Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Umowa Maklerska w zakresie ubezpieczeń - Jakie są zalety i wady?

Napisany przez ADMCI4
Cześć przyjaciele forum finansowego, jakie korzyści i wady wynikają z umowy z brokerem ubezpieczeniowym? Czy makler regularnie informuje mnie, gdy na rynku dostępne są lepsze ubezpieczenia? Czy broker ubezpieczeniowy może sam sprawdzić wszystkie nasze ubezpieczenia moje i mojej żony? Czy jesteśmy wtedy związani z tym maklerem?

Czy nie lepiej jest zatrudnić maklera, gdy chcę zmienić ubezpieczenie lub je nowo zawrzeć? Czy ktoś miał doświadczenia z takim maklerem?

Pozdrowienia
Thalise

Napisany przez ADMCI4
Klient nie musi się martwić o swoje ubezpieczenia. Rozmowy telefoniczne, korespondencja i wypowiedzenia są kwestią ubezpieczeniową maklera. Oznacza to, że makler prowadzi całą procedurę w przypadku szkody. Zaletą jest to, że dzięki relacjom makler często osiąga lepsze wyniki. Makler ocenia poszczególne ubezpieczenia pod względem stosunku ceny do jakości, zakresu i odpowiedniości. Wskazuje możliwości poprawy i ewentualne zmiany poszczególnych ubezpieczeń.

Ubezpieczeniowy makler nigdy nie pozbawia klienta decyzji i nigdy nie decyduje o działaniach bez konsultacji z klientem. Tylko po uzgodnieniu może złożyć wypowiedzenia i zawierać nowe ubezpieczenia. Makler zazwyczaj składa kilka ofert, unikając jednostronnej prezentacji oferty. Makler jest zawsze odpowiedzialny. Za wszystko, co obiecuje. Musi udokumentować każdą rozmowę telefoniczną i każdy list.

Ubezpieczeniowy makler ma swobodę wyboru partnerów ubezpieczeniowych. Klient mający umowę z maklerem ubezpieczeniowym może ją wypowiedzieć w dowolnym momencie. Działalność maklera jest usługą i wiąże się z kosztami. W zależności od nakładu pracy należy zapłacić od 120 do 200 euro.

Napisany przez ADMCI4
Jestem świadom, że niektórzy pośrednicy pobierają opłaty za swoje porady lub usługi. Ale nie wszędzie jest tak samo! Na przykład ja pracuję od 01.01. u pośrednika, który nie pobiera dodatkowych opłat za swoje usługi. Jeśli jesteś zainteresowany, proszę o kontakt

Napisany przez Reibold
Witaj!

Ogólna ocena zleceń dla maklerów jest niemożliwa, ponieważ każde zlecenie jest formułowane indywidualnie.

Często zlecenie obejmuje kompleksową opiekę nad wszystkimi ubezpieczeniami w gospodarstwie domowym lub firmie. Często makler jest również upoważniony do zmiany lub wypowiedzenia umów w imieniu klienta, bez konieczności jego podpisu. Oczywiście, jest to możliwe dopiero przy istnieniu zaufania.

Jednak można również zatrudnić maklera do indywidualnych przypadków.
Nie ma problemu z doradztwem w konkretnym obszarze, takim jak np. ubezpieczenie zdrowotne lub emerytalne, oddzielając je od innych tematów, jeśli klient na przykład ma kontrolę nad swoimi ubezpieczeniami majątkowymi.
W związku z odpowiedzialnością za każdą rekomendację, należy dać maklerowi możliwość kontynuowania opieki nad klientem, przynajmniej w obszarze, w którym udzielał porady, oraz przedstawienia później propozycji poprawek.

Makler jest opłacany prowizją pobieraną z wpłat związanych z zawartymi umowami. Dodatkowe opłaty za doradztwo prowadzące do tych transakcji są, według moich badań rynkowych, powszechne jedynie w obszarze obsługi firm, gdzie występuje więcej zachodu niż w gospodarstwie domowym. W takich przypadkach zwykle obowiązuje zasada: albo prowizja, albo opłata za doradztwo.

Z poważaniem

Alexander Reibold
Makler ubezpieczeniowy

Napisany przez Gerd
Umowy maklerów są często sprzeczne z zasadami etyki. Zasada ta polega na tym, że klient jest zdyskredytowany, ale zazwyczaj o tym nie wie. W przypadku większości umów maklerskich klient podpisuje pełnomocnictwo, żeby makler mógł za niego wszystko załatwiać. Makler nie ma również swobody wyboru ubezpieczeń. Mimo że klientowi wielokrotnie powtarza się co innego, jest to zasadniczo błędne. Makler może doradzać i opiekować się klientem nawet bez umowy maklerskiej. Ponosi on wtedy pełną odpowiedzialność. Umowy maklerów służą wyłącznie temu, aby związać klienta z samym sobą i nie dać mu możliwości samodzielnego zawierania umów także z innymi firmami.

Napisany przez ADMCI4
Przepraszam Gerd, ale taki bełkot to ja jeszcze nigdy nie czytałem. Żadne przedsiębiorstwo ubezpieczeniowe nie może zmusić brokera do składania tam biznesu. Sam jestem brokerem i mogę wybierać spośród 300 dostawców usług ubezpieczeniowych i finansowych. Nie pozbawiamy również klientów wolności decyzji, w każdej normalnej i dobrej umowie brokerskiej jasno stwierdza się, że wypowiedzenia umów i nowe zawarcia, jeśli są konieczne, muszą być uzgodnione z klientem. Czy myśli Pan, że broker naraża się na odpowiedzialność bez wcześniejszej rozmowy z klientem? Ponadto ten kontrakt nie zobowiązuje nikogo do nas. Umowa może być w każdej chwili anulowana przez klienta. Sądzę, że nie ma Pan pojęcia o tej branży i po prostu powtarza tu brednie z-nakładu. Proszę nie rozpowszechniać takich fałszywych twierdzeń o naszym zawodzie. Dziękuję.

Napisany przez Gerd
To nie jest gadka przy piwie. Mam takie umowy. Po co więc potrzebny jest umowa pośrednictwa, skoro można obejść się bez niej?

Napisany przez vkes
To interesujące, że jeśli w ogóle działają Państwo jako pośrednicy / mogą działać, nie potrzebują umowy pośrednictwa. Na jakiej podstawie świadczą Państwo w takim razie swoje usługi? Czy kiedykolwiek słyszeli Państwo o odpowiedzialności?

Napisany przez nightwish
Zwracając się do pierwotnego pytania TE. Zalety żadne, wady wiele!

Większość maklerów, z niewielkimi wyjątkami, sprzedaje swoim klientom tylko te produkty, na których mogą najwięcej zarobić. Pseudo poszukiwanie najlepszego produktu skupia się przede wszystkim na wpływach prowizyjnych.

Jak to możliwe, że tak wielu maklerów sprzedaje Nürnberger, Aspecta, AM i inne?

Jak to możliwe, że niewielu, którzy ubezpieczają swoje pk za pośrednictwem maklera, mogą rozważnie budować rezerwy emerytalne? - Regularne zmiany po okresie karencji są proponowane.

Więc moje zaufanie do maklerów równa się zeru, więc nie ma umowy z maklerem!!!

Napisany przez vkes
Szkoda, że wydaje się, że miała Pani/Pan złe doświadczenia z pośrednikami.

I sprzeciwiam się Pani/Pan oskarżeniom, że większość pośredników tak robi. Czy jest Pani/Pan w stanie udowodnić to?

Wyliczone przez Panią/Pana ubezpieczenia z pewnością nie płacą najwyższych prowizji, ponieważ istnieją inne, które klienci nie kupują, ponieważ są bardzo drogie. Również Pani/Pana odpowiedź odnosi się do prowizji w sposób mocno domyślny. Powodem, dla którego klienci wybierają te, co prawda często słabe, polisy, jest to, że są one oferowane bardzo tanio.

Mimo wszystko zgadzam się z Panią/Panem, że w branży pośrednictwa zdarzają się czarne owce. Jednak występują one wszędzie i nie można tego uogólniać.

Najlepsze pozdrowienia

Napisany przez Reibold
@ nightwish

Przepraszam, że mówię to wprost, ale Twoje wypowiedzi to czysta bzdura! Prawdopodobnie jesteś agentem ubezpieczeniowym, który próbuje oszukać ludzi! A może mylisz pośredników z handlowcami strukturalnymi?

Nürnberger i Aspecta nie płacą ani grosza więcej prowizji niż inni dostawcy na rynku ubezpieczeń na życie, a AM nie może oferować pośrednikowi, ponieważ współpracuje tylko z DVAG.

Nie mogę sobie wyobrazić ani jednego z moich klientów, który poszedłby za mną, gdybym chciał co roku przenosić go do nowego ubezpieczenia zdrowotnego!

Pozdrawiam
Alexander Reibold
Pośrednik ubezpieczeniowy i funduszowy

Napisany przez vkes
Mogę się z tym tylko zgodzić.

Szkoda, że niektórzy tutaj odkrywają swoją amatorską wiedzę. Zawsze zdziwieniem napawa mnie przekonanie większości, że znają się na świecie ubezpieczeń. Nikt nie wpadłby na pomysł, aby samemu się operować. Ale jeśli chodzi o ubezpieczenia, zawsze wszyscy wiedzą więcej niż sam specjalista.

Dziwne, że co roku dochodzi do wielu przypadków, w których ubezpieczyciele są zwolnieni z obowiązku świadczenia, lub muszą to potwierdzić przez sąd. Dziwne, nieprawdaż?

Pozdrowienia

Napisany przez EasyD
Nie ma wątpliwości, że wśród specjalistów od ubezpieczeń jest więcej czarnych owiec niż wśród chirurgów.

Dlatego uważam, że przynajmniej jest uzasadnione zadanie pytania, dlaczego na przykład tak wiele osób posiada umowy ubezpieczenia z Nürnberger i Aachener Münchener. Chociaż faktycznie nie ma to nic wspólnego z prowizją.

Napisany przez vkes
No cóż, w przypadku AM, DV*G działa tutaj bardzo ciężko. Niestety ludzie wciąż wierzą, że „doradca” pochodzący stamtąd doradza im właściwie. Otrzymałem już kilku klientów od DV*G i byłam zszokowany, co niektórzy tam doradzają. Polisa na życie z ryzykiem w wysokości 650,00 euro TFS i dodatkowym ubezpieczeniem od niezdolności do pracy jest tam sprzedawana klientom jako SBU. No cóż, mogę tylko powiedzieć: dzięki, ale nie.

Nürnberger, po prostu dlatego, że jest tania. Każdy, kto nie ma pojęcia albo komu zależy tylko na sprzedaży, ją sprzedaje. Oni po prostu oferują tanio.

Pozdrawiam

Napisany przez Graufell

Mogę się tylko z tym zgodzić.
Zawsze dziwię się, jak większość uważa, że zna się na świecie ubezpieczeń. Nikt nie wpadłby na pomysł operowania samemu sobie. Ale jeśli chodzi o sprawy ubezpieczeniowe, wszyscy zawsze wiedzą więcej niż specjalista sam.

Znowu jedno z tych absurdalnych porównań. Chirurg musi ukończyć kilka lat studiów. Ponadto samoopracowania są zakazane.

Sprzedawca ubezpieczeń nie musi mieć wykształcenia. Musi tylko dobrze mówić i umieć sprzedawać, zazwyczaj przechodzi szybki kurs.

A ci, którzy wykorzystują te porównania, być może nawet jako argumenty sprzedaży, są wypuszczani na ludzkość.

Każdy, kto potrafi czytać, może zgłębić swoją wiedzę ubezpieczeniową. Aby wykupić zwykłe ubezpieczenie majątkowe, odpowiedzialności cywilnej, na życie, czy nawet ubezpieczenie od niezdolności do pracy, nie trzeba doradcy.

Także firmy ubezpieczeniowe to zauważyły i intensywnie promują się przeciwko Panu Kaiserowi.

Napisany przez vkes

Musi po prostu dobrze mówić i umieć sprzedawać, a zazwyczaj przechodzi szybki kurs.

A ci, którzy przywołują te porównania i być może wykorzystują je jako argument sprzedaży, zostają wypuszczeni na ludzkość.

Każdy, kto potrafi czytać, może zdobyć wiedzę na temat ubezpieczeń. Aby zawrzeć zwykłe ubezpieczenie majątkowe, ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej, ubezpieczenie na życie czy nawet ubezpieczenie od niezdolności do pracy, nie potrzeba doradcy.

Zauważyły to także towarzystwa ubezpieczeniowe i agresywnie reklamują się przeciwko Panu Kaiserowi.

Szybki kurs? Tylko umieć dobrze sprzedawać? Każdy może samemu zdobyć wiedzę na temat ubezpieczeń dla zwykłych polis?

Tak mówicie. Absurdalne porównanie. Mogę tylko potrząsnąć głową i życzyć Wam wszystkiego dobrego. W tym wpisie pokazujecie właśnie, że nie macie o tym pojęcia i tylko opieracie się na plotkach. Ale dobrze. Bezcelowe...

Napisany przez EasyD
Wydaje się, że nadal są osoby, które po krótkim kursie są wypuszczane na ludzkość, co jest niestety prawdą.

Z resztą zgadzam się z vkes. Zawsze pojawiają się nowości i zmiany, zwłaszcza ze strony prawa, z którymi nie każdy może być na bieżąco, jeśli nie zajmuje się nimi codziennie.

Osobiście stwierdzam, że zajęło mi to około dwóch lat, zanim byłem w stanie odpowiedzieć na 95% pytań klientów bez konieczności dodatkowych poszukiwań. Dlatego nie uważam, że można szybko i kompleksowo się zinformować tylko poprzez czytanie w Internecie, aby znaleźć produkt odpowiedni do swojej indywidualnej sytuacji.

Napisany przez Graufell
Tak tak, Panie vkes, czy mogę wnioskować z Pańskiego wpisu, że nie potrafisz samodzielnie wypełnić wniosku o ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej? Ale kupić bułki potrafisz, prawda?

Czy sądzi Pan, że Otto Normalverbraucher nie potrafi samodzielnie wypełnić wniosku? W takim razie sądzi Pan, że Otto Normalverbraucher jest głupi, tak?

A może chce Pan mu wmówić, że tego nie potrafi? To już bardzo zbliża się do rzeczy, sądzę.

A Panie EasyD, faktycznie niedawno udowodniłeś, że Twój proces uczenia się jako doradca finansowy jeszcze się nie zakończył. Nawet nie wiedziałeś, że istnieje rycersko wspierany plan oszczędnościowy bankowy.

Napisany przez vkes
Wydaje się, że samemu pan Graufell ma monopol na mądrość.

Tutaj nie chodzi o wypełnienie umowy ubezpieczenia, ale raczej o warunki. Jaki jest pożytek dla klienta, jeśli może ją wypełnić, ale nie zauważa, że towarzystwo nie wyłącza odpowiedzialności za rażące zaniedbanie? A może nawet nie zauważa, że ubezpieczenie jest zawierane bez ochrony od roszczeń? Większość ludzi nawet nie wie, co to znaczy.

W końcu o to w głównej mierze chodzi. O te drobnostki. Teraz chce mi pan powiedzieć, że wszyscy w Niemczech to wiedzą i nie potrzebują doradców?

Ach tak, można zapytać Google. Dlatego też co roku powstają szkody ubezpieczeniowe, gdzie towarzystwo nie musi wypłacać odszkodowania, ponieważ klient sam źle się ubezpieczył lub nie w wystarczający sposób.

Można się tego nauczyć na szybkiej lekcji. giełda jest fajna.

Twierdzenie, że do zawarcia ubezpieczenia od niezdolności do pracy niepotrzebny jest doradca, nie będę już komentował. Jest tak absurdalne, że nie da się go przewyższyć.

Przepraszam...

Napisany przez Graufell
Zaledwie kilka dni tutaj, a już rzuca Pan/Pani obelgami? Uważa to Pan/Pani za właściwe zachowanie? Proszę najpierw uczesać się, umyć te brudne rączki i nauczyć się dobrych manier.

A na moje pytania też nie odpowiedział Pan/Pani.

No cóż, skąd się biorą największe szkody dla konsumentów? Czy poprzez samodzielne zawarcie umowy ubezpieczenia czy poprzez doradztwo - tego pewnie Pan/Pani najlepiej wie.

Powiedz to tym, którzy czytają: Jaki jest odsetek ubezpieczeń inwestycyjnych, które są wcześnie rozwiązywane i powodują ogromne straty?

Ach tak, może Pan/Pani również wyjaśnić czytającym, dlaczego od lipca 2008 roku zgodnie z przepisami istnieje kartka informacyjna o produkcie dla produktów finansowych i ubezpieczeniowych?

Ach, może nie będę taki surowy: Dzięki karcie informacyjnej o produkcie sprzedawca ubezpieczeń musi poinformować zainteresowanego o wszystkich kosztach, haczykach i pułapkach produktu. I to przed podpisaniem.

Ojej, czytający teraz się zastanawia, czy nie jest oczywiste, że należy wyjaśnić klientowi wszystko? Udzielić mu pełnej informacji? Nie, w branży finansowej i ubezpieczeniowej zupełnie to nie było normą. Panowie doradcy musieli zostać na to zobowiązani ustawowo.

Teraz wielu klientów ubezpieczeniowych rozumie, dlaczego doradca wychodząc z domu świstował radośnie Singing in the rain.

Czy mam rację, jeśli twierdzę, że jest Pan/Pani sprzedawcą produktów ubezpieczeniowych?

I spróbuj w swoich postach przestać używać obelg.

Napisany przez EasyD

Herr EasyD, udowodnił pan niedawno, że nie skończył jeszcze swojego procesu nauki jako doradca finansowy. Nawet nie wiedział pan, że istnieje rządowy plan oszczędzania w banku wspierany przez rząd (riestergeförderten Banksparplan).

W tamtym wątku wyraziłem swoje zdanie na temat planu oszczędzania w banku wspieranego przez rząd. Nie kwestionowałem jego istnienia. Kiedy zadałem im pytanie o źródło ich twierdzeń, uchylił się, co wskazało mi, że prawdopodobnie chodziło o zmyśloną reprezentację ze strony autora.

W swoim gniewie na doradców, który ma swoje korzenie gdzieś indziej, argumentują bardzo emocjonalnie, jednak bez podstawy w faktach.

Dlatego proszę, żeby następnym razem, gdy wyrażają pan wątpliwości co do mojej jakości jako doradcy, przynajmniej dobrze zbadał pan sprawę z góry. Wydaje mi się, że dla własnego dobra, jeśli chodzi o wiarygodność, lepiej jest nie można łatwo udowodnić, że ich twierdzenia są nieprawdziwe poprzez dwa kliknięcia w odpowiedni temat.

Napisany przez vkes
O jejku, Pan tu krytykujesz cały zawód, a potem zaczynasz płakać, gdy używa się słowa "dümmer" w przysłowiu? Teraz robi się głupio. Wydaje mi się, że kiedyś został Pan źle doradzony i przez to stracił sporo pieniędzy. Inaczej nie mogę wytłumaczyć tego uporu. Ponieważ nie pośredniczę w ubezpieczeniach na życie, które generują zyski, lecz raczej ubezpieczam rzeczywiste ryzyka i nie sprzedaję ich, nie jestem w stanie odpowiedzieć na Pana pytanie, gdyż po prostu mnie to nie interesuje. Finansami, funduszami itp. nie mam nic wspólnego. Do tego są banki lub pośrednicy finansowi. Nie rozumiem, co ma to wspólnego z informacyjną broszurą. Jako pośrednik jestem wobec moich klientów zobowiązany i odpowiedzialny z mocy prawa. Wygląda na to, że nie zrozumiał Pan różnicy między prawdziwym maklerem ubezpieczeniowym a pośrednikiem na wyłączność. Cóż, może tylko szybki kurs by pomógł. Pozdrowienia

Napisany przez Graufell

Przypuszczam, że kiedyś otrzymałeś/aś naprawdę złą radę i straciłeś/aś przez to dużo pieniędzy. Inaczej nie mogę wytłumaczyć tego uporu.

Dokładnie jest wręcz przeciwnie. Nigdy nie słuchałem/am doradców i dzięki temu szybko się wzbogaciłem/wzbogaciłam.

Eee, Panie EasyD, na serio nie mówisz tego poważnie, prawda? Pytasz/zapytywałeś mnie o źródło dotyczące planu oszczędności bankowych z riesterową dotacją?? Więc naprawdę nigdy o tym nie słyszałeś/aś.

Po prostu nie mogę tego zrozumieć.

Napisany przez EasyD
Chociaż właściwie nie pasuje to do tego wątku, chciałbym to wyjaśnić. Twoje stwierdzenie, Graufell, było takie, że ogólnie rzecz biorąc zamiana rachunków oszczędnościowych Riester na renty dożywotnie odbywa się bez żadnych kosztów lub za minimalne opłaty. Moje pytanie o źródło odnosiło się - jak można łatwo zobaczyć w innym wątku - do fragmentu, w którym stoi, że to właśnie odbywa się za minimalne lub żadne koszty. Chcę prosić o wybaczenie, jeśli wcześniej nie wskazałem jasno, o co mi chodziło swoim pytaniem. Jednakże, skoro wspomniałem o swoim rachunku oszczędnościowym Riester w tym samym wątku, dla mnie było trudne zrozumieć, dlaczego można byłoby wprowadzić myśl, że kwestionuję całe istnienie...

Napisany przez vkes
Grauwolf, twoje argumenty to po prostu bzdury, o czym zapewne teraz sam sobie uświadamiasz, bo przestałeś przedstawiać jakiekolwiek fakty. Miło, że jesteś zamożny i twierdzisz, że osiągnąłeś to bez pomocy doradców. Prawdopodobnie nabyłeś swoją mądrość jak pucharkiem, wiedząc wszystko. Nie wierzę ci ani słowa. Chętnie zajrzałbym do twoich polis, żeby pokazać ci, że nie jesteś w stanie samodzielnie poruszać się po świecie ubezpieczeń. Jestem pewien, że nawet w twoich umowach znajdzie luki, których dzisiaj nie dostrzegasz, a jako laik nie jesteś w stanie ich zauważyć. Uważam to za irytujące, że pomawiasz całą grupę zawodową bez podstawowych dowodów. To nic innego jak bezsensowne gadanie bez jakiegokolwiek uzasadnienia. Nie każdy klient jest tak mądry jak ty i po prostu potrzebuje profesjonalnej porady. A gdybyś naprawdę miał pojęcie, wiedziałbyś, że broszurę informacyjną wydaje ubezpieczyciel, a nie doradca. Przy okazji banki również muszą wydawać broszury informacyjne o swoich produktach. Twoje poszukiwania w Google chyba nie okazały się sukcesem. Pozdrowienia

Napisany przez Graufell

Uważam to tylko za irytujące, że krytykujesz cały zawód bez posiadania żadnych dowodów.

Panie vkes, usiadł pan rano o 2:08 i prowadzi polemiczną, obraźliwą i skrajnie osobistą dyskusję? Wydaje się, że ta dyskusja bardzo pana przytłoczyła.

Nie, nie. Doradcy finansowi i sprzedawcy ubezpieczeń sami to osiągnęli przez dziesięciolecia. Dlaczego inaczej ustanowiono prawo mające chronić konsumenta przed szemranymi doradcami?

To już okropne, to ustawowo wymagane informacyjne o produkcie, co nie?

Moja teza brzmi: Każdy, kto potrafi czytać i ma średni iloraz inteligencji, może samodzielnie zawrzeć niezbędne ubezpieczenia, bez pomocy doradcy.

Nie widzę żadnych korzyści płynących z korzystania z usług doradcy czy sprzedawcy. Wręcz przeciwnie, widzę ryzyko, że klient podpisze coś, czego nie potrzebuje i co tylko bezsensownie kosztuje.

Najlepszym doradcą jesteś sam dla siebie.

Napisany przez vkes
Tutaj możesz zobaczyć, jak poważnie traktuję twoje bzdury. Nadal nie widzę żadnego obrazy, ale jeśli czujesz się obrażony, to twój własny problem. Ponownie, ulotka produktowa nie ma absolutnie nic wspólnego z konsultantem. Dlatego nazywa się ulotką produktową, a nie ulotką informacyjną dla doradców. Dla mnie ta dyskusja jest zakończona, ponieważ widzę, że nie ma sensu kontynuować z tobą. Nie masz pojęcia, jak działa ta branża, i to się nie zmieni. Proszę kontynuuj swoje dotychczasowe działania, ale zalecam doradzanie wyłącznie sobie lub ponoszenie odpowiedzialności za swoje błędy. Wszystkiego dobrego. Pozdrowienia

Napisany przez cliffhanger
Ważne jest, abyś był świadomy korzyści, jakie przynosi pośrednik, zwłaszcza jak i gdzie zarabia. Jeśli jego zarobek w dużej mierze zależy od tego, czy proponuje Ci ubezpieczenie z najwyższą prowizją dla siebie, jest to znacznie mniej korzystne, niż gdybyś płacił mu na przykład miesięczną lub roczną opłatę za doradztwo lub coś podobnego, a on mógłby skoncentrować się tylko na wyborze dla Ciebie najlepszego produktu.
W zależności od sytuacji jest to zawsze trudne zagadnienie. Ale sam fakt, że jesteś świadomy, jak pośrednik zarabia, czyni całą sytuację znacznie bardziej transparentną. Przykład związany z sprzedażą samochodu: Jeśli oddajesz swój stary samochód w rozliczeniu u handlarza, ten zaoferuje Ci jak najniższą cenę skupu. Jednak jeśli masz takiego pośrednika, jak ten tutaj, będzie walczył o jak najwyższą cenę sprzedaży, ponieważ również zarabia, gdy osiągnie dla Ciebie największą cenę.
Tak więc jest jak w każdej branży: można to robić na różne sposoby. Czasami argumenty jest lepszy u pośrednika są pozornie prawdziwe, a czasami zdecydowanie tak, jak to widać na przykładzie.
W tym temacie nie ma prostych odpowiedzi, zawsze warto się nad tym zastanowić przed takim spotkaniem, to pomaga!
Pozdrowienia

Napisany przez makjur

Czy nie lepiej jest skorzystać z usług maklera, gdy chcę zmienić ubezpieczenie lub je nowo zawrzeć?

Maklerzy nie są tu po to, aby coś Ci wcisnąć, ale doradzać. Zawarcie nowego ubezpieczenia lub ewentualna zmiana będą więc logiczną konsekwencją doradztwa.

Napisany przez makjur

Agent ubezpieczeniowy ma wolność wyboru partnerów ubezpieczeniowych. Klient, który ma umowę z agentem ubezpieczeniowym, może wypowiedzieć tę umowę w dowolnym momencie. Usługi maklera są płatne. W zależności od pracy, do zapłacenia jest od 120 do 200 euro.

Co za nonsens! Dyrektywy dotyczące konkurencji faktycznie zabraniają przyciągania klientów poprzez darmową konsultację. Jednak samo doradztwo udzielane przez agenta ubezpieczeniowego faktycznie jest darmowe. Jeśli klient zdecyduje się zawrzeć ubezpieczenie poprzez tego agenta, to towarzyszy temu opłata. Jednak klient nie płaci bezpośrednio agentowi, a poprzez opłacanie składek ubezpieczeniowych. Składki są tak kalkulowane, że pokrywają one część wynagrodzenia agenta, które jest wypłacane mu przez towarzystwo ubezpieczeniowe.
Prawdopodobnie tu chodzi o doradcę ubezpieczeniowego, który nie może sprzedawać ubezpieczeń. Dlatego są oni nazywani doradcami honorowymi, ponieważ klient płaci określoną cenę za tę usługę od razu.

Napisany przez makjur

To nie jest gadka z przyjęcia. Mam takie umowy. Po co więc potrzebny jest umowa maklerska, skoro można to zrobić bez niej?

Umowa maklerska reguluje tylko sytuacje między klientem a maklerem. Tak, po co umowa najmu, skoro można to zrobić bez niej? W końcu mamy wolność kształtowania umowy...
Jak chcesz zabezpieczyć się bez papieru?

Napisany przez makjur

Wróćmy do pierwotnego pytania TE. Zalety żadne, ale wiele wad!
Większość pośredników, z niewielkimi wyjątkami, sprzedaje swoim klientom tylko te produkty, na których mogą najwięcej zarobić. Pseudo-poszukiwanie najlepszego produktu jest zazwyczaj ukierunkowane na zarobki z prowizji.

Faktycznie, ustawa o VZG tego zabrania.

Cytat autorstwa nightwish
Dlaczego tak wielu pośredników sprzedaje Nürnberg, Aspecta, AM i innych?
To, co klient widzi i słyszy w reklamie, raczej chce. Jednakże to nie oznacza koniecznie, że z tego tytułu uzyskuje się wyższe prowizje.

Cytat autorstwa nightwish
Dlaczego tak niewielu, którzy ubezpieczają się od PK za pośrednictwem maklera, może zbudować rozsądne rezerwy na emeryturę? - Regularne zmiany po okresie kar za rezygnację są proponowane.

To może być uznane za wadę. Jednak nie dla wszystkich jest to zastosowalne. Dla niektórych, ze względu na swój stan zdrowia, zmiana może być nawet droższa niż pozostanie z dotychczasowym dostawcą.

Napisany przez makjur

Wystarczy, że agent ubezpieczeniowy potrafi dobrze rozmawiać i sprzedawać, nie potrzebuje studiów ani żadnej specjalistycznej wiedzy. Zazwyczaj przechodzi jedynie szybki kurs.

A następnie egzamin IHK, rejestracja w IHK itd... Obecnie tak to wygląda.

Cytat Graufella:
Aby zawrzeć standardowe ubezpieczenia mieszkaniowe, OC, na życie czy nawet ubezpieczenie od niezdolności do pracy, nie trzeba korzystać z doradcy.
Czy jesteś pewien, że laik potrafi odróżnić ubezpieczenie od nieszczęśliwego wypadku od ubezpieczenia od niezdolności do pracy? Po doświadczeniach z nowoczesnymi Insur-Techs, mam wątpliwości. A co z OC, które jest zawarte w ubezpieczeniu samochodu...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata