Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Spłacić kredyt odnawialny

Napisany przez Leito
Hej wszystkim,
to jest mój pierwszy post tutaj na forum i od razu chcę zadać pytanie.
Chciałbym zapytać o możliwość zastąpienia kredytu odnawialnego. Nie chodzi jednak o mój własny kredyt odnawialny, ale o ten z gospodarstwa rolnego moich rodziców, który zamierzam przejąć w niedalekiej przyszłości.
Gospodarstwo prosperuje dobrze, ale w tym roku niestety wpadliśmy w debet z powodu większych inwestycji i równocześnie złych cen surowców. Ponieważ nasze dochody nie są regularne, ale głównie związane z żniwami, musimy teraz przetrwać do sierpnia, kiedy otrzymamy pieniądze za zboże.
Obecnie kredyt odnawialny wynosi już 20 000 € i prawdopodobnie wzrośnie do około 50 000 € do sierpnia. Oczywiście przy 10,2% oprocentowaniu (mamy konto w Sparkasse) to boli, dlatego piszę ten post.
Dodatkowo, oprócz długoterminowych kredytów na wspomniane wcześniej inwestycje, mamy otwarty kredyt na bieżące potrzeby w wysokości 50 000 €. Moi rodzice zapytali już w Sparkasse o dodatkowy kredyt na bieżące potrzeby, ale doradca go odrzucił.
Dlatego moje pytanie brzmi: czy istnieje możliwość uzyskania kredytu ratalnego na przykład pół roku w innej instytucji finansowej, aby uniknąć wysokich odsetek od kredytu odnawialnego? Niestety nie znam dokładnych powodów, dla których Sparkasse to odrzuciła, ponieważ nie było mnie na rozmowie, ale według tego samego doradcy mamy bardzo dobrą zdolność kredytową. Posiadamy wiele aktywów, gruntów i nieruchomości.
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że nikt tutaj na forum nie będzie w stanie ocenić, jak nasza sytuacja zostałaby oceniona przez inną instytucję finansową, chodzi mi raczej o to, czy istnieje coś fundamentalnego, czego nie dostrzegłem do tej pory. Albo jakie kryteria oceny stosują inne instytucje finansowe (np. Schufa) i jakie ogólne dokumenty byłyby potrzebne? Niestety muszę powiedzieć, że nie mam zbyt dużego doświadczenia w kwestiach finansowych, co pewnie już niektórzy zauważyli z mojego dotychczasowego tekstu. Proszę o wyrozumiałość, pracuję nad tym.
Pozdrowienia!

Napisany przez Spiagei
Cześć Leito,

ta kwestia nie może zostać tu rozwiązana bez sprawdzenia Twojej sytuacji finansowej i oceny działalności.

Możesz spróbować zapytać w innych bankach.

Ważne jest, abyś miał przy sobie wszystkie dane i fakty na piśmie, takie jak dochody, wydatki, kredyty, itp.

Najlepiej byłoby stworzyć razem z doradcą podatkowym koncepcję, która przekona bank, aby udzielił Wam kredytu.

Pozdrawiam,
Stefan

Napisany przez xlarge
Czy jest możliwe zabezpieczenie jednego z domów?

Napisany przez geldtipp
Jak już Stefan wspomniał, ja uwzględniłbym wszystkie przychody i wydatki, sowie wszystkie aktywa i zobowiązania (kredyty). Warto byłoby sprawdzić oferty różnych pożyczek i zobaczyć, co oni proponują. Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się nad pożyczkodawcami typu Peer-2-Peer? Oprocentowanie na poziomie 10,2% nie jest takie małe...

Osobiście nie jestem zwolennikiem kredytów debetowych (są zbyt drogie i sugerują, że ma się więcej finansowych możliwości, niż się ma w rzeczywistości).

I większość wiejskich banków też nie zawsze oferuje dobrą doradztwo. Warto jednak pamiętać, że większość banków podlega pewnym warunkom określonym przez Basel 2/3 & Co.

Napisany przez Daukind
Tutaj mówimy o kredytach firmowych... nic z tego, co napisałeś, nie ma sensu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata