Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie możliwe na 1000 zł ;)

Napisany przez Ikta
Cześć,
Mamy 29 i 31 lat. 4 dzieci. On ma umowę na czas nieokreślony od 9 lat. Netto 2200 euro. Kindergeld 805 € Ona 450 € zawsze zmieniająca pracodawców.
Obecnie wynajmujemy za 800 € plus prąd
kredyt w wysokości 589 €, pozostały dług około 19 000 €
Początkowo planowaliśmy spłacić kredyt i jednocześnie oszczędzać w ramach rachunku riestera jako wkład własny. Szukając stałej pracy na część etatu. doradca bankowy mówił wtedy *poradzimy sobie z tym*
Teraz nasza sytuacja się skomplikowała z powodu potrzeby własnej przestrzeni i spontanicznie obejrzeliśmy Dom, który nam odpowiadał. Termin umówiony na czwartek.
Cena zakupu ok. 160 000 euro, stale odnawiany i remontowany. Dlatego na razie musielibyśmy tylko pomalować i ewentualnie położyć nowe podłogi.
Podatek gruntowy/woda/śmieci 250 euro co kwartał
Nasza sytuacja nie była wtedy najwspanialsza, mój ojciec kupował rzeczy na moje imię, a ja się w końcu za nie odpowiedziałem. W 2013 roku musieliśmy raz zmienić kredyt i zwiększyć go, ponieważ nasze najmłodsze dziecko urodziło się z wadą serca, co spowodowało wiele problemów, które wtedy wydawały się nie do pokonania przy starych zarobkach mojego męża (1600 euro)
Mamy oszczędności na remonty i notariusza w wysokości około 5000 euro gotówką. W rachunku riestera jest tylko 2000 euro, ponieważ zaczęliśmy dopiero w listopadzie.
W zeszłym miesiącu na 2 dni przekroczyliśmy debet (mamy tylko 500 euro debetu), ponieważ wpłata wynagrodzenia przyszła później niż obciążenie czynszu. Brak zwrotu.
Teraz zastanawiam się, czy w czwartek, z naszą historią, cokolwiek może wyjść. Raty kredytu zawsze były spłacane. Czynsz zawsze był opłacany.

Napisany przez Daukind
Nie zrobiłbym tego. Nawet jeśli uda się ze skompletowaniem finansowania, nie ma żadnych dużych rezerw na oszczędności lub niespodziewane wydatki. A co dopiero mówić o ewentualnej bezrobociu męża.

Napisany przez NaTwoim13
Na jaki termin się Pan/Pani pyta? Ten w banku czy zwiedzanie domu?
Z którego landu pochodzi?

Napisany przez Spiagei
Cześć Ikta,
najpierw pytanie. Gdzie można znaleźć Dom za 160 000? U nas za tę cenę dostaniesz tylko działkę.
Więc cena zakupu 160 000 €. Do tego dochodzi podatek od nabycia nieruchomości w wysokości 3,5%-5%, w zależności od landu + koszty notarialne/księgi wieczyste około 2%. Czy jest też jakiś pośrednik??
Powinieneś mieć przynajmniej tyle wkładu własnego, ponieważ tylko niewiele banków oferuje finansowanie, jeśli sami nie pokryjecie kosztów nabycia.
Czy jest jakiś dodatkowy obiekt jako zabezpieczenie? Na przykład nieruchomość rodziców itp.
Co masz na myśli mając 450€ PRACY z różnymi pracodawcami? Wielu banków uznaje pracę za 450€ dopiero po upływie co najmniej 6 miesięcy.
Bank Spółdzielczy lub Raiffeisenbank prawdopodobnie nie podejmie się takiego przypadku.
Potrzebujecie specjalisty.
Pozdrawiam, Stefan

Napisany przez NaTwoim13
6-osobowe gospodarstwo domowe, praca ciągle się zmienia, kredyt w wysokości 589 euro miesięcznie. Czy to przedsięwzięcie naprawdę ma sens?
Jeśli tak, minimalizować ratę kredytu poprzez refinansowanie na kredyt o dłuższym okresie spłaty, skorzystać z funduszy Landesförderbank, jeśli to możliwe, zintegrować środki KfW, długoterminowe zabezpieczenie przed zmianą oprocentowania na resztę.
Wykonalne - jeśli koszty nabycia nieruchomości są opłacane z kapitału własnego - to prawdopodobnie tak, czy jest to sensowne, pozostaje niewiadome.

Napisany przez Ikta
Kaufort to Ruhrgebiet. Dom o powierzchni 600 m². Niezakłócony widok w strefie uspokojonego ruchu. Pracuję od 9 lat w firmie, w której mój ojciec pracuje od ponad 30 lat. Moja żona musiała przerwać pracę między stanowiskami z powodu czwartej ciąży, gdy towarzyszyły temu operacje lub podobne sytuacje. Dlatego mieliśmy dotychczas zmieniających się pracodawców. Bylibyśmy w stanie zdobyć 14 000 euro na koszty poboczne nabycia. Istnieje dziedziczone mienie. Gdybyśmy znaleźli inne mieszkanie do wynajęcia, moglibyśmy kontynuować nasz plan oczekiwania. Jednak nawet tutaj trudno znaleźć czteroosobowy apartament. W czwartek mamy umówione spotkanie w firmie Wüstenrot w celu oceny możliwości.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Ikta, moim zdaniem ważne jest sprawdzenie, czy Dom rodziców jest wolny od obciążeń czy też posiada długi.
Jeśli jest wolny od obciążeń, można zabezpieczyć kredyt na oba obiekty i tym samym obniżyć warunki.
Ponadto można spłacić istniejącą ratę kredytu.

Napisany przez nexttry
Na rynku wynajmu praktycznie nie ma nic, ale Dom bez potrzeby remontu można kupić za 160 000 € z dużą działką...? Jestem świadom/a, że Ruhr jest kompletnie zróżnicowany, od bardzo drogich dzielnic po bardzo tanie... Ale to jest praktycznie za darmo. Jakaś zasada czy trudna do sprzedaży lokalizacja?

Poza tym, mam dziecko/a. Na pewno można to jakoś przedstawić... Rozsądne... Moim zdaniem nie, ze względu na negatywny kapitał własny, niskie dochody i przede wszystkim: na pewno będzie potrzebny remont! W przeciwnym razie nie byłoby tak tanio. Na następne oględziny koniecznie zabierzcie rzeczoznawcę, aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek i móc zaplanować. W przeciwnym razie może pojawić się bolesne przebudzenie.

Przy każdej naprawie w domu... Nowe ogrzewanie, cokolwiek, Wasz dochód będzie napięty. Przy takim obiekcie przeciętnie musicie liczyć spokojnie! na 2-3% wartości na utrzymanie rocznie, co daje dodatkowo prawie 5 000 € rocznie, czyli ponad 400 € miesięcznie. Nie rozłoży się to równo, ale naprzemiennie... Dach, ogrzewanie, elektryka, rury wodne, łazienki, itp...

Napisany przez Ikta
Dom nie jest ogromny, ale dla nas wystarczający. Nie potrzebujemy willi. W okolicy nie ma wielu dostępnych domów. To był wielki zbieg okoliczności.
Rok budowy: 1951
Łazienka odnowiona w 2014 roku
Toaleta gościnna odnowiona w 2016 roku
Wszystkie okna wymienione między 2010 a 2015 rokiem, za wyjątkiem jednego w salonie, który musi zostać wymieniony. Nie jest z oryginalnego roku budowy, ale starszy.
Dach wymieniony w 2010 roku
Piwnica odnowiona i ocieplona w 2013 roku
Nowe ogrzewanie gazowe z 2016 roku
Jutro idziemy z przyjacielem (ekspertem budowlanym) przez Dom.
Dom ma niecałe 100 metrów kwadratowych plus piwnicę i strych
Ach, i lokalizacja jest bardzo dobra dla miasta. Zdecydowanie nadaje się do dalszej odsprzedaży!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata