Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy/niska zdolność kredytowa, trudny przypadek

Napisany przez Mima
Cześć wszystkim,

do tej pory byłem cichym czytelnikiem, ale ponieważ zbliżamy się do decydującej fazy, pomyślałem, że zapytam tutaj ekspertów. W naszej sytuacji; znaleźliśmy naszą wymarzoną nieruchomość, która razem z dodatkowymi kosztami wyniesie nas 321 500€. Nasz wkład własny to 30 000€. Dochód netto gospodarstwa wynosi 4200€. Jak dotąd, dotychczasowe banki potwierdziły wykonalność finansowania na podstawie powyższych danych, jednak nie złożyliśmy jeszcze wniosku kredytowego, ponieważ moje dane w Schufie sprawiają mi ból głowy. Niezależnie ode mnie wpadłem w złą sytuację finansową (wcześniej moja ocena wynosiła 98,9), a teraz spadła ona do 5%. Zaczęłem regulować wszystkie zaległości, dzięki czemu moja obecna ocena wynosi 86,7, ale różne banki udzieliły mi różnych informacji.

Bank 1 mówi (nie decydują o wniosku, ale przekazują go dalej): W żadnym wypadku nie otrzymasz takiej finansowania hipotecznego, nie interesuje nas, jak to wszystko się stało. Bank 2 mówi: To już przeszłość, dlaczego miałoby to nie zadziałać?! (jednak nie jest to osoba decydująca). Pracowałem na to, aby jak najszybciej uregulować wszystko, bo nigdy nie odpowiadało to mojej historii płatności, i żyłem bardzo oszczędnie przez ponad 2 lata, aby teraz być traktowanym jak ktoś, kto świadomie przekracza swoje możliwości.

Czy istnieją doświadczenia mówiące, że jeśli faktycznie udowodni się, że ta sytuacja, która spowodowała trudności w regulowaniu płatności, nie była wynikiem mojej winy, to jednak jest możliwe uzyskanie finansowania hipotecznego?

Przepraszam za długi tekst i dziękuję za przeczytanie.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Mima, musisz odróżnić Schufę jako taką od niezadłużenia. Masz ogólnie możliwość usunięcia nieuprawnionego wpisu. Ale po prostu zostawmy kwestię niezadłużenia, bo nie ma to tu nic do rzeczy. Jeśli chcesz od razu przejść do szczegółów, sensowne jest uzyskanie informacji o zdolności kredytowej w Schufie lub zgodnie z §34 BDSG, aby zobaczyć kiedy ostatnio negatywny wpis w Schufie zostanie usunięty. Czy masz już informację o swojej zdolności kredytowej w Schufie? Normalne banki nie udzielają kredytów, ale można przygotować rozwiązania. Co rozumiesz przez kapitał własny w postaci nieruchomości? Czy jest wynajmowana? Jaka jest wartość rynkowa?

Napisany przez NaTwoim13
@Bankkaufmann
Oczywiście, że to się tutaj znajduje, ponieważ nie ma znaczenia, czy sytuacja jest własną winą czy nie - negatywny wpis w Schufie oznacza w 99% przypadków dla banku niemożność finansowania przez takiego kredytobiorcę. To, co nie pasuje tutaj, to sugestia, aby skasować ten wpis o ile nie jest winny, ponieważ po pierwsze przyznaje się do sytuacji, w jaką się wpadło, co wcale nie jest równoznaczne z definicją nieuprawnionego wpisu i po drugie, nawet gdyby wpis był nieuprawniony, to teraz znaleziono już nieruchomość i nie można czekać tygodniami na usunięcie nieuprawnionego wpisu (którego w istocie brak, jedynie potencjalnie wpadnięcie w tę finansową opresję nie swoją winą).
@Mima
Oczywiście, że jest to naprawdę irytujące, gdy wpada się w tę sytuację nie swoją winą, ale z drugiej strony nie do końca rozumiem, jak to możliwe. Ale teraz jest to całkowicie obojętne.
Jak dzieli się przychód między wami obojgiem? Czy twój partner ma inne kredyty? Komu obecnie należy nieruchomość?

Napisany przez Mima
@Bankier
Dziękuję za Twój wkład.
Gdy mówię niezawiniony, nie mam na myśli, że wpisy są nieuzasadnione, ale jak znalazłem się w sytuacji trudności finansowych (byłem zmuszony).
Dlatego moje pytanie; zdolność kredytowa sama w sobie, pomijając Schufę, jest dobra, co zostało również potwierdzone przez różne banki, byłoby jednak miło, gdyby uwzględniono okoliczności, że chciałem uregulować swoje rachunki, ale możliwości te zostały mi odebrane.
Mam informacje o sobie, niestety zostaną one usunięte dopiero w 2018 lub 2019 roku.
Własny kapitał istnieje w formie obecnie zamieszkałej nieruchomości o wartości około 50-60 tys. euro, która ma zostać sprzedana; dochód ze sprzedaży nie będzie całkowicie wykorzystany jako kapitał własny, dlatego chcielibyśmy uznać tylko 30 tys. euro jako kapitał własny.

Napisany przez Mima
@noelmaxim
Dziękuję również za Twój post.
Moj wynagrodzenie netto wynosi prawie 2200€, a mojego męża prawie 2000€, on ma jeszcze kredyt samochodowy i czystą historię kredytową w Schufa. Kapitał własny jest moją własnością.
To wszystko nie ułatwia sytuacji, prawda?

@Mima, jaka jest Twoja miesięczna docelowa rata. Jaką kwotę maksymalnie chcesz wydać?

Napisany przez Mima
Nasz obliczenia wskazują, że kwota do 1400€ miesięcznie jest bardzo realna, tak jak potwierdził bank (przy okresie kredytowania wynoszącym 26 lat i 2,99% oprocentowaniu rocznym, wliczając w to BSV)

Warunki są moim zdaniem nie realistyczne.
Należy jeszcze wyjaśnić, czy roszczenie było roszczeniem zatytułowanym?

Napisany przez Mima
To jest oferta, która obecnie mamy (w dniu 6.2.17).
Tak, roszczenia były tytulowane.

@Mima, jeśli masz wyceniony jeszcze w Schufa (jako wykonany) dług, a bank oferuje Ci 2,99%, natychmiast bym podpisał. Czy to jest wiążąca oferta banku czy pośrednika, który nie wie o Twojej historii w Schufa?

Napisany przez Mima
To jest oferta LBS, która teraz powinna zostać przekształcona w ostateczne zapytanie kredytowe; oni również wiedzą o Schufa, nie ma sensu tego ukrywać; jednak jestem bardzo pewny, że osoba decydująca o przyznaniu kredytu na końcu nie przejdzie obojętnie obok tej kwestii Schufy. A to było moje właściwe pytanie. Czy dla banku liczy się tylko zakończone zgłoszenia = zasadniczo nieważne, dlaczego powstały, odrzucone, czy też bank rzeczywiście przygląda się poszczególnym przypadkom i widzi cały obraz (dlaczego to wszystko powstało; moje starania, aby wszystko załatwić tak szybko, jak to możliwe). I doradca z LBS mógł tylko powiedzieć jeśli to zakończone, to w porządku?!; ale nie bardzo im ufam.

Jeśli osoba z LBS nie podejmuje decyzji, po prostu poczekaj do decyzji kredytowej.
Uznane roszczenie jest już dość większym negatywem.
Mimo to powodzenia.

Napisany przez NaTwoim13
Czy kupowana nieruchomość ma zamknięte mieszkanie?
@Bankkaufmann
Co ma to znaczyć? Dlaczego od razu byś podpisał, albo jako bankowiec zalecałbyś to, nie szukając rozwiązań, jak ominąć ten zły procent? Hop, szarp, bum, podpisanie umowy, najważniejsze, żeby to było moje!

Napisany przez NaTwoim13
Jeśli LBS lub Sparkasse, które stoją za tym, nie biorą udziału w procedurze informacyjnej w Biurze Informacji Kredytowej - co faktycznie nadal istnieje - i przedstawiciel LBS tego nie ujawni, to może się udać. W przeciwnym razie nie, zwłaszcza jeśli kredyt samochodowy u partnera nadal pozostaje nie spłacony. Ponieważ wtedy, jeśli w ogóle, pozytywna decyzja kredytowa mogłaby przyjść tylko poprzez partnera.

Napisany przez Mima
Zamknięta jednostka mieszkalna mogłaby zostać zrealizowana w formie apartamentu w krótkim okresie, większa jednostka mieszkalna tylko w ramach modernizacji.

Ponieważ doradzono mi jednak przez LBS, aby dołączyć wszystkie istotne pisma od adwokata i sądu, zakładam, że kwestia finansowania zostałaby tym samym załatwiona najpóźniej wtedy.
Miałem nadzieję na taką decyzję indywidualną, ale jak się zdaje, tak naprawdę to nie istnieje.

Napisany przez NaTwoim13
Takie rzeczy nie istnieją!! Nikt nie będzie chciał obejść zasad kredytowych, a już na pewno nie zasad dotyczących kredytów hipotecznych!
W końcu wszystko ma swoje uzasadnienie i sens, chociaż można znaleźć rozwiązania, znając je i ich indywidualną sytuację, jeśli oczywiście okoliczności na to pozwalają.

Napisany przez Mima
Dziękuję za szczerą opinię! Omówię to szczegółowo z mężem i być może poczekamy dodatkowe 2 lata, nawet kosztem naszego wymarzonego mieszkania, aby wszystko było czyste i zaczniemy od zera z czystą kartą. Skrócę swoje wpisy trochę, ponieważ na podstawie tych danych można mnie dość łatwo zidentyfikować, więc proszę się nie dziwić!

Napisany przez NaTwoim13
Mima czy ujawnienie ciebie jest złe??? Tak?

To może być ważne, ale powinieneś najpierw zbadać wszystkie możliwości, w przeciwnym razie będziesz zawsze gonił te myśli.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata