Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy ocena kredytowa jest lepsza/gorsza dla singla czy dla osoby żonatej?

Napisany przez selfmade01
Cześć szanowni eksperci i członkowie forum,
w 2018 roku stoję przed wnioskiem o finansowanie budowy.
Ma być rozbudowane poddasze (już istnieje z pozwoleniem na budowę itp. i bez obciążeń).
Jednocześnie chcę kupić kolejną stary budynek mieszkalny, który sam wynajmuję. Obie nieruchomości są tutaj w mieście najlepsze.
Posiadam także 2 inne wolne od obciążeń nieruchomości wynajmowane oraz dochód jako pracownik w branży budowlanej.
Ponadto jestem tuż przed ślubem.
Moja przyszła żona będzie oceniana tak, że nie pracuje i wnosi do utrzymania domu.
Bank poinformował mnie, że singiel jest rzekomo oceniany z około 1200,- € kwotą do życia, a reszta jego dochodu będzie służyła jako podstawa dla kredytu i oprocentowania.
Pytanie:
Jeśli jestem singlem, to znam mniej więcej ocenę banku, o ile nic istotnego nie pominąłem powyżej.
Jak to będzie, gdy się ożenię,
a) będę miał lepszy podatek i więcej netto
ale
b) będę miał zapewne wyższą kwotę do życia z moją żoną
Ponieważ chcę kupić mieszkanie, w którym mieszkam (rozmowy wstępne z właścicielem już się odbyły), nie będę również miał wyższej obciążenia czynszem
Jak wysoko bank określiłby w przybliżeniu wyższą kwotę do życia, jeśli jestem żonaty i moja żona nie pracuje?
Pozdrowienia Jürgen

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Jürgen, każdy bank ma własne stawki domowe. Istnieje też sporo banków, w których żona, niezależnie od dochodu, musi obowiązkowo stać się współkredytobiorcą. Wyjątki występują jednak w niektórych przypadkach, gdy kobieta nie jest współwłaścicielką.
Abyć było jasne, dla singli kwota wolna od potrąceń jest zazwyczaj dużo niższa, raczej wynosi 900 euro. Do tego zazwyczaj dochodzą koszty eksploatacji w wysokości około 2 euro za metr kwadratowy. Jeśli mówisz o sumie, to w przybliżeniu pasuje, choć istnieją znacznie niższe stawki, jeśli to konieczne.
Doświadczony i niezależny pośrednik przygotuje dla ciebie najlepszy koncept i wygeneruje najlepsze warunki kredytowe.
Chcesz więc kupić zamknięte mieszkanie własnościowe, które chcesz wyremontować?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Selfmade01, z dochodem z pensji i dochodami z wynajmu 2 mieszkań, na razie wszystko powinno wyglądać dobrze.
Jakich danych mówimy związanych z potrzebą kredytową, czystymi czynszami, dochodami?

Jednakże udział własny dla singli rzadko kiedy wynosi tyle, co zostało przez Pana/Panią podane, raczej 900 euro. Zazwyczaj do tego dochodzą jeszcze 2 euro za metr kwadratowy kosztów eksploatacji. Jeśli chodziło o sumę całkowitą, to pasuje to mniej więcej, chociaż istnieją znacznie niższe stawki ryczałtowe, jeśli zajdzie taka potrzeba.
Doświadczony i niezależny pośrednik stworzy dla Pana/Pani najlepsze rozwiązanie i uzyska najlepsze warunki.
Więc zamierza Pan/Pani kupić gotowe mieszkanie własnościowe, które planuje Pan/Pani wyremontować?

Dziękuję za informacje.
Tak, może się zdarzyć, że bank (około 1,5 roku temu) ustalił kwotę 1200 euro jako sumę całkowitą udziału własnego dla mnie jako singla.
Wtedy nadal byłem samozatrudniony... po 25 latach prowadzenia własnej działalności chciałem postawić wszystko na swoim miejscu.
Mmmhh.. tak, teraz sobie przypominam, co Pan/Pani mówi, z żoną jako osobą wnioskującą o kredyt... dobrze... nie byłoby z tym problemu... przed ślubem ustalę rozdział majątku.
Alternatywnie, aby uprościć sprawę (tak mam nadzieję), mógłbym również po uzyskaniu zgody na kredyt wziąć ślub.
Chodzi mi wyłącznie o moją zdolność kredytową i wysokość kredytu.
Przez wiele lat zawodowo odnawiałem lub kupowałem i wynajmowałem nieruchomości do odnowy. Mam odnowione poddasze w luksusowym standardzie, które jest wynajmowane zgodnie z tym, garaż o dużym metrażu, który również jest wynajmowany, mieszkanie jeszcze nieodnowione, którego obecna lokatorka wkrótce się wyprowadzi, a następnie zostanie odnowione i wynajęte ponownie dobrym lokatorom, oraz nieużytkowane poddasze, ale z zatwierdzonymi planami rozbudowy... czekam jeszcze na remont części wspólnej, na który zostały niedawno podjęte ważne uchwały, a odnowa chronionej konstrukcji zabytkowej właśnie się rozpoczyna... w przyszłym roku muszę rozbudować poddasze... takie było porozumienie z wspólnotą...
Na ten remont potrzebuję kredytu, który powinien być nieco wyższy, abym mógł kupić nieruchomość, którą obecnie wynajmuję.
Zazwyczaj moja pensja oraz dochody z najmu powinny wystarczyć... ale chciałbym spłacić kredyt w ciągu 12-14 lat... jeśli to możliwe, nawet szybciej... (na przykład do mojej emerytury za 13 lat)... ówczesny bank powiedział, że trzeba zagwarantować, iż będę w stanie spłacić kredyt do mojej emerytury bez dodatkowych spłat... (moja emerytura nie będzie wysoka... wolałem inwestować pieniądze w nieruchomości)
Pozdrowienia
Jürgen

Witaj Selfmade01, z dochodami z wynagrodzenia i czynszem z 2 mieszkań powinno to jak dotąd wyglądać dobrze.
Jakie dane mamy na myśli jeśli chodzi o potrzebę kredytu, czynsze netto, dochód?

Ok.. to zdejmuję majtki
obecnie około 1000,-€ netto z czynszu (od około 06.2018 1200,-€ ponieważ jedna z lokatorek wyprowadziła się, a mieszkanie zostanie przeprowadzone w wymagany sposób... najdroższe materiały są już w moim magazynie, więc czekam tylko na wyprowadzkę)
następnie około 2000,-€ netto wynagrodzenia
Aktualnie koszty najmu wraz z opłatami 470,-€ (to mieszkanie ma być kupione za pożyczkę na adaptację poddasza)
Potrzebuję około 130.000 do maksymalnie 150.000,-€
chciałbym wybrać wysoką spłatę, aby regularnie płacić raty w wysokości około 850,-€ do 900,-€ miesięcznie... a dodatkowo chciałbym mieć możliwość dokonywania dodatkowych wpłat w wysokości 5%
Oczywiście mam nadzieję na jeszcze korzystne oprocentowanie... mam nadzieję, że do czerwca 2018 nie zmieni się to znacząco... wtedy zamierzam złożyć wniosek o kredyt
Pozdrowienia, Jürgen
Ps... wszystkie nieruchomości, które posiadam, są wolne od obciążeń!!!
Nie mam żadnych długów

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Selfmade01, z wynagrodzeniem netto w wysokości 1000 EUR i pensją w wysokości 2000 EUR, możliwe jest uzyskanie pożyczki w wysokości 150 000 EUR. Oczywiście po obecnie korzystnych stopach procentowych.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata