Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Spłata wczesna pożyczki mieszkaniowej z przypisaną umową oszczędności mieszkaniowej. Koszty?

Napisany przez Makis1983
Cześć wszystkim,

obecnie jest trochę trudno dodzwonić się do BHW, a najbliższy doradca mieszka około 20 km od mojego miejsca zamieszkania. Zanim tam się wybiorę, chciałbym zapytać tutaj, co mnie tam może spotkać.

Moja sytuacja: Około 9,5 lat temu kupiłem większe mieszkanie i sfinansowałem je kredytem budowlanym BHW Dispomaxx 4,25%. Po 7 latach doszło automatycznie do refinansowania na już wpłacony i wypłacony wówczas kontrakt oszczędnościowy budowlany (1,7%). Zrealizowano go więc około 2,5 lat temu. Moja sytuacja finansowa w ostatnich latach się poprawiła, i mógłbym swobodnie spłacić resztę kwoty około 32 tysięcy euro.

Moje pytanie brzmi: Czy czekają mnie tutaj wysokie opłaty za wcześniejszą spłatę? Jeśli nie, czy muszę uprzednio skonsultować przelew z BHW? Już teraz martwi mnie ta perspektywa.

Dziękuję serdecznie...

Pozdrawiam,

Joa

Re: Spłata wczesna pożyczki mieszkaniowej z przypisaną umową oszczędności mieszkaniowej. Koszty?

Napisany przez NaTwoim13
Kiedy umowa oszczędnościowa budowlana została przyznana, czyli nie była pośrednio finansowana, a teraz jest, mogą Państwo spłacić pożyczkę jednorazowo bez wcześniejszego powiadomienia. Wystarczy dokonać przelewu w wysokości pozostałej kwoty do swojego konta oszczędnościowego budowlanego.

Napisany przez Makis1983
Czym jest międzyfinansowanie? Niestety muszę zapytać, ponieważ nie jestem zbyt biegły w tym temacie. Minęło już 10 lat.

Napisany przez NaTwoim13
Umowa jest gromadzona przez pewien czas, a następnie zostaje przydzielona, a klient otrzymuje swoje środki i ewentualnie kredyt hipoteczny. Następnie spłaca się ten ostatni stałą ratą. Można również uniknąć oszczędzania, wówczas umowa zostaje uzupełniona albo zewnętrznymi funduszami, które są również finansowane, albo środkami własnymi w jednorazowej transzy. W takim przypadku kwota kredytu hipotecznego zostaje natychmiast zabezpieczona finansowo, a klient płaci odsetki pośrednie. również w tym przypadku przydzielanie następuje w pewnym momencie, a klient rozpoczyna spłatę kredytu hipotecznego. Nie można spłacić kredytu w trakcie finansowania pośredniego.

Napisany przez Makis1983
Więc jeśli dobrze widzę, to zdecydowanie jest to przyznana umowa oszczędnościowa na budowę, która w tej chwili jest spłacana z oprocentowaniem 1,9% (przepraszam, miałem jeszcze w pamięci 1,7%).
Wygląda na to, że to czysta jeszcze wymagająca spłaty umowa oszczędnościowa na budowę.
Obecna sytuacja wygląda tak:
Tarif
DV1

Stopa procentowa
1,900 %

Vertragssumme
225.000,00 €

Aktueller Kontostand
-32.196,78 €

Odsetki od kredytu w bieżącym roku
-730,46 €

Wpłata na spłatę kredytu