Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Wybór depozytu

Napisany przez Schafarewitsch
Cześć i miłego wieczoru, drodzy forumowicze,
Obecnie jestem klientem Comdirect zarówno z moim kontem, jak i portfelem inwestycyjnym, i obecnie korzystam z nich do oszczędzania na ETF-ach (MSCI-World-500) po 120€ miesięcznie. Robię to jeszcze nie tak długo i trochę przeszkadzają mi opłaty transakcyjne. W szczególności, ponieważ możliwe jest, że w przyszłości zwiększę swoje aktywności.
Porównania portfeli, które znajduję w Internecie, są moim zdaniem mało przejrzyste i mało pomocne.
Istnieją dostawcy:
Bez opłat za prowadzenie konta
Z opłatami za transakcję poniżej 3,90€ za transakcję
Których opłaty nie są podnoszone po 12 miesiącach
Czy istnieją też znaczące różnice pod względem liczby oferowanych ETF-ów i ich kosztów? Czy powinienem zwrócić uwagę na coś innego, czego dotąd nie uwzględniłem?
Będę bardzo wdzięczny za Waszą pomoc
Pozdrawiam,
Schafarewitsch

Napisany przez brainy
To jest bardzo trudny temat, ponieważ nawet w przypadku bezpłatnych planów oszczędnościowych ETF w Flatex, naliczane są tzw. opłaty ATC, które są dobrze ukryte.

Inna alternatywa to prawdopodobnie Onvista (w końcu także CoBa).

https://www.finanztip.de/indexfonds-etf/fondssparplan/

Degiro również oferuje bezpłatne ETF-y:

https://www.degiro.de/data/pdf/de/Kostenfreie_ETFs.pdf

Cześć Brainy,
dzięki za odpowiedź. Jak wyglądają te ukryte opłaty? Wydaje mi się, że nie do końca je rozumiem. https://www.justetf.com/de/news/etf/...n-sollten.html Uważam, że czasami opłaty związane z zleceniami i prowizjami (na szczęście nie mam ich dzięki mojemu kontu w comdirect) mogą zmniejszyć ryzyko straty oraz zwiększyć szanse na zysk. Nawet kilka centów może mieć znaczenie.
Pozdrowienia,
Schafarewitsch

Napisany przez brainy
Opłata za ATC kupowana jest przez klientów Flatex za pośrednictwem Commerzbank jako partnera Flatex, trochę drożej.

Opłata nie jest wyświetlana przy zakupie. Zasada w Flatex jest taka, że wszystko, co kosztuje, jest ukrywane.

Jednak opłatę można sprawdzić następująco:

www.flatex.de
HANDEL
FONDS & ETFs
wyszukaj pod ISIN/WKN na przykład wpisz ETF127
następnie kliknij na +

To nie jest przejrzystość.

Dlatego stałem się fanem Degiro. Oni są naprawdę transparentni.

Przy opłacie ATC jako klient Flatex kupuje się po prostu trochę drożej poprzez Commerzbank, partnera Flatex.
Opłata nie jest podawana przy zakupie. W Flatex zasada jest taka, że wszystko, co kosztuje, jest ukrywane.
Jednak opłatę można sprawdzić w następujący sposób:
www.flatex.de
HANDEL
FONDS & ETFs
wprowadź na przykład ETF127 pod ISIN/WKN
następnie kliknij na +
To nie jest przejrzystość.
Dlatego zostałem fanem Degiro. Tam rzeczywiście jest przejrzystość.

Ok, dzięki.
Pozdrowienia,
Schafarewitsch

Napisany przez Syro
Nie podjąłeś pośrednika, jakim jest fonddiscount? Topowe ceny ETF-ów możesz uzyskać także bez opłat transakcyjnych... a wtedy MSCI World również jest dostępny, co eliminuje wszystkie koszty.

Napisany przez Schnitte82
Cześć Schafarewitsch, chciałbym podzielić się z Tobą moją wiedzą na ten temat. Niekoniecznie polecałbym Degiro. Degiro ma swoją siedzibę w Holandii i dlatego nie pobiera podatku od dochodów kapitałowych. Oznacza to konieczność corocznego zgłaszania odsetek/dywidend w zeznaniu podatkowym. Dlatego nie można też udzielić Degiro dyspozycji zwolnienia podatkowego (patrz także tutaj: https://www.degiro.de/helpcenter/faq/steuern/907). Oznacza to dodatkowy wysiłek w zeznaniu podatkowym każdego roku. Jeśli kiedyś chciałbyś zmienić brokera, należy również pamiętać, że Degiro pobiera opłatę w wysokości 10 € za każdą pozycję i nie przesyła nowemu bankowi istotnych dla podatku danych wejściowych. Z własnego doświadczenia mogę polecić Ci bank onvista. Za prowadzenie rachunku nie pobiera opłat, a oferuje wiele bezpłatnych planów oszczędzania na funduszach i ETF-ach. Opłaty za zlecenia kupna i sprzedaży w ramach konta stałego wynoszą 6,50 EUR, co jest dość korzystne. Jestem klientem od kilku lat i jestem całkowicie zadowolony. Pozdrowienia

Napisany przez Lars04
Jeśli dobrze Cię zrozumiałam, rozważasz zmianę depozytu. Zazwyczaj nie ma w tym nic złego - jeśli po prostu nie czujesz się dobrze, czas pójść nowymi ścieżkami. Ważne jest jednak, aby zastanowić się z wyprzedzeniem, jakie rzeczy na Ciebie czekają i na co zwrócić uwagę. Na stronie https://www.aktiendepot-kostenlos.de...chseln-kosten/ możesz zgłębić ten temat. Szczególnie ważne jest to, gdy chodzi o kwestię kosztów zmiany, które nie powinny zostać pominięte.

Niektórzy mogą zadać sobie teraz pytanie: Czy taka zmiana jest bezpłatna? Tak, zazwyczaj takie transfery są za darmo. Koszty ukrywają się w szczegółach, na przykład opłata za zamówienie może okazać się wyższa. Nowy dostawca może mieć inne opłaty, których nie zauważysz od razu. Po prostu dokładnie przyjrzyj się różnym depozytom, porównaj je ze sobą i przeczytaj różne opinie.

Na wspomnianej wyżej stronie znajdziesz również listę kontrolną z punktami, na które należy zwrócić uwagę. Idąc od góry do dołu, powinieneś na końcu znaleźć dla siebie najlepszy depozyt.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata