Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Koszty transferu własności podatek od nabycia nieruchomości.

Napisany przez Benice
Witajcie,
Potrzebuję oceny ekspertów w następującej kwestii:

Niespokrewniona para buduje Dom razem, kupuje działkę po 50% (150.000€ - po 75.000€ każdy) i płaci od niej podatek od nabycia nieruchomości w wysokości 5% (7.500€).

Czy oboje są zatem właścicielami po 50% i są wpisani do księgi wieczystej?

Każde zaciąga kredyt w wysokości 50% = oboje są kredytobiorcami (łączne koszty budowy domu: 400.000€) 6 miesięcy po ukończeniu budowy dochodzi do separacji

Strona A przejęłaby Dom. Strona B zostałaby wyłączona z kredytu i otrzymałaby wypłatę w wysokości 30.000€.
Bank i strony się zgadzają.
Na co teraz naliczony zostanie podatek od nabycia nieruchomości dla Strony A?
Na kwotę wypłaty 30.000€ czy "umowy kupna"? Czyli 1.500€?
Na kwotę 75.000€, którą Strona B zapłaciła w przeszłości i która ma zostać przeniesiona? Czyli 2.500€?
Czy na całość wartości 550.000€ (400.000€ za Dom + 150.000€ za działkę) po 50%? Czyli 13.750€?

Dziękuję za pomoc!

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Benice, moim zdaniem jest to kompletny obiekt, czyli Dom i działka.
Jeśli teraz sprzedasz Dom osobie trzeciej, na notarialną cenę zakupu nałożony zostanie podatek od nabycia nieruchomości.
Jeśli notarialnie sprzedany zostanie połowę udziału w działce B, notariusz ustali wartość.
Moim zdaniem powinna ona wynosić około połowy wartości rynkowej = 275 000 EUR.
Następnie zostanie naliczony podatek od nabycia nieruchomości
(Działka 150 000 EUR i Dom 400 000 EUR = 550 000 EUR, a tutaj 50%)

Napisany przez 2tneub
Jaka jest więc pozostała kwota zadłużenia kredytu?
Moim zdaniem cena zakupu wyniosłaby 50% pozostałej kwoty kredytu + 30T€. Ponieważ dokładnie taki jest wartość, którą przejąłeś.
Przy początkowej spłacie kapitału w wysokości 3% i kwocie kredytu w wysokości 400T€, pozostałoby po 6 miesiącach około 398500 euro zadłużenia. Z tego 50% to 199.250 euro
plus 30T€= 229.250 euro.
Tak to powinno być uregulowane w umowie notarialnej.

Napisany przez NaTwoim13
Edytuj: Niezamężna.

Napisany przez brainy
Nie kupuje się domu razem będąc niezamężnymi. Nawet będąc małżeństwem, polecam to, co jednak z powodu czasowej, czasami długotrwałej, wielkiej miłości jest trudne do osiągnięcia. Oto przykład, dlaczego nigdy nie należy tego robić będąc niezamężnym: Podatek od nabycia nieruchomości jest naliczany na podstawie wartości równowartości. §8 Ustawa o podatku od nabywania nieruchomości. Dlatego to, co zdobywa osoba odchodząca. Podstawę opodatkowania stanowi również przeniesienie/zwolnienie z długu hipotecznego. §9 Ustawa o podatku od nabywania nieruchomości. Dom nie musi mieć wartości 550 000 EUR. Jeśli na przykład budynek wart jest tylko 450 000 EUR, to odchodząca osoba może otrzymać tylko 225 000 EUR. Rzadko kiedy wartość domu po zbudowaniu odpowiada poniesionym kosztom. Najczęściej jest mniejsza. Logiczne, prawda? Jak można to zrobić taniej, jest jasne, prawda?

Napisany przez Benice
Dziękuję za wasze odpowiedzi…
Więc jest na pewno tak, że na 50% obecnej wartości (koszty budowy domu + działka) musi się ponownie zapłacić podatek od nabycia nieruchomości?
W tym przypadku jest to około 250 000 € (+/-). Nie mam więc innego wyboru?
@Noelmaxim Co chcesz mi powiedzieć swoim komentarzem?
@brainy Chciałem uzyskać informacje dotyczące powyższego przypadku, a nie osobiste opinie na temat miłości i innych spraw.

Napisany przez Hanomag

@brainy Chciałam tu właściwie otrzymać informacje dotyczące powyższego przypadku, a nie osobiste poglądy na temat miłości i innych spraw.

Z takimi odpowiedziami trzeba niestety liczyć się na forach. Należy to do dobrego stylu niektórych użytkowników.

Napisany przez NaTwoim13
Przepraszam, napisałem komentarz odnoszący się do osób żonatych i była to moja pomyłka. Musiałem go usunąć.

Napisany przez 2tneub
"
Tak więc w każdym razie jest tak, że na 50% „obecnej wartości” (koszt budowy domu + koszty działki) trzeba ponownie zapłacić podatek od nabycia nieruchomości ??? W tym przypadku więc na około 250.000 [url]euro[/url] (+/-). Czyli nie mam innego wyboru?

Nie czytasz wpisów?
Nie decyduje aktualna wartość rynkowa domu, ale wartość ekwiwalentna, czyli przejęcie [url]kredytu[/url] i dodatkowa wpłata.
Jeśli kupujesz od niej mebel za 20 000 zł, a w umowie notarialnej jako wartość ekwiwalentu za zakup podaje się tylko przejęcie [url]kredytu[/url] i 10 000 zł wpłaty dodatkowej, to podatek od nabycia nieruchomości zostanie obliczony tylko na tę obniżoną wartość. Nie można całkowicie uniknąć podatku od nabycia nieruchomości, ale można go nieco obniżyć.
"

Napisany przez Benice
Dziękuję za Twój wkład @tneub
Wartość wymienna czy wartość obecna - szczerze mówiąc - proszę, nie zawieszaj się na tym słowie!
Jeśli czytasz mój wkład i dodatkowo go zrozumiałeś, to rozmawiamy o tym samym.
To oczywiście nie są zbyt dobre wieści, ale dziękuję Wam!

Napisany przez Benice
Ale nadal nie ma podatku
SPEKULACYJNEGO????

Napisany przez NaTwoim13
Nie, przecież używasz tego domu na własny użytek!!

Napisany przez Benice
Okay, dzięki Noelmaxim.
Czytałem w sieci o okresie 3 lat, na przykład:
.... Trzy lata własnego zamieszkania, następnie sprzedaż zwolniona z podatku. Wykorzystujesz swoją nieruchomość na własne potrzeby w roku sprzedaży oraz w dwóch poprzednich latach.)
Na razie Dom nie jest jeszcze dostatecznie długo w twoim posiadaniu.
Ponieważ ma zostać sporządzona umowa rozliczeniowa (dotycząca wypłaty/przekazania), która musi być notarialnie poświadczona:
Czy notariusz również sporządza tę umowę (i zażąda za to dodatkowej opłaty) czy można ją dostosować do swoich potrzeb samemu (po użyciu wzorca)?
Dzięki!

Napisany przez NaTwoim13
Czy to naprawdę było tylko 2 lata temu czy nawet krócej? Wydaje mi się, że minęło dużo więcej czasu.
Weź pod uwagę skorzystanie z usług doradcy podatkowego, to naprawdę lepsze rozwiązanie.

Napisany przez xlarge
Chodzi tutaj niekoniecznie o pełne lata, ale o lata kalendarzowe.
Przykład skrajny: Zakup/przeprowadzka/użytkowanie grudzień 2016 - 1. rok kalendarzowy 2016 - 2017 w pełni wykorzystany - styczeń 2018 byłby już 3. rokiem kalendarzowym...
Jednakże, aby upewnić się, zdecydowanie zalecam skonsultowanie się z doradcą podatkowym - aby nie pochopnie sprzedawać w tym roku.
Ponieważ podatek od zysków kapitałowych powinien być pobrany tylko w przypadku zysku ze sprzedaży - jeśli sprzedajesz tylko po kosztach, nie powinno być zysku?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata