Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czas egzaminu i przetwarzania DSL

Napisany przez Leni
Cześć wszystkim, mam krótkie pytanie. Otrzymaliśmy zgodę DSL Bank na nasze plany 2 miesiące temu. Niestety agent nagle sprzedał nieruchomość innemu, oferującemu wyższą cenę, nie informując nas. Złożyliśmy odwołanie od umów itp. i zrobiliśmy wszystko. Znaleźliśmy teraz nowy obiekt. Wszystko pozostaje takie samo, także miesięczne obciążenie. Nieruchomość jest porównywalna, cena zakupu jest wyższa o 5 tys. EUR, ale o 5 tys. EUR mniejsze są koszty remontu. Umowa z agentem była przedyskutowana, potwierdzone były dokumenty zarobkowe. Czy DSL Bank znowu wymaga minimum 11 do 14 dni (Kolonia) czy sprawdzi tylko nowy obiekt. Pod względem ekonomicznym wszystko pasowało ostatnim razem. Czy ktoś może mi pomóc? Nasz pośrednik nie wiedział dokładnie. Dziękuję.

Napisany przez NaTwoim13
Oczywiście, proces musi zostać ponownie złożony w DSL Bank. W DSL Bank składasz ofertę bankowi, którą pośrednik przedstawia poprzez portal, gdzie może od razu obliczyć ofertę umowy na podstawie punktacji. Wymaga to wprowadzenia wszystkich danych, następnej punktacji, twojego podpisu i weryfikacji wiarygodności przez bank.

Czy masz presję czasu ze względu na zgodę ze strony sprzedawcy/pośrednika? Czy nie ma szybszych alternatyw w wyborze banku? W DSL Bank liczby podane w raporcie mogą różnić się od wartości samej nieruchomości.

Kolejna niepowodzenie z powodu szybszej reakcji kogoś innego byłoby bardzo irytujące.

Napisany przez Leni
Kiedy dokumenty są kompletnie złożone i znajdują się w DSL. Myślałem, że może odpowiedni pracownik zobaczy, że otrzymaliśmy zgody 2 miesiące temu i nic się nie zmieniło, dzięki czemu proces będzie nieco szybszy. To była moja wizja ;-)

Powiedzieliśmy już maklerowi o tym i nie naciska zbytnio.

Napisany przez NaTwoim13
Nie, wszystko nowe, wszystko aktualne. Możliwe, że wiele rzeczy uległo zmianie (egzekucje, urlop macierzyński, utrata pracy), a ponadto ta preferowana przez Pana/Panią bank nie istnieje już.

W przypadku brakujących dokumentów w DSL Bank, jeśli nie zostaną one dostarczone w ciągu 4-5 dni, wielu pośredników zaczyna wszystko od początku, zwłaszcza w przypadku cofnięcia i złożenia nowego wniosku.

Jeśli mają Państwo czas, to nie ma problemu. Ja jako pośrednik chyba zaoferowałbym alternatywę, ponieważ istnieje wiele innych opcji poza DSL Bank - chociaż wybór DSL Bank jest w porządku, jeśli ma się czas i cierpliwość.

Napisany przez Leni
Mamy wszystko złożone na nowo w sprawie DSL. Aktualne dokumenty itp. Myślałem, że mimo to można jakoś odnieść się do poprzedniego wniosku i skrócić czas jego rozpatrzenia. Nawet w przypadku odwołania dane o nas powinny być dalej dostępne w systemie.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Leni, w przypadku ponownego złożenia wniosku karty zostaną jednak ponownie wymieszane. Prawdopodobnie masz teraz innego pracownika banku DSL, który zajmuje się Twoją sprawą.
Moim zdaniem proces zajmie tyle samo czasu.

Napisany przez NaTwoim13
Wtedy mam nadzieję, że wszystko uda się zrealizować w wyznaczonym czasie i sprzedawcy okażą cierpliwość. Mam również nadzieję, że nie będzie konieczne wykonanie ekspertyzy, co mogłoby opóźnić proces decyzyjny o kolejne dobre 2 tygodnie.
W DSL Bank Berlin obecnie mam tylko 5 dni na przetworzenie wniosku, co bardzo mi odpowiada, aby uniknąć tych wkurzających dyskusji z pośrednikami i sprzedawcami, zwłaszcza po zrealizowanej pracy i otrzymanej zgody niepotrzebnie tracić czas, ponieważ nieruchomość została w międzyczasie sprzedana komuś innemu.

Napisany przez Mirlor
Decyzja DSL Bank przez pośrednika została już telefonicznie zatwierdzona, kiedy przyjdzie umowa?
Nasza aplikacja kredytowa została złożona około 2 tygodnie temu i została przeanalizowana przez pracownika DSL, otrzymaliśmy telefon od naszego pośrednika, że kredyt został zatwierdzony, ale moje imię zostało źle napisane w aplikacji, więc mój pośrednik wysłał nową aplikację, którą sprawdziłem, podpisałem i odesłałem. Nowa aplikacja była już następnego dnia w skrzynce pocztowej, więc poszło to szybko. Mój pośrednik powiedział, że umowa została już zaakceptowana i sprawdzona, co oznacza, że po złożeniu wniosku teraz zostanie tylko przygotowana umowa i odesłana do nas. Ponieważ w przyszłym tygodniu czwartek musimy być już u notariusza, pytanie brzmi, jak długo naprawdę może potrwać przesłanie umowy?

Napisany przez NaTwoim13
W banku DSL Bank żaden kontrakt nie jest już pisany, ich oferta kredytowa staje się umową. Raczej powinni już dawno - gdy kredyt został zatwierdzony - otrzymać list z akceptacją/zobowiązaniem oraz formularze do wpisu hipotecznego!

Czy pośrednik nie przekazał im tego? Dlaczego piszą lub mówią o umowie? Zawsze zastanawiam się, jak źle poinformowani są klienci, którzy złożyli lub składają wniosek za pośrednictwem pośrednika.

Napisany przez Mirlor
Dane były ostatecznie sprawdzone przez DSL BANK w zeszły czwartek, a dopiero wtedy połączono telefonicznie pośrednika i poinformowano go, że kredyt został zatwierdzony i że musimy ponownie podpisać wniosek/umowę, ponieważ wystąpił błąd w imieniu. Następnego dnia, czyli w piątek, otrzymaliśmy wniosek/umowę, którą po ponownej weryfikacji natychmiast podpisaliśmy i odesłaliśmy. W liście napisano, że to jest zmieniona umowa kredytowa, proszę ją podpisać i odesłać z powrotem... i telefonicznie mówiono o umowie, jednak na dokumencie widnieje wniosek o kredyt, a nie umowa kredytowa, co mnie nieco zdezorientowało. Myślę, że wniosek o kredyt dotrze w poniedziałek i zostanie natychmiast dostarczony do DSL Bank, a następnie otrzymamy pisemne zatwierdzenie. Ale tak, ma Pani rację, jestem bardzo zdezorientowany, ponieważ mam wrażenie, że nie otrzymuję szczegółowych informacji, a jedynie pobieżnie, więc muszę samemu jeszcze raz zbadać sprawę, ponieważ czuję się przez to niepewnie :-(

Napisany przez NaTwoim13
To jest właśnie cel tego forum, jednak irytuje mnie, gdy konsumenci nie są właściwie poinformowani, co dotyczy zarówno inwestycji życiowej, jak i wymagań stawianych nam pośrednikom. Jeśli wszystko miało miejsce dopiero w czwartek lub piątek, proszę o cierpliwość, ponieważ bank również potrzebuje 3-4 dni. Nie, nie otrzymają Państwo nowej umowy, wniosek zostanie potwierdzony przez pismo akceptacyjne do umowy. Czy Interhyp był pośrednikiem??

Napisany przez Mirlor
Nie, pośrednik poznałem dzięki moim znajomym. Wkrótce znów będzie u mnie, wtedy powiem mu, że nie podobała mi się pewna część komunikacji. No cóż, teraz poczekamy, kiedy przyjdzie decyzja, jestem ciekawy.

Dzięki :-)

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Mirlor, na umowie kredytowej - gdy jest wydrukowany przez pośrednika - na pierwszej stronie na górze jest napisane Wniosek o kredyt. Zgodnie z ustawą o kredycie konsumenckim jest to dozwolone. Po sprawdzeniu dokumentów bank DSL zaakceptuje ten wniosek i podpisze umowę w linii podpisu. Ta linia znajduje się poniżej twojego podpisu. Dodatkowo otrzymasz bezpośrednio od banku DSL - bez pośrednika - pismo. Dlatego to proste. Jeśli bank DSL wysyła ci wiążącą umowę kredytową, otrzymasz też odrębne pismo od banku DSL. Wtedy łatwo możesz sprawdzić, czy list przychodzi z placówki banku DSL czy od pośrednika. Jeśli od pośrednika, to oczywiście bez pisma od banku DSL.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata