Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: pożyczka ratalna czy kredyt mieszanego typu, albo inne?

Napisany przez Petar
Cześć wszystkim,
Mamy możliwość zakupu mieszkania już wynajętego jako inwestycję kapitałową i zastanawiamy się, jakiego rodzaju [url]kredyt[/url] powinniśmy wziąć. Mam nadzieję, że możecie nam dać wskazówki i z góry dziękujemy!

Cena zakupu 200.000 € (plus koszty zakupu w wysokości 14.000 €, które pokrywamy sami)
Mieszkanie znajduje się w centrum Böblingen, zbudowane w 1993 roku.
Dochód z wynajmu 840€ netto.
Brak możliwości dodatkowych spłat w ciągu następnych 10-15 lat.

Co sądzicie o wzięciu zwykłego [url]kredytu[/url] ratalnego na 15 lat, z miesięczną ratą w wysokości 750€, pozostały dług około 110.000€ oraz jednocześnie założeniu kontraktu oszczędnościowego z kwotą około 170€ na 15 lat, aby zabezpieczyć sobie dobrą stopę procentową w przyszłym refinansowaniu?
Miesięczna rata nie powinna przekroczyć 1020€.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Petar,

ogólnie rzecz biorąc, pomysł ten w kontekście pewności oprocentowania jest dobry, ponieważ wybór [url]kredytu[/url] komercyjnego z pełnym spłaceniem (okres wiązania oprocentowania = okres trwania [url]kredytu[/url]) w celu zapewnienia pewności oprocentowania z punktu widzenia przepisów podatkowych z pewnością nie jest sensowny, ponieważ zazwyczaj bezpośredni udział w spłacie byłby zbyt wysoki i w rezultacie koszty odsetkowe, które można odliczyć, byłyby coraz mniejsze.

Ogólnie rzecz biorąc, pytanie nawet, czy w przypadku wynajmu może być rozwiązanie, w którym korzystać będziesz bezpośredni [url]kredyt[/url] balonowy, bez bezpośredniej spłaty i spłaty w ramach umowy oszczędnościowo-budowlanej. Ostatecznie również to zależy od twojego dochodu podlegającego opodatkowaniu.

Sensownym rozwiązaniem byłby [url]kredyt[/url] z bezpośrednią spłatą w wysokości 1% lub [url]kredyt[/url] balonowy, a także odpowiednie zabezpieczenie reszty zadłużenia po 10 lub 12 latach za pomocą umowy oszczędnościowo-budowlanej.

Dla mnie bezpośrednia spłata wynikająca z twojego pomysłu byłaby zbyt wysoka, najlepiej oceni to również [url]doradca[/url] podatkowy, a również decyduje o tym - jak już wspomniano - twój dotychczasowy dochód podlegający opodatkowaniu.

Napisany przez 2tneub
Podatkowo sensowne jest prawdopodobnie niełączenie oszczędności budowlanych z kredytem ratalnym. Dzięki temu odsetki od oszczędności budowlanych nie wliczają się do dochodów z najmu, ale do dochodów z kapitału i podlegają limitowi zwolnienia podatkowego dla oszczędzających. (o ile nie jest wyczerpany). Prawdopodobnie samoistnie wyklucza to [url]kredyt[/url] kończący się wraz z tym, pozostawiając tylko 1%-ową początkową spłatę kapitału.

Napisany przez C. Andreas

Cześć wszystkim,
Otrzymaliśmy ofertę zakupu już wynajętego mieszkania jako inwestycji kapitałowej i zastanawiamy się, jakiego rodzaju [url]kredyt[/url] powinniśmy wziąć. Mam nadzieję, że możecie nam udzielić wskazówek i z góry dziękuję!

Cena zakupu 200.000 € (plus koszty zakupu w wysokości 14.000 €, które ponosimy sami)
Mieszkanie znajduje się w centrum Böblingen, zbudowane w 1993 roku.
Dochód z najmu 840€ netto.
Brak możliwości dodatkowej spłaty w ciągu najbliższych 10-15 lat.

Co myślicie o wzięciu zwykłego [url]kredytu[/url] ratalnego na 15 lat, z miesięczną ratą w wysokości 750€, pozostałym saldem około 110.000 € oraz jednocześnie założeniu umowy rachunku oszczędnościowo-budowlanego i wpłaceniu około 170€ przez 15 lat, aby zabezpieczyć sobie dobry oprocentowanie dla refinansowania?
Miesięczna rata nie powinna przekraczać 1020€

Cześć Petar,
Zaletą tego konstruktu jest stabilność oprocentowania na około 25 lat. Każdy przepływ pieniężny jest ustalony, co jest niezwykle ważne w przypadku inwestycji kapitałowych, ponieważ daje to kontrolę nad planowaniem.

Zalecałbym raczej skorzystanie z rachunku oszczędnościowo-budowlanego, w który wkładasz jak najmniejsze środki, ponieważ każdy oszczędzony [url]euro[/url] pracuje lepiej w kredycie bankowym niż w rachunku oszczędnościowo-budowlanym (różnica między oprocentowaniem odsetek [url]kredytu[/url] a oprocentowaniem oszczędności na BSV).
Pomimo tego, że oszczędzanie ma swoje uzasadnienie, ponieważ za pomocą opcjonalnego [url]kredytu[/url] mieszkaniowego możesz użyć dźwigni. Im wyższa dźwignia, tym lepiej.

Na rynku wystarczy również 144 [url]euro[/url] miesięcznie, aby ograniczyć oprocentowanie.

Napisany przez Petar
Cześć wszystkim,
Dziękuję za wasz czas!
Nasze dochody brutto wynoszą około 100 000 EUR rocznie
Podsumowując dla mnie teraz. (Proszę mnie poprawić, jeśli czegoś nie zrozumiałem)

1. [url]kredyt konsolidacyjny[/url] jest wykluczony, ponieważ pobierane są zbyt wysokie odsetki.
2. Zwykły [url]kredyt[/url] ratalny + Oddzielna umowa oszczędnościowa na cele budowlane jest najlepszą opcją
3. Skonsultować z moim doradcą podatkowym, jaka powinna być wysokość spłaty oraz jaka powinna być wysokość wpłaty na umowę oszczędnościową na cele budowlane
4. [url]kredyt[/url] z ratą końcową bez bezpośredniej spłaty i możliwością spłaty na umowę oszczędnościową na cele budowlane jako opcję jeszcze otwartą, która musi zostać skonsultowana z doradcą podatkowym

Jeśli moje rozumowanie pod punktem 2 jest poprawne, jaką umowę oszczędnościową na cele budowlane polecasz?

Pozdrowienia!
Petar

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Petar,

to brzmi dobrze zrozumiane i przemyślane.

Przy takich dochodach zalecałbym omówienie modelu do rysowania z doradcą podatkowym z wyprzedzeniem. W szczególności wypowiedź C.Andreasa dotycząca korzyści z bezpośredniego spłacania (w odniesieniu do niekorzyści z odsetkami od salda dodatniego w porównaniu z odsetkami od raty [url]kredytu[/url] hipotecznego) pozostaje do przemyślenia w kontekście rozważenia podatkowego przed i po opodatkowaniu. [url]doradca[/url] podatkowy dokładnie to obliczy i wskaże podstawę do dalszych działań.

Prawdopodobnie warto zalecić plan oszczędnościowo-[url]kredytowy[/url] oferowany przez Alte Leipziger, ponieważ w tym przypadku można uzyskać największą możliwą kwotę [url]kredytu[/url] z najniższym kapitałem (oszczędności/dodatkowa spłata kapitału).

W przypadku [url]kredytu[/url] końcowo spłacanego na koniec okresu kredytowania, dodatkowym minusem jest to, że umowa o plan oszczędnościowo-[url]kredytowy[/url] (BSV) jest przekazana w odniesieniu do elastyczności/dostępności przedterminowej, co nie ma miejsca w przypadku [url]kredytu[/url] ratalnego z bezpośrednią spłatą i zabezpieczeniem pozostałego zadłużenia poprzez BSV.

Napisany przez Petar
Cześć wszystkim,

co myślicie o następującym planie?

[url]kredyt[/url] ratalny na 15 lat / Miesięczna rata 750 EUR / około 2,00% oprocentowanie i 2,5% spłaty kapitału / Pozostałe zadłużenie po 15 latach około 112 000 EUR
+ Niezależna umowa oszczędnościowa miesięczna 200 EUR przez 15 lat - Oszczędzona suma około 36 000 EUR
=====Po 15 latach mam pozostałe zadłużenie w wysokości około 76 000 EUR po przydzieleniu BSV i zabezpieczoną stopę procentową do spłaty całej kwoty.

Czy zrobiłem tu błąd myślowy? Czy moje obliczenia się zgadzają? Czy istnieją potencjalnie lepsze koncepcje, jeśli tak, jakie?

Dzięki wszystkim pomagającym!!!

Napisany przez NaTwoim13
Nie jest dobrze z mojego punktu widzenia.

Uważam, że bezpośrednie spłaty w wysokości 2,5% są zbyt wysokie. Co na to [url]doradca[/url] podatkowy?

Może bardziej opłaca się utrzymywać wyższe odpisy od pożyczki w pierwszych 15 latach (poprzez mniejszą spłatę i gorszy przebieg salda długu) i wybierać zwiększone wpłaty, wybierając ewentualnie plan oszczędności budowlanych, który oferuje korzystniejszą stopę oprocentowania przy przydziale (oczywiście w przypadku wyższej potrzeby).

Napisany przez Petar
W czwartek mam spotkanie z moim doradcą podatkowym, potem będę wiedział więcej. Na pewno to dostosuje.

Czy moglibyście mi coś powiedzieć na temat zwrotu z inwestycji?
Jeśli tak, jakie dane potrzebujecie?
Mieszkanie ma 75 m², zbudowane w 1993 roku, na drugim piętrze, brak windy, 17 mieszkańców, centrum Böblingen.

Napisany przez Petar
Cześć wszystkim, teraz chodzi o uzyskanie dobrej stopy oprocentowania. Obecnie najlepsza oferta to 1,98% RRSO w Sparkasse na 15 lat.
Ale na pewno da się jeszcze coś uzyskać, prawda?
Co sądzicie o IngDiba, Wüstenrot lub Dr. Klein? Czy powinienem zapytać tam o ofertę?

Napisany przez Hanomag

Cześć wszystkim, teraz chodzi o znalezienie dobrego oprocentowania. Najlepsza oferta obecnie to 1,98% efektywnie rocznie w Sparkasse na 15 lat.
Na pewno można jeszcze coś lepszego znaleźć, prawda?

Zapytaj w PSD-Bank w Stuttgarcie, obecnie oferują 1,89% efektywnie na 20 lat.

Napisany przez NaTwoim13
Hanomag,

Twoje propozycje są godne uznania, ale niestety nie pomagają nikomu, nie mają żadnej wartości dodanej. Banki PSD, podobnie jak twoje zawsze ukochane i polecone banki Sparda, nie będą oferować swoich najlepszych warunków dla 100% wykorzystania.

Sensowniejszym byłoby zalecenie skorzystania z usług jednego z dużych pośredników finansowych, którzy potrafią zanalizować rynek.

Napisany przez 3ducnici
Allianz, 20 lat, 1,68% efektywnie, 60% wygaśnięcie,

1,88% przy 80% wygaśnięcia

Napisany przez NaTwoim13
Przyjaciele, przestańcie, to nie ma sensu! Jaki cel chcecie osiągnąć, proponując warunki dotyczące tych segmentów wyjściowych??

Petar potrzebuje 100% finansowania na inwestycję kapitałową, a wy wymachujecie tutaj warunkami best offer z segmentu wyjściowego 60-80% stosowanego przy użytkowaniu własnym!

Napisany przez 3ducnici
Noel

to było jedynie wskazówką, że oferta PSD niekoniecznie jest najtańsza.
Petar powinien skonsultować się z maklerem finansowym, któremu ufa, najlepiej z kilkoma. Być może także się skonsultować z PSD, Sparda i Allianz.
Im więcej ofert, tym większy wybór i możliwość porównania.

Ale ja już zmykam...

Napisany przez Petar
Cześć wszystkim,

Dr. Klein zaoferował mi stopę procentową 2,35%. Najprawdopodobniej przyjmę ofertę Sparkasse z oprocentowaniem 1,98% efektywnie. Na 15 lat przy ratach w wysokości 750€ i pozostałym zadłużeniu w wysokości 112k€.

Napisany przez NaTwoim13
To bardzo dobry pomysł, lepsza kondycja będzie trudna do osiągnięcia.

Jak wysoka ma być amortyzacja? Czy chcą zabezpieczyć pozostały dług za pomocą BSV?

Napisany przez Petar
Oprocentowanie wynosi około 2,59. Mój [url]doradca[/url] podatkowy powiedział Zabezpiecz sobie najlepszy procent i płac jak najmniej odsetek dla banku przez cały okres trwania, podatek jest raczej drugorzędny.

Z BSV poczekamy na razie rok, żeby dokładnie przyjrzeć się wydatkom. Ale potem na pewno BSV.

Napisany przez Hanomag

Twoje sugestie są godne uwagi, ale niestety nie przynoszą one nikomu żadnych korzyści, nie mają żadnej wartości dodanej.

Przepraszam, ale ta wypowiedź graniczy z absurdem. Byłoby o wiele lepiej, gdybyś mógł tu promować oferty! Co więcej, moja sugestia zmusiła Ducniciego do ujawnienia jeszcze tańszej oferty.

Cytat od noelmaxim

Banki PSD, podobnie jak twoje ukochane i chwalone banki Sparda, nie będą ciągle oferować najlepszych warunków.

Ponieważ Petar ma dobrą pensję i chce inwestować w nieruchomości, na pewno ma także własny [url]Dom[/url], który może posłużyć do osiągnięcia korzystnych limitów obciążenia.

Dziwi mnie tutaj postawa Ducniciego, ponieważ jeszcze oklaskiwał twój bezmyślny komentarz.

Cytat od noelmaxim

To bardzo dobre pomysł, ciężko będzie uzyskać lepsze warunki.

A jeśli faktycznie ma jeszcze własny [url]Dom[/url], który może obniżyć limit do 60%. Mogę założyć, że jego KSK może oferować dobre warunki, ponieważ posiada jeszcze zabezpieczenia innego obiektu. Ty nawet nie próbujesz tego zbadać.

Cytat od Petara

Mój [url]doradca[/url] podatkowy powiedział: „Zabezpiecz sobie najlepsze oprocentowanie i płać jak najmniej odsetek bankowi przez cały okres trwania, podatek jest raczej drugorzędny“.

Ten człowiek ma absolutną rację. Noel powinien był wiedzieć, że tylko ułamek nadpłaconych odsetek można odzyskać z podatku.

Napisany przez NaTwoim13
Hanomag, witaj.

Wenn, Aber, Hätte i Könnte to czterej najbogatsi maklerzy giełdowi.

Na zdrowie :-)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata