- śr mar 28, 2018 11:37 am
Cześć,
nazywam się Patrick, mam 24 lata.
Moje dane:
- Wynagrodzenie: około 2700[url]euro[/url] netto (w zależności od dodatków za zmiany), (Grupa płacowa A9, Ścieżka kariery: wyższa służba państwowa federalna)
- Urzędnik na całe życie
- Mieszkam u rodziców, dlatego nie płacę czynszu
- Obecne koszty życia: około 750[url]euro[/url] miesięcznie (300 na jedzenie, odzież itp. + auto kosztujące dodatkowe około 350 [url]euro[/url] miesięcznie - wliczając paliwo, [url]ubezpieczenie[/url] , podatki, naprawy)
- Bez dzieci, nie żonaty, partnerka jest, ale nie ma obowiązku płacenia, dzieci nie planowane przez najbliższe 5 lat
Od 2014 roku mam działkę
Dane:
- 370 metrów kwadratowych
- już w pełni uzbrojona
- cena metra kwadratowego wówczas wynosiła 360[url]euro[/url] , obecnie warta jest już 400 [url]euro[/url] (obszar na wschód od Monachium)
Już doliczyłem koszty budowy od mojego architekta, wyniosą one prawdopodobnie około 400 000[url]euro[/url] .
Moje pytanie brzmi dlatego: Czy dam rade samodzielnie sfinansować budowę domu?
- Jako wkład własny mam działkę, którą wkrótce spłacę (do 2019 roku). Ponieważ to moi rodzice finansują, ta[url]pożyczka[/url] nie ma dla mnie znaczenia.
- Mam preferencyjne ceny u dostawców systemów grzewczych, gazowych, sanitarnych oraz klimatyzacyjnych, dzięki mojemu bratu, który posiada firmę.
Planuję całkowitą spłatę w ciągu 20 lat, co odpowiada obciążeniu około 1800[url]euro[/url] miesięcznie (kwota [url]kredytu[/url] : 350 000 [url]euro[/url] , 50 000 wkład własny/rabaty/inny wkład własny).
--> (Bank zaleca 15-letnie zobowiązanie z saldem długu ---> uważam to jednak za bardzo wątpliwe)
Ostatecznie miałbym jeszcze 900[url]euro[/url] na życie, co dla mnie wydaje się całkiem realistyczne, aby mój standard życia nie został kompletnie ograniczony.
W przypadku wynajmu miałbym do dyspozycji około 1600[url]euro[/url] (dochód z najmu wynosiłby około 700 [url]euro[/url] ).
Musiałoby to jednak być uwzględnione w planowaniu, ponieważ musiałbym zbudować 2 osobne jednostki mieszkalne.
Mam nadzieję, że znajdą się eksperci, którzy będą w stanie dać mi szczere opinie, czy w ogóle dam radę sfinansować, czy powinienem wynająć (przynajmniej na razie) czy też mógłbym sobie poradzić bez wynajmu.
Oczywiście mógłbym jeszcze zaczekać, ale mam wątpliwości, czy polityka niskich stóp procentowych utrzyma się tak długo.
Dziękuję
nazywam się Patrick, mam 24 lata.
Moje dane:
- Wynagrodzenie: około 2700
- Urzędnik na całe życie
- Mieszkam u rodziców, dlatego nie płacę czynszu
- Obecne koszty życia: około 750
- Bez dzieci, nie żonaty, partnerka jest, ale nie ma obowiązku płacenia, dzieci nie planowane przez najbliższe 5 lat
Od 2014 roku mam działkę
Dane:
- 370 metrów kwadratowych
- już w pełni uzbrojona
- cena metra kwadratowego wówczas wynosiła 360
Już doliczyłem koszty budowy od mojego architekta, wyniosą one prawdopodobnie około 400 000
Moje pytanie brzmi dlatego: Czy dam rade samodzielnie sfinansować budowę domu?
- Jako wkład własny mam działkę, którą wkrótce spłacę (do 2019 roku). Ponieważ to moi rodzice finansują, ta
- Mam preferencyjne ceny u dostawców systemów grzewczych, gazowych, sanitarnych oraz klimatyzacyjnych, dzięki mojemu bratu, który posiada firmę.
Planuję całkowitą spłatę w ciągu 20 lat, co odpowiada obciążeniu około 1800
--> (Bank zaleca 15-letnie zobowiązanie z saldem długu ---> uważam to jednak za bardzo wątpliwe)
Ostatecznie miałbym jeszcze 900
W przypadku wynajmu miałbym do dyspozycji około 1600
Musiałoby to jednak być uwzględnione w planowaniu, ponieważ musiałbym zbudować 2 osobne jednostki mieszkalne.
Mam nadzieję, że znajdą się eksperci, którzy będą w stanie dać mi szczere opinie, czy w ogóle dam radę sfinansować, czy powinienem wynająć (przynajmniej na razie) czy też mógłbym sobie poradzić bez wynajmu.
Oczywiście mógłbym jeszcze zaczekać, ale mam wątpliwości, czy polityka niskich stóp procentowych utrzyma się tak długo.
Dziękuję