Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Dow Jones 15000

Napisany przez Globalist
To już niedługo. ???
Metale topnieją jak w wielkim piecu, akcje rosną same. Nadal jestem optymistyczny, że niedługo zobaczymy znacznie wyższe kursy.

Napisany przez richard100
Dzisiaj przeczytałem coś takiego:
Wykorzystaj przesadę na giełdzie! Kto systematycznie śledzi rynki, zauważy, że istnieje pewna zasada: z fazy silnego niedowartościowania kursy poszczególnych akcji, branż, a nawet giełd często przechodzą do stadium przesady i mocnego przewartościowania.

Otóż, niedowartościowanie mieliśmy prawdopodobnie między 2000 a 2003r.
Czy już osiągnęliśmy stadium przesady...??
Jeśli chodzi o poziom SMI, to można przyjąć tę tezę. Jeśli chodzi o stosunek PE, to raczej nie.
Dlatego sądzę, że jeszcze daleko przed nami...
Pozdrawiam Rich

Napisany przez 2cybercrash
Indexy osiągnęły rekordowe poziomy, ale prawie żadnych zysków księgowych, dlatego też prawie brak realizacji zysków i prawie brak gwałtownych spadków spowodowanych orgiami sprzedaży. Iluzja optyczna, radosne okrzyki związane z rekordowymi wartościami indeksu, ale w rzeczywistości indeksy poruszają się o minimalne ułamki procenta po ponad 6 latach w nowo wyznaczonych obszarach cenowych. Gwałtowny spadek zawsze możliwy z różnych powodów, kryzys polityczny (Korea Północna, Iran, Liban), dostawy energii, awaria źródła wydobycia czy systemu transportowego, zagrożenia huraganowe dla rafinerii, obawy związane z oprocentowaniem, obawy przed recesją, turbulencje walutowe. Będę ostrożny w przyszłym tygodniu.

Wczoraj głównie ciężkie spółki indeksowe w USA zyskały około 1%. Surowce, metale przemysłowe, metale szlachetne, paliwa po intensywnej konsolidacji nieco wyrównane. Technologie medyczne i biotechnologiczne od dłuższego czasu były w dobrej kondycji, pojedyncze spółki z branży motoryzacyjnej. NASDAQ ma duży potencjał do nadrobienia zaległości. W USA dokonano sztuki zachowania zagranicznych inwestorów, mimo delikatnie wzrostowego kursu dolara i rosnących stóp procentowych, pozostawiając ich z wysokimi stratami księgowymi na aktywach generujących dochód!

Pozostaję przy mojej ocenie rynku wstrząsów na wysokim poziomie, nerwowy, nieprzewidywalny. Płaski trend kontrolowany przez globalne banki hedgingowe.

Napisany przez Globalist
Dow Jones już drąży 12000!!

Wall Street nadal korzysta z przepływów - na przykład poprzez programy odkupu akcji. Ponadto, duże fundusze hedgingowe wyprowadziły środki z sektora surowców i zainwestowały je w akcje - wyjaśnił Brian Fabbri, główny ekonomista BNP Paribas w Nowym Jorku. Zyski kursowe były zasadniczo pomijane. Dotyczy to na przykład deficytu handlowego, który w sierpniu osiągnął niemal 70 mld USD, ustanawiając nowy rekord.

Dzisiaj Ameryka musi znów pomóc głupiej giełdzie (Europie) wrócić do normy. Dobrze, że Ameryka zazwyczaj nie daje się zakażać tym negatywnym trendom. To już się wielokrotnie powtarzało i tak pewnie będzie również dzisiaj. Pozdrowienia, Rich

Czy nie raczej tak, że w tym tygodniu ma miejsce rozliczenie (niewielkiej) opcji październikowych, dlatego wszystkie rynki kontrolowane terminami muszą zareagować odpowiednio. Mianowicie, być płaskie lub spadkowe.

Napisany przez Globalist
Wczoraj została pewnie przekroczona liczba 12000. Nawet dziś Dow Jones się nie poddaje. Byłoby miło, gdyby w tym roku mogli zobaczyć jeszcze liczbę 13000.

Napisany przez Globalist
RALLY HAT BEGONNEN

Fed gab heute den Startschuss!

Zinsentscheidung der FED

Federalny Rezerwowy System

pozostawia stopy procentowe bez zmian na poziomie 5,25%. Decyzja ta była powszechnie oczekiwana. Według ekonomistów Fed chce poczekać na rozwój na rynku nieruchomości i sektorze motoryzacyjnym.

W komentarzu Fed widzi amerykańską gospodarkę w fazie umiarkowanego wzrostu. Presję ze strony inflacji również ocenia jako umiarkowaną.
(LT)

Napisany przez Dany1
RALLY HAT BEGONNEN

Fed ogłosił dziś początek!

Decyzja oprocentowania FED

Czy właśnie rozpoczęła się hossa??? Co się działo do dzisiaj?
Zobaczymy, jak długo to potrwa... być może tylko do wyborów?
Złoto i inne surowce są dla mnie obecnie bardziej interesujące do wejścia.

Napisany przez Globalist

Czy rozpoczął się rajd??? Co się działo do dzisiaj?
Zobaczymy, jak długo to potrwa... być może tylko do wyborów?
Złoto i inne surowce są dla mnie obecnie bardziej interesujące do wejścia.

Rajd trwa dalej!
NOWY SZCZYT W HISTORII!

Musisz chyba mówić o Indeksie Fatach-Morghana? Na akcjach amerykańskich widzę tylko mikroskopijne wahania kursów głęboko w dolnych obszarach książkowych strat? Szczególnie w segmencie Hay-Blech i Bio-Blech.

Napisany przez Globalist
Wiatr się zmienił. Duża korekta w toku.
Opróżniłem amerykańskie portfolio!
Jutro zajmiemy się tytułami w CHF. Zbieramy zyski!

Napisany przez Springer
Czyli dolar jest stabilny. O co dokładnie chodzi z dużą korekturą? Jakie wskaźniki wziąć pod uwagę? Oprocentowanie? Cena ropy? Sezon? A może tylko jakieś badania ankietowe... Wykresy Dow Jonesa?

Teraz widzę jasno, że Globalist jest doświadczonym inwestorem długoterminowym! Wyrzucił Adecco CHF 80, gdzie kilka tygodni później osiągnięto 86. Porzuca amerykańskie akcje, gdzie nie ma żadnej sytuacji przekupienia. Irgendwie schwaches Gedächtnis, hatte da nicht ein gewisser Globalist euphorische Indexkursziele ins Gerede bringen wollen?

Odważni bracia Rothäutigen z pewnością nazwaliby Globalista Starym Zitterhandem. Lepiej, gdy wszyscy drżący opuszczą rynek!

Napisany przez Globalist
Naja Cybercrash
Pfizer został porzucony, teraz już dwa procent niżej itd.
Gdybym nie sprzedał, byłbym CHF 1250 niżej. Kto wie, ile będzie jutro.

Dzisiaj pozbyłem się ABB, Holcim, Tecanrest, Swisslog, Julius Bär itd. itp.
Wszystko, co w jakiś sposób osiągnęło dwucyfrowy zysk. KONIEC! :lol:
i nie oglądaj się wstecz. Ale nie chcę drżeć jak ty.
Zenit został głównie przekroczony. Ostatnie wartości rosną teraz głównie spekulacyjnie. Ostatnie dane kwartalne nie będą mogły być prześcignięte przez większość w przyszłym kwartale. Nadchodzi duża korekta.
:lol:

Napisany przez beat

Dzisiaj pozbyć się ABB, Holcim, Tecanrest, Swisslog, Julius Bär. itd. itp.
Wszystko, co miało jakiekolwiek dwucyfrowe zyski. DO WYGNIĆ! :lol:

Oczywiście mówiący za Globalista, że rozpoznał znaki czasu. W optymalnym momencie wyjść, a po 5% spadku wrócić w pełni. W przypadku niektórych akcji jesteśmy już dosyć wysoko, dlatego już jesienią częściowo je sprzedałem. Inne można nadal kupić, być może wciąż warto zrobić okazję poprzez tremolo-Stop-Loss?

Nie do końca rozumiem motyw sprzedaży jedynie z dwucyfrowego zysku. I na przykład nie sprzedałbym HOLN obecnie, chyba że skończyłoby mi się pieniędzy na ser Cervelat.
Jedni to robią bardziej brutalnie, inni delikatniej.

Napisany przez Globalist

Oczywiście, dla globalisty, który dostrzegł znaki czasu. W odpowiednim momencie wychodzi, a po 5% spadku znowu wchodzi pełną parą. W przypadku niektórych akcji jesteśmy już dość wysoko, więc częściowo sprzedałem już trochę jesienią. Inne można jeszcze spokojnie dokupić, może nawet znaleźć okazję przez drżący SL?

Nie do końca rozumiem motywację sprzedaży tylko ze względu na dwucyfrowy zysk. Obecnie nie wpadłoby mi do głowy nawet sprzedać HOLN, chyba że skończyłoby mi się już na to pieniądze na Cervelat. Jedni robią to trochę grubiej, inni bardziej subtelnie.

Spodziewam się znacznie większego zysku niż tylko 5%. Ale czy udało mi się dostrzec znaki czasu, okaże się. Doświadczenie pokazuje, że zwykle działam za wcześnie. Jednak praktycznie zawsze trafiam w sedno.

Wyniki kwartalne są kluczowe na giełdzie i zdecydowanie mogą być jednym z głównych czynników wpływających na decyzje.
Przyjaciele czerwonych cyberkrachów zaczynają teraz drżeć i poczują szczególnie mocno już rozpoczęty spadek. Nawet nasze przemysłowe góry stopniowo spadają, chociaż jeszcze tego w pełni nie widać. ABB, Roche, Novartis, UBS i inne eleganckie, małe wytwórnie potrafiły zaskoczyć w miarę dobrze, ale już nie zaskakują. Rynek jest nasycony. Analitycy tylko jeszcze podbijają i spekulują, aby mogli wykręcić ostatnie zyski. Dla mnie hossa na kolejne 5 lat się skończyła.
Bądźcie ostrzeżeni i czujni. :wink: :wink:

I jak to było z szybkimi wskaźnikami indeksów?
Czy teraz nagle nie są już ważne.
Dla „ekonomicznego zagadki przez 5 lat, szacunek? W takim razie, zdrowie!

Jeśli muszę ocenić obiektywnie, to całkiem kiepsko?
Ale to także szalone dni i jak szybko
zmienia się nastroj globalistyczny?

Napisany przez Springer
Nie potrafię zrozumieć straszenia ludzi paniką. Po prostu nie rozumiem argumentów globalisty, chociaż może mam długie przeźrocze. Wydaje mi się jednak, że globalista jest w nastroju karnawałowym, ponieważ w Bernie wszyscy obecnie urządzają swoje makabryczne figle...

Po prostu mam trudności z horrorami ogólnie. SARS, ptasia grypa, zmiana klimatu, katastrofy ekologiczne, itp., itd. Do tego można też zaliczyć przewidywania krachów na giełdzie. Mają one wszystkie coś wspólnego: zazwyczaj się nie sprawdzają. Blick zawsze wdzięczny za takie tematy. :wink: Co do rynku, wszyscy z nas od czasu do czasu mają pozytywne lub negatywne nastawienie. Ale powinniśmy sobie szczerze zadać pytanie, czy kierujemy się faktami czy po prostu osobistymi uczuciami. Przekazywanie prognoz opartych na osobistych odczuciach nie prowadzi nas naprzód. Fakty za to tak. Obecnie fakty po prostu nie przemawiają za crashem. Powody zostały już szeroko omówione i przedyskutowane na tym forum. Życzę ci piękny, wolny od katastrof weekend. Pozdrawiam Rich

Napisany przez beta
Przepraszam, automaty dostępne w tym sklepie są obecnie uszkodzone. Będziemy pracować nad naprawą ich jak najszybciej. Dziękujemy za zrozumienie.

Napisany przez Globalist
Przy okazji: Spojrzenie na światowe giełdy mówi mi: Dow Jones i Nasdaq są od tygodnia tylko na minusie. itp. i tak dalej. Mówię to także Tobie Beta. Kolorowanie rzeczywistości nie ma sensu. Spójrz za kulisy. (i nie zawsze wierz temu, co mówi Crash)

Pomimo gotówki, oto mały przysmak dla miłośników analityków (cytat od eksperta od krachów):

Actelion - ING zaleca sprzedaż akcji - widzi 240.
Roche - nagle pojawiają się rekomendacje sprzedaży: Dresdner Kleinwort przewiduje spadek kursu do 185, Vontobel obniża cel kursowy z 265 na 249.
Insider - sprzedaże wewnątrz firmy rosną. Wczoraj m.in. zgłoszono: Jelmoli, Phoenix Mecano, Syngenta.
Opcje - coraz więcej zainteresowania opcjami typu Put. Aktywność przed rynkiem w: WSMIF, KSMIE, PPHKC, HELDB, NESZM i KSMIB.

Tendencja - dzikie skoki kursów świadczą o dużej nerwowości na rynku. Rekomendacje sprzedaży od analityków rosną.

Na zdrowie! Jeśli nagle pojawi się coś w polu widzenia, to już za późno! :lol: :lol:

Napisany przez Dany1
Zresztą: Spojrzenie na giełdy światowe mówi mi: od tygodnia Dow i Nasdaq są tylko na minusie. itd. i tak dalej. Mówię to także tobie, Betonie. Wybielanie nie ma sensu. Spójrz za kulisy. (i nie zawsze to, co pisze Crash)

Cóż za zdziwienie laika... i profesjonalisty też... Beta powinien rzeczywiście spojrzeć za kulisy... delikatnie mówiąc, to chyba obraza, Globalisto. Niewielu pisze tak dobrze przeanalizowane i interesujące artykuły jak Beta... zerknij na jabłka albo banany... Nie chcę tu dyskutować o twojej nagłej strategii sprzedaży, bo to tylko twoja sprawa... w końcu to twoje pieniądze. Co mnie niepokoi, to nagłówki, które nagle sprzedajesz z dwucyfrowym zyskiem; np. Holcim... nawet nie wiedziałem, że masz je w PF. Co myślisz, co to nam daje, gdy Globalista nagle sprzedaje dziś Holcim ze zyskiem w dwóch cyfrach i nie ma ani jednego wpisu Globalisty pod Holcim? Po prostu nie robi najlepszego wrażenia...

Napisany przez Globalist

Co mnie denerwuje, to tytuły, których nagle zyskujesz dwucyfrowo; np. Holcim... nawet nie wiedziałem, że masz je w PF. Co myślisz, że nam przyniesie, jeśli globalista dziś nagle sprzeda Holcim z dwucyfrowym zyskiem, a pod Holcim nie znajdziesz ani jednego wpisu od globalisty? To po prostu nie wypada...

Naja Dany. Nie musisz dokładnie wiedzieć, co mam w portfelu. (Przy okazji, porzuciłem także Logitecha ze względu na brak impulsów). Przypuszczam, że bardziej przeszkadza Ci moja nagła strategia sprzedaży i obawiasz się, że inni mogą mi podążyć. W rezultacie, Twoje tytuły mogą również tracić na wartości.
Nie martw się. Każdy musi sam zdecydować, co robi. Dla mnie to był najlepszy ruch po przemyśleniu, ponieważ przewiduję nie tylko większą korektę, ale także stopniowe osłabienie gospodarki. Ponieważ giełda bardzo czuwa na przyszłość, zbierają się już znaki zarówno u firm, jak i u handlowców, w drugim kierunku.
Wierz mi Dany, teraz trzeba być ostrożnym. 8)

Napisany przez Globalist

Po prostu mam trudności z horrorami na ogół.
SARS, ptasia grypa, zmiany klimatyczne, katastrofy ekologiczne, itp., itp. Do tego można też dodać prognozy krachów giełdowych. Mają one wszystkie jedno wspólne: zazwyczaj się nie spełniają. Blick jest wdzięczny za takie tematy. :wink:
Jeśli chodzi o rynek, to każdy z nas od czasu do czasu ma pozytywne lub negatywne podejście. Ale wtedy powinno się szczerym sercem zastanowić, czy to fakty czy po prostu osobiste uczucia kierują nami. Przekazywanie prognoz bazujących na osobistych odczuciach nie prowadzi nas naprzód.
Za to fakty tak.
Fakty obecnie po prostu nie wskazują na krach. Powody zostały już dostatecznie omówione i dyskutowane na tym forum.
Życzę miłego, bezkatastroficznego weekendu.
Pozdrowienia Rich

No cóż Rich. W każdym razie cieszę się, że w piątek wyczyściłem moje portfele. Jedyne akcje, które jeszcze posiadam, wzrosły dziś o 3,57%. Dzięki Hans. :lol:
Widzisz, czasem globalne spojrzenie naprawdę pomaga bardziej niż uparty wzrok na jakieś linki wpajające nam zdrową gospodarkę. Ostrzegałem przez weekend. Patrz wyżej. Mam nadzieję, że niektórzy się zastanowili.. Ale komu to mówię. Jesteście przecież wszyscy profesjonalistami..
:lol: :wink:

Napisany przez Globalist
Dow -2.2%
Nasdaq -3.2%
Aktualnie panuje czysta panika wśród inwestorów.

Napisany przez Springer
Dziś już mocno zawładnął globalista, trzeba fair powiedzieć, że miał dobry / szczęśliwy rękę. Zawsze jednak są dwie strony medalu, ponieważ takie dni ponownie skłaniają inwestorów do zakupów po niższych cenach, można dokupić, jeśli jest taka potrzeba dla tych, którzy chcą / mogą / muszą pozostać w inwestycji. Na dłuższą metę, mimo korekt, inwestycje przynoszą bardzo dobre zwroty, historia nam to pokazała. Oczywiście teraz wszyscy są zszokowani i czekają, ale są to także Ci, którzy znowu podniosą ceny, tak to właśnie działa. Poza tym nie wszystkie akcje na świecie tracą wartość, bardzo ważne jest, co masz w portfelu. Przecież przetrwałem też maj zeszłego roku.

Sprawiać, że wszystko wydaje się piękne = Nie, ale mimo to nie rozpaczliwie krzyczeć i panikować, robią to ci, którzy nie mają zaufania do siebie.

To wszystko moja opinia

Napisany przez Globalist
Cześć Springer.
Obawiam się, że w nadchodzących dniach mogą pojawić się kolejne... nazwijmy to dotkliwe zyski.
Dow i Nas spadły już o ponad 3%. Ludzie już mówią o kolejnym kryzysie.?

Napisany przez Globalist
Dziś zleciłem sprzedaż wszystkich moich funduszy. Jestem przekonany, że niedługo zobaczymy kolejne większe wstrząsy na giełdzie, co zagrażałoby ładnemu zyskowi z ostatnich lat.
Z pieniędzmi zamierzam spłacić kredyt hipoteczny.
Za 5 lat znów będę gotowy z zyskanymi odsetkami. :lol:

Napisany przez Springer

Dziś złożyłem zlecenie sprzedaży wszystkich moich funduszy. Jestem przekonany, że niedługo zobaczymy kolejne większe wstrząsy na giełdzie i zyski z ostatnich lat będą zagrożone.
Z pieniędzmi spłacę kredyt hipoteczny.
Za 5 lat będę gotowy z odsetkami, które zaoszczędzę. :lol:

Więc to chyba twój ostatni wpis :lol: :lol: :lol: Do zobaczenia za 5 lat, pozdrowienia, Springer

Jestem naprawdę zrozpaczony, gdy wspomniana sfera.... przez co najmniej 5 lat lub więcej oszczędza swoje odsetki i musielibyśmy boleśnie zrezygnować z oczywistych i niezbędnych wpisów?

Napisany przez beat

Za 5 lat będę znowu gotowy z oszczędzonymi odsetkami. :lol:

Z dzisiejszymi stopami procentowymi opłacisz sobie prowizje za ponowne wejście na rynek.

Mimo wszystko zrób od czasu do czasu przystanek, abyś nie zginął z horyzontu. Miłego czasu w krainie hipotek. Z pewnością będziemy za Tobą tęsknić.

Napisany przez Globalist
Cześć Beat
Więc: Oszczędzam około 250 zł miesięcznie dzięki Hypodealowi i praktycznie sprzedałem fundusze po najwyższych cenach. Teoretycznie na koniec roku wynosi to 3000 zł zysku.
Do tego należałoby dodać sumę zysku księgowego, ponieważ giełdy nadal spadają, a ja nie inwestuję pozyskanego kapitału akcyjnego i funduszowego? Umieszczam go na koncie funduszowym (nie na rachunku funduszy) i mam dzięki temu wyższe odsetki, a nie płacę żadnych opłat administracyjnych. Dodatkowo wpłacam corocznie maksymalną kwotę na konta emerytalne i uzyskuję w ten sposób oszczędności podatkowe w wysokości 1500 zł rocznie. Po 5 latach wypłacam ponownie 3. filar, spłacam kredyt hipoteczny dalej i kupuję akcje po najniższych cenach na giełdzie z pozostałym kapitałem akcyjnym. :wink: :lol:
Być może kupię niektóre okazje już wcześniej. :wink:

Napisany przez beat
Sorry, Globalisto,

Hast oczywiście rację.

Skoro zaznaczasz 3a, przypuszczam, że w ogóle nie dokonujesz tam wpłat, co jest słuszne, chyba że masz już ponad 60 lat, wtedy może być trudne. Ale jest to miły sposób na przymusowe oszczędzanie. Musisz po prostu uważać, żeby cię to nie zrujnowało finansowo. Po 5 latach będzie na koncie około 30000.-. Na podstawie Twojej kalkulacji hipotecznej sądzę, że masz tam pewne ograniczenia, więc radziłbym być ostrożnym. W przeciwnym razie będziesz niezadowolony, gdy za 5 lat duże pieniądze będą zablokowane w 3a, indeks Dow Jonesa będzie na poziomie 2500, a ty nie będziesz miał co inwestować...

Napisany przez Globalist
Dlaczego blokujesz? Jeśli za 5 lat indeks Dow Jonesa osiągnie poziom 2500, to tym bardziej kupimy.
:lol:

Cytat użytkownika richard100

Mam po prostu problem z ogólnymi scenariuszami horroru.
SARS, ptasia grypa, zmiana klimatu, katastrofy środowiskowe, itd., itd. Do tego można zaliczyć także prognozy krachów giełdowych. Mają one wszystkie coś wspólnego: zazwyczaj się nie sprawdzają. Blick zawsze jest wdzięczny za takie tematy. :wink:
Jeśli chodzi o giełdę, wszyscy z nas od czasu do czasu mamy pozytywne lub negatywne nastawienie. Ale należy szczerze zastanowić się, czy kierujemy się faktami czy po prostu własnymi uczuciami. Przekazywanie takich prognoz opartych na osobistych odczuciach nie prowadzi nas naprzód.
Natomiast fakty tak.
Fakty obecnie po prostu nie wskazują na krach. Powody zostały już podane i omówione na tym forum.
Miłego, bezkatastroficznego weekendu.
Pozdrowienia, Rich

No cóż, Rich. W każdym razie cieszę się, że w piątek wyczyściłem swoje portfele. Jedyny tytuł, który jeszcze mam, dziś wzrósł o 3,57%. Dzięki Hans. :lol:
Widzisz, czasem globalna perspektywa pomaga bardziej niż uparty wzrok skierowany na jakiekolwiek linki, które udają zdrową gospodarkę. Ostrzegałem przez weekendem. Patrz wyżej. Mam nadzieję, że niektórzy się opamiętali.. Ale komu ja to mówię. Przecież jesteście wszyscy profesjonalistami..
:lol: :wink:

Optyka giełdowa wyraźnie nie ogranicza się już tylko do jednego dnia czy tygodnia.
W każdym razie cieszę się, że nadal jestem w to zaangażowany. :wink:
Pozdrowienia, Rich

Napisany przez Globalist
No cóż, do dzisiaj nie żałuję. Moje kursy wyjścia były średnio o 15% wyższe niż obecne. Nie zamierzam teraz inwestować, ponieważ uważam, że będziemy mieć szczęście, jeśli pod koniec roku staniemy znacznie powyżej początkowych kilku procent.

Jest zawsze miło obserwować, jak bardzo europejskie giełdy wciąż są związane z USA.
W różnych czasopismach branżowych można przeczytać, że gospodarka i giełda UE oddzielają się od USA.
Tak, musi jeszcze upłynąć wiele wody w Renie. Kto w to wierzy.
Nawet dzisiaj. Ledwo Dow Jones pokazuje lekką słabość, liczby konsumenckie w USA spadają, a co robi SMI i Dax? Tracą 1%. Teraz o 17:00 Dow Jones zaczyna się odradzać i porusza się w stronę zielonej strefy, a patrzcie, SMI zaczyna też ożywać. Nie wydaje się, żeby doszli już do zielonej strefy. :cry:
Pozdrowienia, Rich

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata