Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Potrzebna pomoc w planowaniu.

Napisany przez Stromer
Cześć wszystkim użytkownikom,
potrzebuję waszej pomocy, aby ocenić, czy moje plany się sprawdzą, czy przeoczyłem coś.
Pod koniec 2018 roku/początkiem 2019 roku planujemy sprzedać nasz Dom w Münsterland, aby nabyć rezydencję emerytalną w Ostfriesland. Nasza sytuacja finansowa będzie wyglądać następująco. Wkład własny 300 000,- około 100 000,- pożyczka ratalna oprocentowana w wysokości 1,3% plus 3% spłaty kapitału. Planowana jest zamiana obiektów, więc na zakup będzie dostępne około 400 000,-, a cena zakupu to 230 000,-.
Pozostała kwota do zapłaty 170 000,-, z czego około 42 000,- będzie przekazywane jako roczna nadwyżka płatności w 5% od 2019 roku do 2027 roku, a pozostała kwota do spłaty w 2027 roku to około 350 000.
Od 2019 roku emerytura to 950,- i 1250,- plus 400,- z czynszu w nowym obiekcie, ponieważ przyjaciele przeniosą się razem. Całkowite zobowiązania w wysokości 380,- za zamianę obiektów, bez innych zobowiązań. Planowana rata oszczędnościowa od 2019 roku wynosi 300,- miesięcznie.
W ten sposób w 2027 roku obiekt powinien być bez zadłużenia, a kapitał powinien wynosić co najmniej 100 000,-.
Proszę o waszą ocenę i fachową radę.
Pozdrawiam, Stromer

Napisany przez brainy
Jaka jest odpowiedź?

Napisany przez Stromer
Jednym z pytań jest, czy ten plan jest sensowny, czy też należy ustawić inne priorytety, aby móc bez obaw cieszyć się życiem po 65. Pozdrowienia, Stromer

Napisany przez Banker
Cześć Stromer,
Chciałbym bardzo dać Ci ocenę, ale niestety po powyższym nie rozumiem, o co chodzi. Myślę, że jestem w tym samym punkcie co inni i dlatego nie dostajesz odpowiedzi.
Czy moglibyście przedstawić ten skomplikowany problem w prostszy sposób?

Napisany przez Stromer
Przepraszam, spróbuj uprościć.
Czy lepiej płacić gotówką za nowy obiekt, czy też tylko częściowo, aby mieć dług w przypadku wymiany obiektu, aby uniknąć podatków i kary za przedterminową spłatę, ponieważ część obiektu jest wynajmowana. Ponadto mam pytanie, czy warto wykorzystać całkowitą nadwyżkę spłaty do końca okresu o stałym oprocentowaniu czy nie. Słyszałem, że nieruchomość nigdy nie powinna być całkowicie bez zadłużenia. Czy to bzdura, czy jest tak faktycznie?

Napisany przez Hanomag

Nowy obiekt lepiej płacić gotówką albo tylko częściowo, aby w przypadku wymiany obiektu nadal mieć zobowiązania, tak aby nie powstały podatki i kary za wcześniejszą spłatę, ponieważ część obiektu jest wynajmowana. [

Aby uniknąć wyższej opłaty za wcześniejszą spłatę, ma to dużo sensu, ale też po to, aby dochody z najmu nie zbytnio zwiększały dochód podlegający opodatkowaniu.

Cytat autorstwa Stromera
Oprócz tego, dla mnie istotne jest pytanie, czy opłaca się wykorzystać całą nadpłatę kredytu do momentu upływu okresu na stałe oprocentowanego czy też nie.

To zależy od alternatywnych możliwości inwestycyjnych.

Cytat autorstwa Stromera
Słyszałem, że nieruchomość lepiej nigdy nie powinna być całkowicie wolna od długów. Czy to bzdura, czy faktycznie?

Dla nieruchomości przeznaczonych do własnego użytku ta wypowiedź jest nonsensowna. Dla nieruchomości inwestycyjnych trzeba obliczyć, co jest lepsze.

Napisany przez Banker

Przepraszam, spróbuj uproszczę.
Lepiej płacić za nowy obiekt gotówką, czy tylko część, aby po kolejnej wymianie obiektu nadal mieć zadłużenie, aby nie obciążać się podatkami i opłatami wstępnymi, ponieważ część obiektu jest wynajmowana. Dodatkowo nurtuje mnie pytanie, czy jest sensowne używanie całej kwoty dodatkowej spłaty do końca okresu wiązania kredytowego, czy też nie. Słyszałem, że nieruchomość lepiej nigdy nie powinna być całkowicie wolna od zadłużenia. Czy to głupota, czy tak właśnie jest?

Dla części przeznaczonej na własne potrzeby nie możesz odliczać odsetek. Nie jest również możliwa amortyzacja.
Nawet chyba nie jest to możliwe nawet dla wynajętej części. Nie jestem jednak ekspertem podatkowym.
Dlatego powiedziałbym, jeśli masz gotówkę, zainwestuj w własne mieszkanie. Możesz również zachować pewną małą rezerwę jako zapas.
Ale być może tutaj znajdą się jacyś eksperci podatkowi, którzy mogą odpowiedzieć na Twoje pytanie.

Napisany przez Hanomag

Sądzę nawet, że nie ma to zastosowania nawet dla wynajmowanej części.

Ale bankier powinien wiedzieć, że jeśli pobierana jest standardowa opłata najmu, to urząd skarbowy chce swojej części, w przeciwnym razie - niski czynsz i brak zysku - byłoby to traktowane jako hobby.

Cytat od Bankiera
Dlatego powiedziałbym, że jeśli istnieje gotówka, to warto ją zainwestować w własny Dom.

Następnie ewentualnie płacić gotówką tylko za używaną samodzielnie część i finansować wynajem za pożyczkę. Odsetki od kredytu mogą obniżyć wtedy dochód z najmu obok odpisu amortyzacyjnego i innych kosztów podlegających opodatkowaniu.

Napisany przez Banker

Bankier powinien jednak wiedzieć, że jeśli zażądana jest rynkowa stawka czynszu, to urząd skarbowy będzie chciał swojego udziału, w przeciwnym razie - niski czynsz i brak zysku - byłaby to inwestycja miłosna. W takim przypadku ewentualnie opłacić za użytkowanie własne gotówką, a za wynajem zaciągnąć pożyczkę. Odsetki kredytowe mogą zmniejszyć podatek, obok odpisów amortyzacyjnych proporcjonalnych i pozostałych kosztów generujących dochód z tytułu najmu podlegający opodatkowaniu.

Oczywiście, wiem, że dochody z wynajmu podlegają opodatkowaniu. Nie jestem jednak tak zaznajomiony z amortyzacją oraz możliwością odliczania odsetek. Ile może być odliczone i jak?
Następnie obliczyć korzyść, czy gotówka powinna być zainwestowana, czy lepiej wziąć pożyczkę. W tym celu warto skorzystać z usług doradcy podatkowego.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata