Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: ubezpieczenie zdrowotne studenckie i później.

Napisany przez Beetle
Cześć,

aktualnie szukam ubezpieczenia zdrowotnego dla mojego syna, który skończy 25 lat. Do tej pory był ubezpieczony prywatnie ze mną (Debeka), ale teraz w trakcie studiów zmienił plany, więc wypada z mojego ubezpieczenia, ponieważ nie ukończył jeszcze studiów.

Muszę go teraz obowiązkowo ubezpieczyć od chorób i opieki i szukam dla niego ubezpieczenia zdrowotnego, które nie będzie zbyt drogie (ma tylko pracę za 450 €). Z mojego ubezpieczenia otrzymałam ofertę z refundacją tylko 90% i kosztem własnym w wysokości 400 € rocznie. Składka wynosi około 200 € z własnym kosztem.

W tym przypadku zawiera to również rezerwację okresu ubezpieczenia. Po ukończeniu studiów mógłby wtedy przejść płynnie do następnego planu ubezpieczeniowego, ponieważ studiuje nauczanie. Plan w Debeka byłby tańszy, bo mógłby przejść na niższą stawkę, gdyż nie wchodzi w większym wieku jak w przypadku innej prywatnej ubezpieczalni zdrowia. Nie jestem pewna, czy zrozumiałam to dobrze.

Otrzymałam również ofertę od Signal Iduna (moja partnerka ma tam kilka ubezpieczeń). Tam studentowskie ubezpieczenie zdrowotne również kosztowałoby około 200 €, więc byłoby podobnie. Różnica polegałaby na braku własnej opłaty w wysokości 400 € rocznie.

Czy Signal Iduna jest godna polecenia zwłaszcza ze względu na ewentualne późniejsze ubezpieczenie zdrowotne jako urzędnik z refundacją? Ja osobiście zawsze byłam zadowolona z Debeka. O Signal jako prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym nie słyszałam za wiele.

Czy tak naprawdę jest to obojętne, gdzie teraz się ubezpieczy i do jakiej prywatnej ubezpieczalni zdrowia później dołączy? Pytanie dotyczy późniejszego wieku przyjęcia (będzie w okresie aplikacji, gdzie miałby 27 lat), ponieważ zrozumiałam to w rozmowie z Debeka, że jeśli tam pozostanie, będzie mógł w przyszłości dołączyć do tańszego planu.

Dzięki.

Napisany przez xlarge

szukam obecnie ubezpieczenia zdrowotnego dla mojego syna, który kończy 25 lat.

Czy syn nie jest już wystarczająco dorosły, aby sam podejmować decyzje?
Szczególnie (potencjalni) nauczyciele powinni być tu wzorem dla młodzieży.

Napisany przez Hanomag

Czy syn nie jest już wystarczająco dorosły, aby podejmować własne decyzje?
Szczególnie (przyszli) nauczyciele powinni być tu wzorem dla młodzieży.

Nie chodzi tutaj o decyzje. Młody człowiek tylko deleguje, w końcu wiem z własnego kręgu rodzinnego, że aplikanci są bardzo obciążeni. Decyzję podejmie po przejrzeniu przygotowanych dla niego propozycji.
I przyszły nauczyciel, który nie potrafi delegować, nie jest również wzorem do naśladowania.

Napisany przez Beetle
Dziękuję Hanomag za uwagę

Napisany przez brainy
To z pewnością trudne patrzenie w przyszłość, ale urzędnicy, którzy mieli/do tej pory mieli ubezpieczenie w HUK24 lub DEBEKA, nie mają/do tej pory nie mieli złego doświadczenia.

Napisany przez Beetle
Dziękuję za odpowiedź. Zdecydowanie interesuje mnie także, czy mojego syna zapisującego się do Debeki od urodzenia, jeśli pozostanie w Debeka, zostanie później zakwalifikowany do tańszych taryf, niż gdyby teraz zmienił ofertę.

Napisany przez Peter Wolnitza

Dziękuję za informację zwrotną. Jestem również zainteresowany tym, czy przynależność mojego syna do Debeki od urodzenia sprawi, że jeśli pozostanie w Debeka, zostanie potem sklasyfikowany na korzystniejsze taryfy, niż gdyby teraz zmienił.

Moin,
ewentualne ulgi w przyszłości wynikają z faktu, że zgromadzone w przeszłości rezerwy starzenia się będą przeniesione i uwzględnione w nowej taryfie w tym samym towarzystwie.
Jednak w przypadku dzieci, młodzieży i studentów nie są tworzone rezerwy starzenia się (dlatego te taryfy zazwyczaj są znacznie tańsze niż taryfy normalne) - dlatego wspomniany przez Pana efekt raczej mieści się w centach.
Istotne jest raczej to, że być może można uniknąć ponownej oceny zdrowia.

Napisany przez Beetle
[Cytat]Hej, ewentualne zniżki wynikają z faktu, że gromadzone od lat rezerwy starcze są przenoszone i uwzględniane w nowej taryfie tego samego towarzystwa ubezpieczeniowego. Dla dzieci, młodzieży i studentów nie gromadzi się rezerw starczych (dlatego te taryfy są zazwyczaj znacznie tańsze od standardowych) - dlatego wspomniany przez Pana efekt raczej mieści się w zakresie kilku groszy. Istotniejsze jest raczej to, że można uniknąć ewentualnego ponownego badania zdrowotnego.]
Cześć i dziękuję za odpowiedź.
Więc jeśli patrzę na to w ten sposób, obecnie najbardziej rozsądnym byłoby wybranie taryfy Signal, ponieważ nie ma w niej żadnego udziału własnego. Pod względem świadczeń jest praktycznie identyczna, a z obecnego prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego zasadniczo nie czerpie jakichkolwiek korzyści finansowych. Jedyne, co zaoszczędziłby to kolejne badanie zdrowotne, ale jeśli dotychczas nie było żadnych poważnych problemów, to nie powinno to być problemem.
Po ukończeniu studiów mój syn zawsze może zdecydować, które ubezpieczenie zdrowotne wybierze.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata