Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy bez ryczałtowego liczenia?

Napisany przez litau86
Cześć,
chcemy kupić Dom i potrzebujemy na to kredytu. Dochód netto 2900€ i wydatki 1500€ miesięcznie. Niestety nasz domowy bank oblicza koszty utrzymania na poziomie 2300€ rocznie, co według banku nie wystarcza. Moim wyliczeniom pozwala na zakup za 200000€. Spłata 2-3%, oprocentowanie 2-3% przy ratach w wysokości 700€.

Czy ktoś z Was wie, do jakiego banku można się zwrócić w tej sprawie?

Może jestem zbyt optymistycznie nastawiony, ale znam przyszłe koszty i potrafię liczyć.

Mamy nawet na oku Dom. Koszt 160000€ + 16000 koszty dodatkowe.

Czy finansowanie na poziomie 110% w ogóle jest możliwe? Gdziekolwiek zapytam, zawsze spotykam się z poziomem 80-90% jako standardem.

Z poważaniem

K.Litau

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Litau86,
Jak wyglądają wasze zobowiązania kredytowe?
Dzieci? Planowanie dzieci?
W jakim regionie?
Który bank ustala to kryterium dochodowe?
Czy posiadacie umowy oszczędnościowe na zakup mieszkania (Bausparverträge) lub ubezpieczenia na życie?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć panie Litau, gdy przeliczam twoje liczby z 3% spłaty i 3% odsetek przy EUR 200.000, wychodzi mi EUR 1.000 zamiast twoich EUR 700. Przy finansowaniu ceny zakupu i dodatkowych kosztów zakupu wszystko musi być naprawdę poprawne. Masz obecnie raty kredytowe lub zobowiązania Leasingowe? Jak długo pracujesz w swoim zawodzie? Gdzie znajduje się obiekt w Niemczech?

Napisany przez litau86
OK oto kilka dodatkowych informacji.

Dochody: Wynagrodzenie: 1850€
Świadczenie rodzinne: 582€
Czynsz zimny: 450€
Razem: 2882€

Wydatki:
Czynsz ciepły: 660€
Prąd/Telefon: 125€
Rata kredytu samochodowego: 200€ jeszcze 20 miesięcy. Wartość restytucyjna za 2 lata około 6 000€
Ubezpieczenie samochodu + Paliwo + Podatki: 120€
Rzeczy niezbędne do życia/Żywność/Napój/odzież: 660€
Wszechstronne ubezpieczenia: 215€
Wydatki specjalne/GEZ/Szkolenie: 300€, 200€ od 1.2018, ponieważ koszty szkolenia zostaną zniesione

Razem: 2280€ po odliczeniu czynszu 660€ po zakupie nieruchomości 1600 lub 1500 od 1.2018

Oprocentowanie jest dla mnie decydujące w sprawie spłaty. Przy oprocentowaniu 3%, spłata wynosi 2%, przy niższym oprocentowaniu spłata jest wyższa. Możliwa jest jednorazowa spłata do 5%
Pracuję od 2010 na stałe w OBI w Montabaur.
Obiekt znajduje się w 56422 Wirges, częściowo wynajęty, całkowita powierzchnia mieszkalna 260m², działka 1300m². Szacowana wartość 160000€, wymaga remontu.

Własny kapitał praktycznie niedostępny. Dodatkowo trwa plan oszczędnościowy, który zostanie wykorzystany do refinansowania za 15 lat. Wartość za 15 lat wyniesie około 35000€

Więcej niż wiem, że to trudne, ale nie niemożliwe. Jestem świadom, że wiele ode mnie wymaga, ale wolę płacić sobie niż mojemu wynajmującemu.

Z poważaniem
K.Litau

Napisany przez ADMCI4
Mam wrażenie, że pięknie sobie wszystko kalkulujesz, biorąc pod uwagę dodatkowe fundusze na dziecko oraz czynsz, których tak naprawdę nie masz (poprawnie? - z częściowo wynajmowanego obiektu, który ma być sfinansowany).
Faktycznie masz tylko 1850€ do wydania, nic więcej.

Napisany przez peer
Świadczenie rodzinne w wysokości 582€ oznacza 3 dzieci. Mam tyle samo. A co powiedzieć o jedzeniu, ubraniach, kosmetykach, artykułach drogeryjnych i innych rzeczach, co razem wynosi 660€?
Jak to jest możliwe? Tylko ta pozycja u nas wynosi 1500€. A zazwyczaj robi się zakupy w dyskontach. Do tego dochodzą przybory szkolne, wycieczki klasowe, kieszonkowe i tak dalej. Dzieci są coraz droższe. Świadczenie rodzinne szybko znika.
Oszczędzanie na starość, na zepsute sprzęty AGD, naprawy samochodu i rezerwa na nowe zakupy? Koszty leczenia? Aparaty na zęby, korony, cokolwiek innego. Wszystko to może was zmiażdżyć.
Lepiej zdjąć te różowe okulary.

Napisany przez nexttry
Przede wszystkim Dom ma wyższe koszty eksploatacyjne niż małe mieszkanie do wynajęcia... A konserwację musisz także wykonać samodzielnie, co w sumie kosztuje kilkaset euro miesięcznie, które obecnie pokrywa twój najemca.

Z finansami i trójką dzieci... Kupno domu to samobójstwo. Każda drobnostka prowadzi do bankructwa. Jak napisał poprzednik... 660€ dla 4 osób? Kosmetyki, jedzenie, ubrania itp.? Albo jecie tylko najtańsze gotowe posiłki, tyjecie się raz w tygodniu i jesteście naturystami, albo te liczby nie mogą się zgadzać.

A co będzie, gdy dzieci podrosną? Koszty związane z dziećmi rosną z każdym rokiem...
W kosztach samochodu nie ma uwzględnionej żadnej konserwacji... mogą pojawić się spontanicznie nawet 1000€...

Napisany przez xlarge
Czy dochody z najmu pochodzą z dodatkowej nieruchomości czy może z oddzielnego mieszkania? Dochody z najmu są jednakże brutto i podlegają opodatkowaniu. Ile lat mają dzieci - koszty opieki nad dziećmi mogą wynosić kilkaset euro miesięcznie.

Napisany przez Freeliner
Kiedy ktoś uważa, że może „podobno” sobie pozwolić na Dom, zawsze pytaję się, dlaczego nie udało się zgromadzić własnego kapitału?

Napisany przez Honey1979

Gdy ktoś twierdzi, że rzekomo może sobie pozwolić na Dom, zastanawiam się zawsze, dlaczego nie udało się zbudować kapitału własnego?

100% zgadzam się.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata