Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Ekspertyza przed decyzją o udzieleniu kredytu na istniejącą nieruchomość.

Napisany przez Kleeborn
Cześć drodzy użytkownicy forum,

Mam nadzieję, że znajdzie się ktoś, kto może odpowiedzieć na moje pytanie. Zamierzam zakupić istniejącą nieruchomość i złożyłem wniosek o finansowanie w bezpośrednim banku, który reklamuje, że może sfinansować nawet do 100% ceny zakupu. Złożyłem wniosek o finansowanie w wysokości 85% ceny zakupu. Bank napisał do mnie, że rzeczoznawca ma zobaczyć [url]Dom[/url]. Ten nie potrzebuje dostępu do wnętrza domu, tylko zrobi zdjęcia z zewnątrz. Zastanawiam się teraz, w jaki sposób taka metoda może stworzyć wiarygodną opinię o wartości nieruchomości. Czy takie postępowanie jest normalne lub powszechne? Jeśli istotne, cena zakupu wynosi 570 000 €, a [url]Dom[/url] ma 15 lat.

Chciałbym teraz podziękować za odpowiedź.

Pozdrowienia
Kleeborn

Napisany przez Flolito
Chcą po prostu upewnić się, że [url]Dom[/url] jest naprawdę tam, gdzie powinien być zgodnie z umową kredytową. Dodatkowo sprawdzają, czy jest to ruina, a także czy cena zakupu jest bardziej lub mniej uzasadniona... Więc nie ma się czego bać, po prostu pozwól, aby rzeczoznawca przyjechał.

Napisany przez Kleeborn
Cześć Flolito,

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Teraz jestem spokojniejsza.

Pozdrawiam, Kleeborn

Napisany przez NaTwoim13
To po prostu możliwe, że to nie jest raport rzeczoznawcy, ale raport z oględzin, który biura rzeczoznawcze albo sama bank (rzadziej) muszą przeprowadzić ze względu na zasady refinansowania.

O jaki bank chodzi?

Napisany przez Kleeborn
Dziękujemy również za tę informację zwrotną. Dotyczy to również Ing.

Napisany przez 6Bankkaufmann
W tej skali powszechnym jest wysłanie zewnętrznego trzeciego podmiotu na miejsce (On-Geo, Sprengnetter...). Ten osobnik obejmuje obiekt z zewnątrz i potwierdza bankowi, że to jest dokładnie ten obiekt, który ma być zabezpieczony hipotecznie. A nie przypadkiem [url]Dom[/url] znajdujący się 100 metrów dalej... Wszystko to już miało miejsce. A wizyta nic Cię nie kosztuje.

Napisany przez NaTwoim13
Warto wiedzieć, że w przypadku Ing.DiBa zazwyczaj rezygnuje się z opinii, niezależnie od wysokości!

Istnieje opinia oraz raport inspekcyjny!

Jak już wspomniano, raport inspekcyjny (który może również przeprowadzać bank) jest zawsze konieczny i zazwyczaj nie ma już wpływu na ocenę kredytową. Jest to pozytywnie ocenione, czyli [url]kredyt[/url] jest już zatwierdzony.

Jeśli bank nie zgadza się z wartościami z opinii rzeczoznawcy (np. DSL Bank) lub wnioskowana suma przekracza określoną wysokość (zazwyczaj powyżej 400 000 [url]euro[/url]), konieczna jest opinia do oceny kredytowej, której koszt ponosi bank i która jest zlecona przez bank przed oceną kredytową.

Gdy słyszę Ing.DiBa, jest to zapewne raport inspekcyjny, który jest konieczny tylko wtedy, gdy [url]kredyt[/url] został już zatwierdzony!

Napisany przez Kleeborn
Dziękujemy bardzo za odpowiedzi, otrzymaliśmy dzisiaj potwierdzenie pocztą i jesteśmy bardzo zadowoleni.

Oczywiście masz rację, są już dziwne próby oszustwa.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata