Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Dostać sytuację finansową pod kontrolę - szukam pomocy!

Napisany przez nimsel
Cześć wszystkim,
z góry: będę bardzo wdzięczny za uzyskanie kilku merytorycznych komentarzy i wskazówek, ponieważ znajduję się w głupiej, ale nie beznadziejnej sytuacji:
Mam 30 lat i obecnie zarabiam 2700 euro netto, od 01.01 będę zarabiać 3100 euro. Te pieniądze pozwoliłyby mi prowadzić dobrze uregulowane, beztroskie życie. Niestety kompletnie samodzielnie wpakowałem się w beznadziejną sytuację: kiedy zacząłem podnosić magisterskie studia uzupełniające, wpadłem na pomysł finansowania ich kredytem.
Mówiąc - i zrobiłem. Opłaty za studia + podróże i koszty życia na miejscu = około 30 000 euro. Potem wpadłem na świetny pomysł, aby mądrze zainwestować pieniądze do terminu płatności, oczywiście zbyt ryzykowne, aby później znowu wziąć kredyt, aby odzyskać straty.. W efekcie mam ukończone magisterskie studia, ale niestety też około -55 000 euro. Jak już wspomniałem, komentarze oceniające moją głupotę.. możecie wygłaszać i są uzasadnione, ale niestety teraz mi to nie pomoże.
W sumie jest 6 wierzycieli, na których rozłożona jest suma. W wyniku jednego z nich mam negatywny wpis w rejestrze dłużników (2 000 euro), bo obecnie nie jestem w stanie spłacić pozostałego długu z karty kredytowej. Miesięczne obciążenie z tytułu kredytów to około 1300 + 500 euro prywatne ubezpieczenie zdrowotne + 330 ubezpieczenie/zabezpieczenie + 300 czynsz.
Po opisie sytuacji: Co robić? Chciałbym zmniejszyć miesięczne obciążenie, na przykład do 650 euro.
Czy jest możliwe, że któryś z wierzycieli weźmie na siebie pozostałe kredyty i uzgodnimy nową ratę, pomimo mojego wpisu w rejestrze?
Czy istnieją alternatywne działania?
Dzisiaj znalazłem stronę schuldendirekthilfe.de, która wydała mi się wiarygodna - czy są jakieś opinie/doświadczenia na ten temat?
Cieszę się z każdej sugestii i dalszych myśli!!

Napisany przez Sephir0th
Cześć, redukcja kosztów wydaje mi się pilnie potrzebna, ale w innych obszarach. 2700€ netto to początkowo całkiem spora suma, z którą można pracować. Jesteś urzędnikiem czy pracownikiem? W pierwszym przypadku 500€/miesięcznie za ubezpieczenie zdrowotne wydają mi się dość drogie, w drugim przypadku przychód wydaje się być zbyt niski na ubezpieczenie zdrowotne...albo przynajmniej mocno graniczny, prawda?
Ponadto mało sensu ma budowanie majątku na emeryturę, póki istnieją równocześnie zadłużenia. Spłata długów w tym momencie jest najlepszą formą oszczędzania na emeryturę...dlatego należy przeanalizować ubezpieczenia i inwestycje, aby sprawdzić, czy są one naprawdę konieczne w obecnym czasie. W tej chwili jak najwięcej kapitału powinno być przeznaczone na spłatę długów, a nie na odwrót.
Z dużym prawdopodobieństwem nie znajdziesz wierzyciela, który zechciałby połączyć wszystkie długi, byłoby to duże ryzyko dla niego. Unikaj zwłaszcza brania kolejnych zadłużeń, aby spłacić inne długi, chyba że pozwoliłoby to zmniejszyć ogólne koszty (np. poprzez znacznie niższe oprocentowanie). Szanse na to jednak są raczej niewielkie.

Napisany przez nimsel
Jestem zatrudniony - w kwocie 2700 euro znajduje się dodatek w wysokości 250 euro od pracodawcy na prywatne ubezpieczenie zdrowotne (PKV). W związku z tym oczyszczone wynagrodzenie netto wynosi 2200 euro. Jestem nieco powyżej progu wymaganego do skorzystania z PKV, to prawda. Od stycznia będę zarabiał, jak napisałem, 3100 euro, po odliczeniu PKV wynagrodzenie netto wyniesie 2600 euro. Ale masz rację - zastanowię się nad oszczędnościami w moich ubezpieczeniach. Na pewno da się coś zrobić! Dotychczas zawsze przyjmowałem te wydatki jako dane. Może mam jeszcze jedno pytanie odnośnie sytuacji: Czy ma sens pójście do banku i otwarte przedstawienie sytuacji (włącznie z wpisem do Schufa) lub czy istnieje szansa na sukces w rozmowie osobistej, gdzie możemy uzgodnić, że da się to załatwić, połączymy to?! Czy ten ciężar (wpis do Schufa) faktycznie jest absolutnym kryterium współdecydującym o możliwościach działania?! Jednym z moich pomysłów jest na przykład pójście do jednego z wierzycieli (Deutsche Bank), u którego zawsze spłacałem raty punktualnie, aby skonsolidować długi i spłacić je tam razem - czy to ma szansę na sukces, nawet z tym wpisem?

Napisany przez xlarge
Osobiście zacząłbym od maksymalnego ograniczenia wszystkich wydatków, które nie są konieczne.
(Subskrypcje/wyjścia na posiłki na zewnątrz/telefon komórkowy/Internet/Prąd/Ubezpieczenia/Mobilność/Prowizja za prowadzenie konta/Karty kredytowe/Płatna telewizja/Luksusy/Mieszkanie(Wynajem dla lokatora?)/Napoje inne niż woda itp.)
Następnie zalecałbym spłatę długów w miarę możliwości. (Zacznij od tych z najwyższymi odsetkami ...)
Być może należy poprosić o pomoc rodziców/rodzinę/przyjaciół ...
Korzystając z usług doradcy ds. zadłużenia, zadbaj, aby nie generowały one dodatkowych kosztów - istnieje wiele nieuczciwych osób, które żądają przedpłat i zazwyczaj obiecują pożyczkę, której nie są w stanie dostarczyć.
Dla mnie po opłaceniu składek na ubezpieczenie zdrowotne netto wynosi 2200€ -1300€ kredytów -300€ czynsz(prąd/abonament RTV/telewizja/Internet/Telefon?) -330€ ubezpieczenia/oszczędności -> 270€ Reszta na jedzenie/picie/mobilność/ubrania/itp.

Napisany przez nimsel
Tak, to jest pierwsza rzecz, którą powinienem zrobić - zrobię to!
Dla mnie ważne jest także kwestia poradnictwa dla dłużników: mam kontakt na przykład z Oneelgroup - oznacza to, że oczywiście biorą za to opłatę, ale pomagają mi uporządkować moje finanse. Wydają się być wiarygodni. Czy ktoś ich zna lub mógłby sprawdzić ich stronę i wyrazić opinię? Ogólnie rzecz biorąc, nie uważam tego za nieuczciwe, jeśli ktoś bierze za to coś, pod warunkiem że naprawdę może pomóc!?
W kwocie czynsz zawartość jest kompletna, tak. Mieszkam w mieszkaniu własnościowym, które należy do rodziny, z ogólnym kosztem 600 (/:2 ze względu na partnerstwo).
Od 01.01. będzie trochę lepiej, ponieważ dzięki nowej pracy będę miał około 350-400 euro więcej netto.

Napisany przez xlarge
Pytanie brzmi, ile to wszystko kosztuje i czy pieniądze te nie lepiej byłoby przeznaczyć na spłatę zadłużenia.
W Oneelgroup znajdziesz wiele ofert pracy na stanowiskach zatrudnienia na podstawie umowy zlecenia za 450 € miesięcznie ... czy naprawdę mogą one pomóc?
https://www.caritas.de/hilfeundberat...uldnerberatung
https://www.focus.de/finanzen/banken/...id_139345.html
Czy można wziąć tani kredyt hipoteczny na nieruchomość, aby skonsolidować kredyty?
np.: https://www.ing-diba.de/kredit/wohnkredit
Ale tylko jeśli pozostałe kredyty można spłacić w sposób dodatkowo opłacalny - a nie po to, aby zwiększyć sumę kredytu - i tym samym wydłużyć okres kredytowania.
Jeśli potrzebujesz dodatkowych pieniędzy, co powiesz na dodatkową pracę? Dodatkowe 450 € miesięcznie są często możliwe - dorobienie wieczorami czy w weekendy może pomóc (czasowo ograniczone ...).

Napisany przez matti85
A więc oczywiście może zdarzyć się nieprzyjemna sytuacja.

Sugerowałbym udać się do swojego banku, wyjaśnić sytuację i zobaczyć, co da się zrobić.

Weź kredyt w wysokości 55 000 €, a bank spłaci to u wierzycieli.

Rata wynosiłaby od 650 do 750 € w zależności od okresu spłaty, co zapewniłoby Ci odpowiednią elastyczność.

Dodatkowo, proponuję zawiesić oszczędzanie na emeryturę i ewentualnie oszczędzać 330 € na ewentualne dodatkowe spłaty.

Czy dostajesz premię świąteczną? Wykorzystaj ją również do dodatkowych spłat.

W najlepszym przypadku po 6-7 latach byłbyś wolny od długów i do tego czasu miałbyś znacznie większy margines… 1,300 + 330 = 1,630 € minus około 800 € raty daje 830 € więcej do życia, co powinno się liczyć.

Jeśli nie masz swojego banku, spróbuj w oszczędnościach, być może przenoszenie konta itp. Skala kredytowa tam nie jest decydująca!!

Napisany przez nimsel

Oczywiście, taka nieprzyjemna sytuacja może się zdarzyć.
Sugeruję pójść do swojego banku, wyjaśnić sytuację i zobaczyć, co da się zrobić.
Weź kredyt na 55.000€ i niech bank spłaci winiów.
Rata wynosiłaby od 650 do 750€, w zależności od okresu kredytowania, co dałoby ci spory zapas.
Ponadto, zawieź oszczędności na emeryturę na boczny tor i ewentualnie odłóż 330€, aby dokonać dodatkowej spłaty kredytu.
Czy dostajesz premię świąteczną? Wykorzystaj ją również do dodatkowej spłaty kredytu.
W najlepszym przypadku, po 6-7 latach byłbyś wolny od długów i do tego czasu miałbyś znacznie większe zabezpieczenie finansowe....1.300+330= 1.630€ minus około 800€ raty daje 830€ więcej na życie, i tego warto..
Jeśli nie masz dwa banku, spróbuj szczęścia w Sparkasse, ewentualnie przenieś tam swoje konto itp.. Twoje dane w Schufa tam nie mają znaczenia!!!

Dzięki za Twoje wskazówki. Czy faktycznie dane w Schufa nie mają znaczenia w Sparkasse!?
Umówiłem się na spotkanie w czwartek w najbliższej filii Sparkasse i wezmę ze sobą dokumenty oraz potwierdzenie dochodów..
Jednakże po przeglądnięciu internetu mam wrażenie, że szanse na uzyskanie pomocy, nawet w Sparkasse, są raczej niewielkie!?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata