Dziękuję za wskazówkę. Niestety nie mogę jeszcze podzielić się doświadczeniami, ponieważ skontaktowałem się dziś z helpcheck za pośrednictwem tego linku. Będę informował o dalszych doświadczeniach. A oto tło sprawy: po 17 latach wpłacania miesięcznie po 200
euro na polisę na życie w Vorsorge Luxembourg, otrzymałem bardzo rozczarowującą odpowiedź, że moja polisa na życie z ulubionej z 1 stycznia 2017 roku nie może zostać wypłacona, ponieważ wartość wpłaty nie została określona z zainwestowanych funduszy i tym samym nie może zostać zrealizowana i wypłacona. Rozpocząłem wpłaty 17 lat temu, 1 stycznia 2005 roku, i razem przez lata wpłaciłem 40 800
euro. Teraz mi sugerują, abym poczekał, aż ponownie będzie można określić wartości lub sam mogę przenieść fundusze do własnego portfela i w odpowiednim czasie sprzedać. Ostatnia określona wartość w lutym 2016 roku wyniosła aż 23 000
euro. To absolutnie niewiarygodne i z mojego punktu widzenia jasny przypadek oszustwa. (W prospekcie funduszu oczywiście przedstawiano bajeczne wykresy, ile można zarobić na tego rodzaju inwestycjach.) I teraz to. Brak wypłaty. Z moich doświadczeń radzę wszystkim: Ostrożność przy tego rodzaju modelach inwestycyjnych!
ps: Spośród 4 funduszy w zainwestowanym tzw. Zrównoważonym Portfelu dwa największe udziały należą do HWB-Funduszy z wątpliwymi obligacjami Argentyny, które obecnie są kwestionowane i nie są obsługiwane przez Argentynę. To niesłychanie niesolidne. Vorsorge Luxembourg jest spółką-córką firmy ubezpieczeniowej Ergo.
Czy ktoś mógłby mi poradzić, co jeszcze mogę zrobić w tej sytuacji? Przeniesienie udziałów w funduszu do własnego portfela najprawdopodobniej niesie za sobą konsekwencje podatkowe, i być może będę musiał zapłacić podatki od nieistniejących zysków, ponieważ fundusze te mogą wtedy być opodatkowane w sposób uznaniowy, jak powiedział mi znajomy. HWB Fundusze zostały wymienione przez menedżera funduszy w 2011 roku i zapisane w mojej konstrukcji polisy na życie.
Dziękuję.