może pomóc?

Pozdrowienia, David

Napisany przez Matthew Pryor
Każdy dostawca musi przyznać klientowi prawo do przeniesienia salda umowy do innego przedsiębiorstwa. To jest jedno. Jednak żadne przedsiębiorstwo (w tym przypadku Ergo) nie jest zobowiązane do chęci posiadania pieniędzy klienta. Innymi słowy: Allianz się myli.

Napisany przez EasyD
Miej na uwadze, davidoof, czy w ogóle warto zastanawiać się nad sensem zmiany? Szczególnie jeśli pozostają w tym samym systemie. Jaka jest korzyść z tego dla Ciebie?

Należy również pamiętać, że nowa umowa będzie wiązała się z nowymi kosztami zakończenia.

Napisany przez davidoof
To ma pewien sens z jednej strony.

Umowa z Allianz nie była zbyt dobra.
Zamiast 10 lat wypłaty dla dziecka w razie śmierci, tylko 3 lata.
Moment przejścia na emeryturę był nieco za późny.
Trochę mniejsze oprocentowanie, ale za to bez ryzyka.

Napisany przez Matthew Pryor
Trochę mniejsze oprocentowanie, ale za to bez ryzyka.

Brzmi jak „klasyczne” ubezpieczenie emerytalne. Czy w Ergo byłoby to inaczej? Jeśli tak, wyjaśnij proszę, dlaczego zakładasz, że nowa umowa powinna przynieść lepsze korzyści, czyli „więcej odsetek”?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata