Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: plan oszczędnościowy na fundusze ETF

Napisany przez fond
Cześć eksperci, Mam 17 lat i wraz z moimi rodzicami zakładam plan oszczędnościowy ETF w comdirect. Planuję zainwestować 25€ miesięcznie w indeks MSCI World i 25€ miesięcznie w indeks MSCI Emerging Markets. Co o tym sądzicie?

Napisany przez 2titan1981
Wolałbym najpierw zainwestować wszystko w świat i zadbać o to, aby opłaty za rachunek inwestycyjny i miesięczne zakupy udziałów funduszy były praktycznie równe 0 €. Fundusz EM byłby przeważający w proporcji 50:50.

Napisany przez Malapascua

Cześć eksperci, jestem 17-letni i razem z moimi rodzicami planuję utworzyć plan oszczędnościowy ETF w comdirect. Zamierzam wpłacać 25€ miesięcznie na MSCI World Index i 25€ miesięcznie na MSCI Emerging Markets. Co o tym sądzicie?

Całość na MSCI World lub nawet lepiej na MSCI ACWI.
Gotowe. Przy tak niskich kwotach nie inwestuj w rynki wschodzące (EM).

Napisany przez 2tneub

Wszystko w MSCI World lub jeszcze lepiej w MSCI ACWI.

Ponieważ sam właśnie wybrałem nowe ETF-y w comdirect, powinieneś upewnić się, że wybierzesz ETF-y promocyjne bez nadwyżki za zlecenie. Dla wymienionych indeksów są dostępne ETF-y Lyxora, które można oszczędzać bez opłat.

Napisany przez Jenny_G089
Masz 17 lat. Samo to, że zastanawiasz się nad tym, świadczy o tym, że jesteś większości osób z przodu.

Więc wszystko jest w porządku. Jeśli chcesz nadwyrężyć MSCI EM, to też nie jest problem. Biorąc pod uwagę, że później prawdopodobnie i tak dokupisz europejskie i amerykańskie akcje, jeśli temat sprawia Ci przyjemność, to ma sens nadwyrężenie MSCI EM w ramach inwestycji pasywnej.

Napisany przez KeRin
Wow! Niech moje poprzednie wypowiedzi będą potwierdzeniem!
To dokładnie tak zacząłem osiem miesięcy temu. Teraz inwestuję 225 € miesięcznie w plan ETF. Nadal skupiam się głównie na MSCI-World i MSCI-EM.
Jeśli wolno mi zacytować słowa Kolji Barghoorna: Gdybym dziś znowu był w trakcie nauki zawodu, po prostu zainwestowałbym w plan ETF z 70% MSCI-World i 30% MSCI-EM. Nie ma znaczenia, czy zaczniesz od 50-50.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata