Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Jak inwestować pieniądze dla dziecka?

Napisany przez rebrun
Cześć wszystkim,

jestem zupełnie nowy tutaj na forum. Dotychczas nie zastanawiałem się zbyt wiele nad inwestycjami finansowymi i po prostu oszczędzałem. Bausparen, Premiensparen itp., przy czym większość moich oszczędności mam od dawna, więc ponad 10 lat. Ich warunki są również dobre, jeśli porównamy je z dzisiejszymi ofertami.
Moim bank zalecił mi wtedy uciec od umów riestera / ubezpieczeń na życie, więc nigdy więcej się nimi nie zająłem.
Teraz, dwa lata temu, urodziła się moja córka i od razu zaczęło się pytanie, jak zapewnić bezpieczną przyszłość. Rodzice tutaj na pewno to znają.
Przede wszystkim wszyscy krewni/przyjaciele dają masę porad (niektóre na pewno dobre, inne raczej mizerne). Również banki nie udzielają prawdziwych wskazówek, zwłaszcza że zauważyłem, że Sparkasse w Solingen oferuje zupełnie inne produkty niż na przykład w Düsseldorfie czy Krefeld. To jest naprawdę przytłaczające!!
Dlatego podpisałem umowę oszczędzania budowlanego i tam umieściłem prezenty na narodziny (2500€). Dzieci nie musiały płacić opłaty manipulacyjnej jako prezent powitalny.
Oszczędności są oprocentowane 1%, a jeśli wpłacisz 480€ rocznie, otrzymasz 10% dla tej kwoty. Uważam, że to całkiem nieźle, jeśli porównam to z innymi ofertami.
Następnie założyłem książeczkę oszczędnościową KNAX w innym Banku Sparcas i wpłacam na nią co miesiąc 200€ jako zasiłek dla dziecka.
Teraz jest tam już 5000€ i zastanawiam się, czy nie powinienem to przekształcić w długoterminowe inwestycje, aby uzyskać więcej odsetek. Inwestycje mogą być rozłożone na kilka lat, ponieważ chcę zgromadzić dla niej w ciągu najbliższych około 20 lat wpłatę/zapłatę za nieruchomość, dzięki której będzie mogła się wprowadzić do własnych czterech ścian od Mamy i Taty.
Czy istnieją specjalne inwestycje terminowe dla dzieci? Co mogę zrobić z tymi pieniędzmi? Czy opłaca się inwestować na 4 lata czy więcej, czy kwota musi być wyższa? Na jakie odsetki można liczyć przy takich inwestycjach terminowych? Zakładam, że są one wyższe niż 1%, czy się mylę?

Napisany przez hitman7766
Hej

Nie jestem pewien, ile jest dostępnych możliwości dla stałych instalacji. Temat oszczędzania dla dzieci był również omawiany w ostatnim wydaniu Finanztest. Może znajdziesz coś dla siebie w kwietniu 2015 roku, w którym to numerze został opublikowany artykuł.

Spodziewam się wkrótce powiększenia rodziny i zdecydowałem się zainwestować część oszczędności w fundusz śledzący określony indeks. Można np. zainwestować w Dax. To wszystko potrwa przynajmniej 18 do 20 lat, a w twoim przypadku sądzę, że nawet dłużej niż 10 lat. Myślę, że jest to opłacalne, ponieważ w długim okresie czasu wahania cen nie martwią tak bardzo.

Mam nadzieję, że to cię zainspiruje.

Napisany przez ThaGambler
Jeśli jesteś gotów podjąć większe ryzyko dla osiągnięcia wyższego zwrotu, nie ma innej opcji niż giełda. Długoterminowo, pomimo spadków cen, inwestowanie w akcje przynosi dobrą stopę zwrotu.

Poleciłbym Ci plan oszczędnościowy w fundusz indeksowy, na przykład DAX. Ważne są oczywiście również opłaty transakcyjne. Bank DAB oferuje różne fundusze, które nie mają dodatkowych opłat.

Ponieważ chcesz inwestować długoterminowo, możesz bez problemu poradzić sobie z wahaniem kursów, ponieważ w przypadku planu oszczędnościowego, gdy cena jest wysoka, kupowane są mniej udziały, a gdy cena jest niska, kupowane są więcej udziałów, co prowadzi do ustalenia średniej ceny.

Napisany przez axelwalldorf
Inwestycje finansowe, takie jak akcje, mogą przynieść bardzo dobre zwroty i jednocześnie być bezpieczne. Zawsze istnieje pewne ryzyko. Jednak możliwości pomnażania twoich pieniędzy są bardzo duże, pod warunkiem, że wiesz, co robisz... Poszukaj odpowiedniej porady i spróbuj szczęścia.
Pozdrawiam

Napisany przez Cici

Jednak bardziej dochodowym rozwiązaniem są monety. Wartość rzadkich monet nie spada, lecz tylko rośnie.

To stwierdzenie w ogólnej formie jest po prostu błędne. Kurs złota jest już mocno zmienny, kurs srebra równie niestabilny jak akcje. Jednak długoterminowo akcje przeciętnie rozwijają się lepiej niż metale szlachetne. Ponadto samo bycie rzadkim nie wystarcza, aby uzyskać długoterminowy wzrost wartości monety. W przypadku monet kolekcjonerskich zdarzają się krótkotrwałe trendy/spekulacyjne bańki, w których zainteresowanie kolekcjonerów (a tym samym premia cenowa) może się kiedyś wygasnąć.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata