Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Darmowe konto osobiste = właściwy wybór?

Napisany przez Rashafu
Hej razem,
w ostatnich dniach zainteresowałem się zmianą konta. Przeszkadzają mi miesięczne opłaty, które nadal mam w Sparkasse, chociaż wiele innych banków (np. DKB) oferuje konto wraz z kartą kredytową całkowicie za darmo. Gdy przyjrzę się obu bankom bliżej, pierwsza różnica, która rzuca mi się w oczy, to to, że Sparkasse ma oddziały, pracowników i bankomaty, a DKB nie. DKB to czysty bank internetowy i można wypłacać pieniądze międzynarodowo za darmo przy użyciu bezpłatnej karty kredytowej, przynajmniej wszędzie tak jest opisane. Ponadto istnieje oprocentowanie 0,07% dla pieniędzy, które są na karcie kredytowej. W Sparkasse cieszy się człowiek, jeśli w ogóle coś dostaje..
Dlatego moje pytanie: Czy sądzicie, że trend będzie zmierzał w stronę banków internetowych? Jakie są korzyści dla konsumentów?
Mam na myśli.. patrząc logicznie: Mogę wypłacać pieniądze wszędzie za pomocą Visa DKB, mogę płacić nią wszędzie, nie płacę żadnych opłat i jeszcze dostaję za to pieniądze (oprocentowanie). Czy nie nadszedł czas, aby dać bankom internetowym większą szansę, czy też niektórzy z was mają już konto w takim banku internetowym?
Jak to wygląda z dokumentami i wyciągami z konta?

Wielu informacji na temat konta DKB czytałem m.in. tutaj, dlatego byłbym zainteresowany doświadczeniami szczególnie w zakresie DKB Cash.

Pozdrowienia
Rudi

Napisany przez vstrehle
Od dwóch lat mam konto osobiste w DKB Bank. Wypłacam pieniądze przez kartę kredytową, żeby uniknąć opłat. Problematyczne jest jedynie wpłacanie gotówki, ponieważ trzeba to zrobić poprzez inną instytucję bankową, co z kolei generuje opłaty. Ale przecież gotówka ma być wkrótce zniesiona...
https://financial-personal-trainer.tr...fen-gefordert/

Napisany przez florianmeier
Od kilku lat mam kilka kont w DKB. Dotychczas nie znalazłem niczego, na co mógłbym narzekać. Zrozumiałeś już sprawę z kontem gotówkowym i kartą kredytową. W ING-DiBa jest to lepiej rozwiązane. Ale tam można bezpłatnie wypłacać pieniądze tylko w Europie, a nie na całym świecie...

Wyciągi i rozliczenia są dostępne online. Comdirect (szczególnieść: możliwość wpłacania gotówki w CoBa!) oraz Number26 (bankowość innowacyjna) są również pewnymi alternatywami.

Jakość obsługi klienta w tradycyjnych bankach z pewnością staje się coraz gorsza. Im bardziej inteligentni i lepiej zarabiający są klienci, tym szybciej przechodzą do banków bezpośrednich. Tak już było 30 lat temu. Tanią bankowością bezpośrednią była wtedy Postgiroamt, która nawet nie była bankiem. Za to prowadzenie konta było darmowe. Wówczas musiałby odpuścić sobie debet.

Napisany przez peer
Mam konta zarówno w DKB, jak i w ING DiBa. Oba są bezpłatne, oba mają kartę Visa do wypłat pieniędzy we wszystkich bankomatach, oba mają doskonałe wsparcie internetowe i telefoniczne, oba oferują oprócz konta bieżącego także lokatę oraz maklera. Ogólnie rzecz biorąc, uważam, że ING DiBa jest znacznie bardziej przejrzysta i łatwiejsza w obsłudze online bankingowej. Jest również znacznie szybsza. Przelewy pomiędzy lokatą a kontem bieżącym są natychmiast księgowane. Nawet w nocy i w weekendy. Zlecenia na zewnętrzne przelewy zawsze docierają następnego dnia.

Napisany przez JanLopse
No cóż, spontanicznie przychodzi mi na myśl: w twoim domowym banku. I już zauważam, jak pozbawiona sensu jest ta odpowiedź. Przepraszam i spróbuję lepiej. Oczywiście, dany bank może w ramach swoich możliwości zaproponować najlepszy indywidualny model dotyczący taryf, opłat i odsetek. Ale jest on zależny - od siebie i swoich klientów - i oczywiście zawsze będzie proponował tylko swoje własne produkty. Wspomniana strona internetowa kostenlosesgirokonto.de oferuje wiele informacji na temat odpowiednich wariantów konta, dzięki za poradę! To może być całkowicie różne, w zależności od sytuacji rodzinnej lub zawodowej oraz perspektywy. Ponadto instytucje finansowe i ich oferty są testowane, a odpowiednie raporty są publikowane - zawsze pouczające. Zwraca się na przykład uwagę na to, że w języku specjalistycznym konto bez opłat za prowadzenie konta jest określane jako darmowe konto osobiste. Ostatecznie jest to zadanie matematyczne, aby porównać możliwe dodatkowe opłaty za specjalne usługi (debet, itp.) z tym. I nie zapominaj: Przekroczenie stanu konta bieżącego zawsze wiąże się z kosztami.

Napisany przez Ben67854
Również mam tylko pozytywne doświadczenia z DKB. Wszystko za darmo, żadnych ukrytych opłat.

Test powinien rozwiać wszelkie wątpliwości: https://www.finanz-erfahrung.de/dkb-g...o-testbericht/

To sprawiło, że zwróciłem uwagę na DKB, chociaż istnieją inne bezpłatne konta osobiste, to jest naprawdę znakomite!

Napisany przez 2Escorpio
W przypadku DKB trzeba jeszcze wspomnieć, że pokrywa / zwraca opłatę za korzystanie z bankomatu innej banku, czego większość innych banków nie robi.

Napisany przez bast85
Cześć,

DKB to zdecydowanie świetny bank, a oferta DKB Cash jest absolutnie godna polecenia! Ja również korzystałem z tej karty przez bardzo długi czas, zwłaszcza ze względu na korzystne warunki za granicą. Ostatnio Santander-Bank również ma bardzo dobre warunki za granicą. Tak naprawdę są nawet lepsze niż DKB, ponieważ dzięki karcie Visa można bezpłatnie płacić na całym świecie. Santander zwraca również opłaty za transakcje obce na żądanie. Ponadto oferuje 1% zwrotu za tankowanie (co dla większości osób nie jest dużą kwotą). Sprawdź stronę www.kostenlos-geld-abheben-weltweit.de - jak nazwa wskazuje, skupia się ona na kartach kredytowych podróżniczych, ale ponieważ są one wszystkie bezpłatne, jest to również bardzo dobra opcja bez konieczności skupiania się na podróżach! Na stronie tej wymieniona jest również Santander i porównana z innymi atrakcyjnymi ofertami! Oferta Advanzii nie obejmuje konta osobistego, więc nie jest zalecana dla Ciebie...

Pozdrawiam

Napisany przez wadi
Mieliśmy przez ponad 15 lat tzw. konto internetowe w naszym banku ludowym. konto było bezpłatne, jedynie np. przelewy na okienku kosztowały pieniądze.

Przed 2 laty zaczęto naliczać opłaty za konto pod pretekstem, że można korzystać z oddziałów tak jak płacący klienci. Ponieważ nie widziałem sensu płacenia za coś, czego nie używam, przenieśliśmy się do Cortal Consors (teraz Consorsbank) i nie żałujemy tego:

- Bezpłatne konto
- Gotówka z karty kredytowej na wszystkich bankomatach Visa za darmo
- Za każdą płatność kartą i PIN-em otrzymujesz 10 centów zwrotu.

Wyciągi bankowe są dostępne online, bankowość jest łatwa w obsłudze, a wszystkie problemy, które się pojawiły, zostały szybko rozwiązane przez telefon.

Co do wpłat gotówki: Otwarliśmy konto w Comdirect, gdzie rozliczany jest kredyt hipoteczny. Możesz bezpłatnie wpłacać pieniądze w oddziałach Commerzbank (niedawno jednak tylko 3 razy w roku, ale mi to wystarcza).

Wady banków bezpośrednich (co najmniej tych, które widziałem): Zazwyczaj masz limit dzienny, tygodniowy lub inny rodzaj limitu wypłat. W Consors chyba maksymalnie 500 dziennie / 2000 € tygodniowo. To mi akurat nie przeszkadza, ale w razie potrzeby większe kwoty można znowu załatwić w oddziale Comdirect/Commerzbank, ale warto o tym wspomnieć

Napisany przez 2Escorpio

1. Za każdą płatność kartą i PIN-em otrzymasz 10 centów zwrotu.

2. Wady banków internetowych (przynajmniej według tych, które widziałem). Zazwyczaj masz limit dzienny, tygodniowy lub inny, jeśli chodzi o wypłaty.

1. Już niedługo ^.^

2. W większości banków można tymczasowo zwiększyć limit do 9 999 euro dziennie. - Zazwyczaj nie jest to jednak otwarcie komunikowane.

Napisany przez wadi
1 używałem go rzadko ;-)

2 jest poprawne, jednak dobrze wiedzieć o tym wcześniej, zanim znajdziesz się przy automacie i zdziwisz się/rozgniewasz ;-)

Napisany przez ADMCI4
Tak, DKB oferuje także elektroniczne wyciągi bankowe, które można łatwo pobrać i zapisać w bankowości internetowej. Dzięki temu oszczędzasz papier i masz zawsze pod ręką wszystkie informacje o transakcjach.

Napisany przez achja
Zmieniłem bank z placówki na bank internetowy i jestem bardzo zadowolony. Nie muszę już płacić opłat za prowadzenie konta, a także mogę bezpłatnie wypłacać pieniądze. Polecam to tylko tym, którzy nie potrzebują placówki bankowej.

Napisany przez VikCzyz
Również polecam moim klientom przejście do banków internetowych/direct. W moich oczach DKB oferuje wiele korzyści, jak już wielu tutaj napisało. Nigdy nie otrzymałem negatywnej opinii.

Napisany przez Wirtschaftsnews
Na mojej stronie internetowej napisałem ostatni raport na temat konta Giro. Staje się coraz bardziej popularny temat w mediach. Tu wyróżniają się DKB i Norisbank. Dla osób z nieco wyższymi dochodami Postbank również jest dobra opcją

Napisany przez ADMCI4
Zajmowałem się na moim blogu ukrytymi opłatami za prowadzenie konta. Naprawdę trzeba zwracać uwagę na szczegóły. Chociaż usunięcie dotychczasowego zwrotu bezpośrednich opłat od klientów przez DKB jest negatywne, to istnieją o wiele gorsze metody ukrytego prowadzenia konta. Nie chcę zbyt wiele zdradzać, ale należy również zwracać uwagę na opłaty za quasi gotówkę i kursy walut dla transakcji kartą kredytową w obcych walutach!

Napisany przez Shipment
Tak, mogę tylko pozytywnie wypowiedzieć się o 1822direkt. Tani i należący do Sparkasse. Dla mnie żadnych wad.

Napisany przez mari1978
Jak zamierzasz dokonać zmiany? Nie jestem przekonany do tych banków internetowych!

Napisany przez Liter
Kiedy patrzy się w internecie, wszystkie banki internetowe i darmowe konta znowu wprowadzają opłaty lub wyższe wymagania dotyczące bezpłatnego konta. Prawdopodobnie zdają sobie sprawę, że ich działalność nie może działać długo bez opłat.

Napisany przez Hanomag

Gdy patrzy się w Internecie, wszystkie banki internetowe i darmowe konta znowu wracają i wprowadzają opłaty lub wyższe wymagania dotyczące darmowego konta. Wydaje się, że zdają sobie sprawę, że ich biznes nie może działać długo bez opłat.

Dotychczas robią to pojedyncze firmy, takie jak np. Postbank. Na ten temat już napisałem w sąsiednim wątku:

Cytat Hanomag
Właśnie dostałem ofertę dotyczącą konta bieżącego z Commerzbanku - ważną do 31.03.2017 - o następujących warunkach:
- Brak opłat,
- Brak minimalnego wpływu gotówki,
- Premia w wysokości 150 € po trzymiesięcznym użytkowaniu konta z co najmniej 5 transakcjami miesięcznymi o wartości co najmniej 25 € oraz
- darmowa analiza finansowa.
Wciąż się zastanawiam, czy powinienem zamknąć moje konto w Postbanku, które mam od dziesięcioleci. Ostatnio wprowadzono tam opłaty za prowadzenie konta, dlatego wewnętrznie zmieniłem na konto Postbank Giro extra Plus. Tam jednak minimalny wpływ gotówki wynosi 3000 € miesięcznie. Ponieważ konto to jest tylko dodatkowe, zawsze muszę pilnować, aby na koniec miesiąca osiągnąć kwotę 3000 € i ewentualnie wpłacić coś dodatkowo.

Moje główne konto bieżące mam w PSD-Bank, który oferuje również bardzo korzystne warunki, zwłaszcza dla (kredytów) hipotecznych. Za prowadzenie moich (konto bieżącego) online nie płacę tam żadnych opłat.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata