- pn sty 09, 2017 8:36 pm
Cześć Forum, ja i moja partnerka planujemy zbudować Dom własny. Niestety kompletnie nie mamy pojęcia, jaki byłby najlepszy sposób finansowania. Za 1 1/2 tygodnia mamy pierwsze spotkanie w banku. Ponieważ wszyscy oczywiście chcą naszego dobra, chciałem się trochę wcześniej zorientować.
Nasza sytuacja:
- Oboje 28 lat
- Dochód: 3800 + 4000 rocznie netto, z tendencją wzrostową, ponieważ od połowy roku zaczyna on pracę o wyższej wartości
- Obszar wiejski (ceny gruntów nadal przystępne = ok. 720 m² za ok. 65000 €)
- Nowa budowa WSZYSTKO do wykonania samemu. W rodzinie jest kilku fachowców. Tak powstał także Dom siostry
- Planowany koszt ok. 220000-250000 € wliczając grunt
- Kapitał własny wynoszący ok. 15000 €
Absolutnie nie mamy pojęcia, jak najlepiej sfinansować ten projekt. Czytaliśmy, że istnieje możliwość wpłaty odsetek na konto oszczędnościowo-budowlane czy ubezpieczenie na życie?
Mamy nadzieję, że pomożecie nam z tym dalej.
Nasza sytuacja:
- Oboje 28 lat
- Dochód: 3800 + 4000 rocznie netto, z tendencją wzrostową, ponieważ od połowy roku zaczyna on pracę o wyższej wartości
- Obszar wiejski (ceny gruntów nadal przystępne = ok. 720 m² za ok. 65000 €)
- Nowa budowa WSZYSTKO do wykonania samemu. W rodzinie jest kilku fachowców. Tak powstał także Dom siostry
- Planowany koszt ok. 220000-250000 € wliczając grunt
- Kapitał własny wynoszący ok. 15000 €
Absolutnie nie mamy pojęcia, jak najlepiej sfinansować ten projekt. Czytaliśmy, że istnieje możliwość wpłaty odsetek na konto oszczędnościowo-budowlane czy ubezpieczenie na życie?
Mamy nadzieję, że pomożecie nam z tym dalej.