Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Opłaty dystrybucyjne i końcowe dla renty Riester

Napisany przez Nachtstute
Cześć,
w 2007 roku podpisałem umowę Riestera z Zurich. Teraz otrzymałem ponownie moje wyniki inwestycji i ponownie zostało zatrzymane około 30% moich składek z 2016 roku na prowizje i koszty związane z sprzedażą. Jednocześnie ta kwota wzrosła w ciągu ostatnich lat. Według infolinii dzieje się tak dlatego, że obecnie wpłacam więcej miesięcznie.
Czy to prawda? Niestety nie mogę znaleźć regulaminu ani innych dokumentów Zurich dotyczących tego tematu w internecie.

Napisany przez Spiagei
Cześć Nachtstute,
właśnie myślę, ale wydaje mi się, że w 2007 opłaty zakończeniowe zostały rozłożone na 5 lat, a nie na 10. Dotyczy to jednak tylko oryginalnej składki. Jeśli wpłacisz więcej, zaczynasz od nowa grę dla wyższej składki.
Ale wtedy powinnaś otrzymać warunki. W nich wymienione są opłaty rozpoczęcia i zakończenia.
Zasadniczo można zakładać, że rozliczenia są poprawne.
Choć możesz przenieść swoje kapitał z Riester do tańszego dostawcy, to ten ma znowu nowe opłaty zakończenia dla miesięcznych rat.
Jednak obecnie opłaty zakończenia są tylko połową tego, co kiedyś.
Czy twój Riester przynajmniej odnotował tyle zysku, że odrobisz to z powrotem?
Pozdrowienia, Stefan

Cześć,
czy to zawsze zaczyna się od nowa? Jak wysokie są koszty dystrybucji i zakończenia łącznie, czyli jeśli zwiększę moją miesięczną ratę o 100 euro, o ile wzrośnie to wszystko?
Wtedy nic nie dostałem. Niestety, byłem wtedy u maklera rodziny. Ten pracuje dla grupy Zurich i opowiedział mi różne rzeczy, aby kupić ubezpieczenia.
Według infolinii muszę zapłacić 4% sumy ubezpieczenia, rozłożonej na 5 lat, na koszty dystrybucji.
Co do twojego pytania o wzrost wartości.
Nie, najwyraźniej nie. Po 9 latach wartość mojej umowy jest nadal o 25% mniejsza niż gwarancja wpłaty.

Napisany przez peer
Właśnie zmieniłem swoje ubezpieczenie, ponieważ jestem całkowicie niezadowolony z Union Invest (Uni Profi Rente). Tam jestem w 100% zainwestowany w obligacje, podczas gdy początkowo planowano 100% akcji.
Przesunięcia aktywów Union Invest wykonuje zawsze wtedy, gdy akcje osiągają swoje maksymalne wartości. Więc wszystko jest bardzo irytujące.
Zmieniłem na Fairr Riester. Brak nowych opłat za zawarcie umowy, opłata za zmianę pobierana przez UI zostanie zwrócona. Bieżące koszty są znośne. Co najmniej mam stały udział w akcjach na pozostały okres. Oczywiście, są również obligacje, ale nie jest to losowe przenoszenie aktywów, ponieważ z góry wiem, jaki udział w akcjach będę miał w jakim okresie pozostałym do końca.

Napisany przez Hanomag

Ja sam niedawno wymienionych, ponieważ jestem totalnie niezadowolony z Union Invest (Uni Profi-Rente). Moje fundusze są w 100% zainwestowane w obligacje, chociaż początkowo planowano inwestycję w 100% akcji.
Union Invest zawsze przenosi środki wtedy, gdy ceny akcji osiągnęły najwyższy poziom. To wszystko jest bardzo irytujące.

Myślisz, że zmieniają środki, gdy ceny akcji osiągnęły najniższy poziom. To zupełnie dyletanckie postępowanie. Zazwyczaj w czasie spadków cen (tzn. donośne działa) nabywa się akcje. W 2011 roku zostałem przeniesiony podczas małego krachu, ponieważ wyraźnie obawiali się, że pozostałe 7 lat okresu umowy nie przyniosą już zysku. Następnie nastąpił gwałtowny wzrost, ale ja na tym nie skorzystałem. Moje dzieci, które mają długie okresy inwestycji, nie zostały przeniesione i do tej pory odnotowały znaczne zyski księgowe. To oznacza, że jeden z moich synów osiągnął realne zyski, ponieważ zlikwidował umowę w pełnym rozkwicie, aby jako student być bardziej płynnym finansowo.

Teraz chcą to poprawić.

Napisany przez peer
Przepraszam, ja. Kupione drogo i sprzedane przy wyraźnie spadających kursach. Ja również zostałem kompletnie przesunięty. Przy ponad 20 latach do wygaśnięcia! I co jakiś czas. Kupione fundusze akcyjne na 2-3 miesiące, od razu znowu przeniesione. To wszystko wielokrotnie. Zawsze drogie opłaty wyjścia w wysokości 5% za akcje. I znowu przenoszone z stratą. Teraz chcą w zasadzie umożliwić udział akcji do 10%, lub znowu przesunąć maksymalnie do 10% z powrotem. Ale to wszystko jest regulacja Może. Więc to wszystko tylko puste słowa.

Hej,
to znowu ja.
Czy opłaca się w ogóle prowadzić rachunek RIester, jeśli opłaty zamykające muszą być ponownie uiszczane przy każdym zwiększeniu moich comiesięcznych wpłat?
W końcu naturalne jest, że zarabiam coraz więcej pieniędzy i dlatego 4% mojego dochodu rośnie każdego roku.

Napisany przez 2titan1981
Nie są pobierane opłaty za zamknięcie, tylko za zwiększenie. Jeśli Riester nie jest dostosowany do dochodów, nie otrzymuje się także pełnych dopłat państwowych.

Napisany przez Reibold
Witajcie kobyło nocna, czy opłaca się riesterować, nie zależy tylko od kosztów zawarcia umowy. Jeśli od złożenia wniosku nie zmieniło się dużo w ich sytuacji, rentowność również nie uległa pogorszeniu. Wręcz przeciwnie, korzystając z dopłat, od 2018 roku cieszą się nawet z podwyżki tychże dopłat o 13,64% z 154 na 175 € rocznie.
Koszty zawarcia umowy służą głównie do zapłaty doradcy/sprzedawcy i jego kosztów. Za każdy [url]euro[/url], które się zgadza zapłacić, firma obiera sobie pewien procent.
Jeśli np. na początku ustalili 50 € miesięcznie przez 30 lat, z tych łącznie 18.000 € zostaną naliczone koszty zawarcia umowy.
Jeśli później podnoszą o 10 €, ale do emerytury mają już tylko 25 lat, koszty zostaną obciążone z tych nowych 3.000 €.
Każdy zaplanowany [url]euro[/url] jest więc uwzględniany tylko raz do obliczeń kosztów.
A ponieważ większość klientów woli to robić, te koszty nie są płacone oddzielnie od składek na raz, lecz [url]ubezpieczenie[/url] pobiera koszty z opłat. W zależności od stawki, jest to za pierwsze 5 lub 10 lat, lub rozłożone na cały okres umowy.
Pozdrawiam
Alexander Reibold
Wolne doradztwo finansowe
Neuburg an der Donau

Napisany przez Rainer3085675
Jestem w podobnej sytuacji z emeryturą Zurich RiesterPremium Förder. To jest do ucieczki. Również około -10 procent w ciągu ponad 10 lat.

Obecnie sprawdzam, czy wchodzi w grę odwołanie, patrz post bezpośrednio poniżej.

Napisany przez Martin79HN
Moja osobista opinia:
Plan oszczędnościowy bankowy z oprocentowaniem z salda Rietster matchującym dziesięcioletnią rentowność obrotu (aktualnie bardzo niską, około 0,4 - 0,6%)
I moja opłata w wysokości 10 lub 15 [url]euro[/url] rocznie.
Wybrałem tę formę inwestycji, aby w ciągu 8 lub 13 lat spłacić nasze mieszkanie.
W związku z tym obowiązuje opóźnione opodatkowanie
ale tym samym szybciej spłacamy długi.

Niestety wiele banków wycofało z programu plany oszczędnościowe bankowe.
Otrzymuję 85% rentowności obrotu i płacę corocznie opłatę w wysokości 10 lub 15 [url]euro[/url].
Volksbank Jever (już nie jest oferowany)

Napisany przez Couponschneider

Przepraszam. Kupione drogo i sprzedane przy wyraźnie spadających kursach. Ja również zostałem całkowicie przesunięty. Przy ponad 20 latach okresu ważności! I to wielokrotnie. Kupione fundusze akcyjne na 2-3 miesiące, od razu znowu przełożone. Wszystko to wielokrotnie. Zawsze drogie prowizje od sprzedaży akcji w wysokości 5%. I znowu przesunięte z stratą. Teraz chcą zezwalać na udziały akcyjne do 10%, albo znowu maksymalnie 10% przesunąć. Ale to wszystko regulacja Może. Więc to tylko gorące powietrze.

To naprawdę są kompletni głupcy. Dlatego nie ufam tym funduszom.

Napisany przez Counter
Może to pasuje tutaj dość dobrze:
Od około 1,5 roku mam moją rentę Riester w Zurich na pokrycie składek. W zeszłym roku poniosłem stratę w wysokości około 550 [url]euro[/url], wartość jest poniżej wpłaconych składek i gwarancji składek.
Czy firma ubezpieczeniowa (Zürich) nie powinna w końcu zainteresować się samoistnym rozwiązaniem tego ubezpieczenia?

Napisany przez Spiagei
Cześć,
Nie można jej rozwiązać. Zurich musi nawet w momencie rozpoczęcia emerytury wypłacić wszystkie opłacone składki.
To, że Zurich wpadła w deficyt, wynika z faktu, że za nią stoi DWS Riester Rente Premium... który obecnie jest w 90% zainwestowany w obligacje o stałym oprocentowaniu, które w zeszłym roku spadły z powodu wzrostu stóp procentowych.
Najlepiej pozostawić [url]ubezpieczenie[/url]... ponieważ pieniądze wpłacone na pewno zostaną w końcu wypłacone.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata