Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: konto osobiste Postbanka / Schufa / konto firmowe

Napisany przez Martin81
Cześć wszystkim,

W tej chwili stoję przed wyzwaniem, któremu nie daję rady. Od pewnego czasu jestem samodzielny i biznes zaczyna się powoli rozwijać. Ponieważ popełniłem wcześniej kilka głupstw, mam wpisy w Schufie, całkowita suma to około 4000 EUR. Co miesiąc spłacam raty, które są regularnie raportowane do Schufy. Nie mam na swoim koncie żadnej informacji o wekslu upadłościowym, również nie ogłosiłem prywatnego bankructwa, nie ma również żadnych zajęć komorniczych. Pomimo tego, wszystkie dotąd skontaktowane banki odmawiają mi założenia konta firmowego, mimo że nie potrzebuję kredytu, nie korzystam z karty kredytowej ani debetu. Nie podają mi żadnych konkretnych powodów, jedynym argumentem jest brak historii w Schufie.

Obecnie korzystam z mojego konta osobistego w Postbanku. Obecnie otrzymuję tylko kilka płatności, 2-5 na miesiąc, ale są to większe kwoty, 2 od tych samych firm, które korzystają z moich usług, oraz 3-5 zewnętrznych klientów (co miesiąc inni). Zaczynam się jednak martwić, że Postbank zablokuje mi konto i je zlikwiduje. Czy ktoś ma doświadczenie, jakie wzorce lub cechy na prywatnych kontach są analizowane pod kątem wpływów biznesowych? Czy to raczej ilość wpływów (wielu, ale małych) czy raczej suma kwot? Ponieważ otrzymuję miesięcznie około 5000 EUR od 2 firm, czy może to stwarzać wrażenie regularnego dochodu?

Czy ktoś ma bliższe informacje na ten temat?

Dziękuję i pozdrawiam,

Martin

Re: konto osobiste Postbanka / Schufa / konto firmowe

Napisany przez slowrookie
Przepisu prawnego dotyczącego rozdzielania kont prywatnych i firmowych nie ma.
Wydaje się, że jesteś świadomy sensowności oddzielenia konta prywatnego od konta firmowego.
Zaległe zobowiązania w wysokości około 4000 € powinny zostać uregulowane pod koniec roku; chociaż wynik w rejestrze BIK powoli się poprawia, to w nowym roku nie powinno być już żadnych przeszkód w otwarciu konta firmowego - chociaż niekoniecznie w Postbank...
Przy spełnieniu określonych warunków możesz również usunąć niektóre zaległe wymagania z BIK przed upływem normalnego terminu 3 lat na koniec roku.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata