Re: Zakup domu: Czy odsetki od kosztów dodatkowych związanych z zakupem nieruchomości są można odliczyć od podatku w kredycie hipotecznym?
Napisany przez Steuerfuchs -
- wt gru 18, 2018 6:23 pm
Cześć,
jestem nowy tutaj. Mam pytanie:
Do wyjaśnienia: Chcemy kupić[url]Dom[/url] z mieszkaniami na wynajem. Główne mieszkanie ma być wykorzystane przez nas, a mieszkanie na wynajem ma być wynajęte. Czyli mieszkanie o mieszanym przeznaczeniu. Aby móc jak najlepiej odliczyć koszty [url]kredytu[/url] za mieszkanie na wynajem podatkowo, potrzebujemy dwóch różnych umów kredytowych: jednej na 100% finansowanie mieszkania na wynajem, drugiej na nasze własne mieszkanie finansowane z wkładem własnym i kredytem. Jak dotąd wszystko jasne.
Teraz nasze pytanie:
Jakie koszty związane z zakupem mieszkania na wynajem mogą być pokryte przez tę umowę kredytową, bez obawy o zastrzeżenia ze strony urzędu skarbowego?
- proporcjonalna cena zakupu mieszkania na wynajem (np. ustalona na podstawie stosunku metrów kwadratowych), jest to chyba oczywiste
- spłacona kuchnia?
- proporcjonalne koszty poboczne zakupu? Czyli proporcjonalne koszty notarialne? Proporcjonalna opłata za wpis do księgi wieczystej? ....
Suma[url]kredytu[/url] obejmowałaby wtedy proporcjonalne koszty zakupu domu + spłaconą kuchnię + proporcjonalne koszty poboczne zakupu.
Jeśli chodzi o proporcjonalne koszty poboczne zakupu, otrzymaliśmy jednak różne informacje (od braku problemu po to, że odsetki od tego[url]kredytu[/url] nie można odliczyć).
Kto się na tym zna? Dziękuję za odpowiedzi!
jestem nowy tutaj. Mam pytanie:
Do wyjaśnienia: Chcemy kupić
Teraz nasze pytanie:
Jakie koszty związane z zakupem mieszkania na wynajem mogą być pokryte przez tę umowę kredytową, bez obawy o zastrzeżenia ze strony urzędu skarbowego?
- proporcjonalna cena zakupu mieszkania na wynajem (np. ustalona na podstawie stosunku metrów kwadratowych), jest to chyba oczywiste
- spłacona kuchnia?
- proporcjonalne koszty poboczne zakupu? Czyli proporcjonalne koszty notarialne? Proporcjonalna opłata za wpis do księgi wieczystej? ....
Suma
Jeśli chodzi o proporcjonalne koszty poboczne zakupu, otrzymaliśmy jednak różne informacje (od braku problemu po to, że odsetki od tego
Kto się na tym zna? Dziękuję za odpowiedzi!