Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: pojęcia związane z emeryturą

Napisany przez bkbs
Cześć,
mam obecnie 27 lat, rozpocząłem pracę zawodową i obecnie zastanawiam się nad moją prywatną emeryturą. Ponieważ nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, potrzebuję kilku wyjaśnień pojęć, aby zrozumieć podstawy. Niestety, Google nie mógł odpowiedzieć na wszystkie moje pytania.
Gwarantowana kwota kapitału - czyli jest to suma pieniędzy, którą otrzymam niezależnie od tego, jak będzie rozwijała się gospodarka w przyszłości? Dlaczego gwarantowana kwota kapitału jest niższa niż to, co wpłaciłem w ciągu lat?
Możliwa całkowita kwota kapitału - czy jest to maksymalna kwota, jaką mogę otrzymać? Nic więcej?
Czy to samo dotyczy emerytury? Czyli gwarantowana emerytura i całkowita emerytura?
Nawet w przypadku funduszu emerytalnego mówi się o ustalonej możliwej całkowitej kwocie emerytury. Czy ta całkowita suma emerytury jest niezależna od rozwoju funduszy? Oznacza to, że jeśli fundusze będą tylko rosnąć, ubezpieczenie zatrzyma wszystko, co przewyższa zyski, a ja pozostanę przy całkowitej kwocie emerytury?
Dziękuję za wyjaśnienie pojęć i sposobu działania.

Napisany przez EasyD
Gwarantowane wypłaty kapitału oznaczają to, co piszesz. Jak wysoka jest ta gwarancja i czy w ogóle istnieje, zależy od produktu. Obowiązuje tu jednak zasada, że im wyższa deklarowana gwarancja, tym mniejsza szansa na wysoką stopę zwrotu.

Prognoza dotycząca możliwej całkowitej wypłaty kapitału jest oszacowaniem. Jeśli oprocentowanie lub wzrost wartości jednostek funduszu inwestycyjnego są niższe, wypłata będzie mniejsza. Natomiast jeśli są wyższe, otrzymają Państwo więcej. Zazwyczaj w propozycji powinni Państwo jednak znaleźć listę z różnymi obliczeniami, które dokładnie to pokazują.

To samo dotyczy renty z gwarancją oraz całkowitej renty.

Napisany przez bkbs
Dziękuję za informację. Oznacza to, że jeśli w całkowitej wartości odprawy kapitałowej widnieje kwota jednorazowa lub miesięczna, jest to tylko wartość orientacyjna, która może być wyższa lub niższa?

Napisany przez EasyD
Całkowicie słuszne. Jednak jest prawie niemożliwe, że dokładnie ta suma zostanie wypłacona pod koniec okresu trwania. Dlatego zalecam sprawdzenie, jaka stopa zwrotu została przyjęta przy inwestycji w fundusze, aby zorientować się, jak realna jest podana suma.

Napisany przez bkbs
Dziękuję za informację. Tak, zrobiłem to kiedyś. W moim przypadku wynosiło to około 4-4,5%.

Napisany przez Alphalpha
Sam podejście do sprawy Riester-Rente albo ubezpieczenie na życie zawsze było bardziej paranoiczne, bo tak mnie nauczyli, i muszę powiedzieć, że w dużej mierze miałem rację, gdy patrzę na to, jak chwiejne są te modele oferowane przez ubezpieczycieli i banki... U mnie zawsze przeważały inwestycje w nieruchomości lub kruszce szlachetne. Myślę, że ta tendencja będzie się utrzymywać w przyszłości. 68 procent ankietowanych ufa posiadłości jako zabezpieczeniu na przyszłość bardziej niż systemowi emerytalnemu. Tylko 18 procent uważa obie formy zabezpieczenia emerytalnego za równoważne. (Źródło: https://www.schwaebisch-hall.de/wohn...e-umfrage.html) Rozumiem to dobrze, zwłaszcza w czasach, gdy przestrzeń mieszkaniowa staje się coraz bardziej ograniczona. Moje obawy dotyczące złota i jego wartości już opisałem w innym pytaniu. Myślę, że postawiłem na właściwego konia z moją nieruchomością...

Napisany przez Hanomag

Ja sam z kolei podchodziłem do tego bardziej paranoicznie, ....
.
.
.
Myślę, że dobrze obstawiłem swoje karty związane z nieruchomościami...

Jeśli zawsze patrzysz na wszystko przez pryzmat paranoi, to musisz także liczyć się z drugim Czarnobylem. W bliskości niemieckiej granicy znajduje się wystarczająca ilość reaktorów z blachy, które są praktycznie od 40 do 50 lat w sieci i często wykazują pęknięcia.
Jeśli - jak wielu robi w przypadku nieruchomości - stawiasz wszystko na jedną kartę, to taki wypadek zrujnowałby nie tylko twoje karty, ale i ciebie samego.

Napisany przez Alphalpha
Hmmm...kto wie? Może nawet to zrobię?
Na koniec dnia mogę nawet zainwestować w płatki owsiane... ale jeśli nagle pojawią się obcy, którzy chcą zdobyć planetę tylko dla płatków owsianych...
Ale żarty na bok.
Oczywiście, na końcu każdy sposób przygotowania na starość i jego finansowania może się okazać długofalowo błędny, ale na razie działka z domem jest BARDZO pożądaną inwestycją. A mieszkania... cóż... w czasach gwałtownie rosnącego braku mieszkań w moim rodzinnym mieście? Brzmi znacznie obiecująco w porównaniu z wahającymi się cenami złota czy modelami emerytalnymi banków w czasach finansowych akrobatów typu Nonnenmacher/HSH... Też tak sądzisz?

Napisany przez Hanomag

Jasne, na koniec każdy rodzaj przygotowania do starości i jej finansowania może okazać się długoterminowo błędny, ale jak dotychczas grunt z domem jest BARDZO pożądanej inwestycją.

Nie minęło nawet pięć lat, kiedy nieruchomości, których nikt nie chciał, były oferowane w nadmiarze. Ci, którzy wtedy trafili w odpowiednie miejsce, mogą cieszyć się z zysków na poziomie 50 procent i więcej.

Cytat od Alphalpha
A co do mieszkań... cóż... wobec szybko rosnącego deficytu mieszkaniowego w moim mieście rodzinnym? Brzmi znacznie obiecująco w porównaniu do wahających się kursów złota czy modeli emerytalnych oferowanych przez banki, w czasach finansowego żonglera jak Nonnenmacher/HSH... Nie sądzisz?

Popyt na nieruchomości ponownie zmniejszy się, jak już kilkakrotnie po wojnie. Dobrze dla tych, którzy zainwestowali tanio, źle dla tych, którzy przeoczyli moment wejścia na rynek lub zrealizowali go z opóźnieniem i po zawyżonej cenie. Wzrost na pewno jeszcze nie jest wyczerpany, ale nadejdzie jego koniec.
Nigdy nie było błędem inwestować w mieszkania, o ile jest dostateczny kapitał własny i mieszkanie może być wykorzystane do zamieszkania lub dobrze wynajęte. I tak, alternatywy - oprócz złota - w tej chwili są wszystko inne niż bezpieczne.
Wielki stan geopolityczny pozdrawia.

Napisany przez Alphalpha

Nigdy nie było błędem inwestowanie w mieszkanie, o ile istnieje wystarczająca ilość kapitału własnego i mieszkanie jest używane do własnych celów lub może być dobrze wynajęte.

Ostatnio miałem bardzo długą rozmowę na ten temat ze swoim doradcą podatkowym. Jego słowa dość dobrze zgadzają się z Twoimi.
Jako dodatkowy punkt widzenia, jest tu Dom, który jest rodzinnym dziedzictwem. Innymi słowy, nie musiałem inwestować nic, poza drobnymi naprawami konserwacyjnymi po przekazaniu. Ale to drobnostka, jeśli weźmiemy pod uwagę, że nigdy nie musiałem płacić za tę działkę.
Tak czy inaczej, moja intuicja się potwierdziła. Teraz, tylko żeby nie spadła na to bomba... ale nie chcemy teraz poruszać takich tematów tuż przed świętami Bożego Narodzenia.
Wesołych Świąt dla Ciebie i Twojej rodziny.

Napisany przez Hanomag

Życzę Tobie i Twojej rodzinie refleksyjnych Świąt.

Dziękuję!
Życzę również Tobie i Twojej rodzinie!

Napisany przez Alphalpha
Bardzo dziękuję...

Napisany przez Couponschneider
Chciałbym się tym w ogóle nie zajmować. Budowa majątku jest najlepszym zabezpieczeniem na starość. Jesteś młody, masz czas, możesz mieć nadzieję na odpowiednie oszczędzanie, dopóki nie masz jeszcze dzieci i twoje potrzeby są niewielkie. Na przykład ja nie popełniłem błędu, że od razu kupiłem sobie samochód, gdy miałem pieniądze. Choć mam prawo jazdy, które pomaga mi zawodowo (dzięki niemu mogę podróżować służbowo do USA), nigdy nie miałem auta do dzisiaj.
Więcej wskazówek znajdziesz na moim blogu: https://couponschneider.blogspot.de/
Tam znajdziesz również dobre linki do innych blogów, takich jak Tim Schäfer Media, Finanzwesir i Finanzrocker. Jeśli nawet Gerd Kommer chwali Finanzwesir, to nie może to być takie złe.
Radziłbym unikać zarządzanych oszczędności.
W życiu nie ma gwarancji i nie powinno się dać się oślepić.
Ktoś płaci 100 € miesięcznie przez 40 lat z 2% gwarantowanym oprocentowaniem. 100 € * (1,02^40-1)/(1,02^(1/12)-1) = 73144 €. Zakładając, że dzięki nadwyżkom udziałów można osiągnąć stopę zwrotu wewnętrznego wynoszącą 3%. 100 € * (1,03^40-1)/(1,03^(1/12)-1) = 91719 €.
A teraz akcje, które w długoterminowej perspektywie przynoszą 8% rocznie: 322107 €. Bez długich obliczeń: Załóżmy, że ostatnio giełda krachuje i wszystko spada o 50%. Wciąż będziesz miał więcej niż klient zarządzanych oszczędności, otrzymując 3%. Koniec kariery inwestycyjnej tuż przed emeryturą to scenariusz, który doradcy finansowi stale malują. Nie powinieneś być tym wpływany.
Kolejną zaletą oszczędzania w akcje jest elastyczność i budowa dziedziczonego majątku. W przypadku ubezpieczeń emerytalnych nabywa się tylko prawa. Jeśli w okresie oszczędzania nie jesteś w stanie opłacać składek, musisz się porozumieć z ubezpieczycielem, co zrobić. Moi bank nie wysyła inkasa z Moskwy, jeśli przez trzy miesiące nie inwestuję.

Napisany przez Couponschneider

Nie minęło nawet pięć lat, odkąd nieruchomości, których nikt nie chciał, były oferowane w nadmiarze. Ci, którzy wtedy trafili w odpowiednie miejsce, mogą cieszyć się z zysków przekraczających 50 procent.
Popyt na nieruchomości znowu będzie maleć, tak jak już kilkakrotnie po wojnie. Dobrze dla tych, którzy zainwestowali tanio, źle dla tych, którzy przegapili okazję lub zrealizowali ją z opóźnieniem i za drogo. Wzrost na pewno jeszcze nie osiągnął swojego szczytu, ale jego koniec nadejdzie.

Osoba, która teraz kupuje nieruchomości, działa nierozważnie. Tutaj, w okolicy, próbuje się pozbyć zniszczonych domów z wnętrzem sprzed lat osiemdziesiątych i złym instalacjami elektrycznymi, za ponad 220 000 €. I są ludzie, którzy chcą na to przystać. Mój zalecany krok: Poczekaj trochę, aż pokolenie Baby Boomers przejdzie na emeryturę i zauważy, że własny dach zjada im z głowy pieniądze. Za nieruchomością i tramwajem nie warto uganiać się. Jeśli akurat ta wypłynie spod nosa: nie martw się, na pewno nadejdzie następna.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata